Είναι μοναδικό και περίεργο το γεγονός ότι πρόκειται για έναν υπερβολικά ντροπαλό και συγκρατημένο Γάλλο ζωγράφο, όπως ο Πιερ Μπονάρ, ο οποίος πρόφερε τη φράση «Ζωγράφισε την ευχαρίστησή σου, ζωγράφισε την ευχαρίστησή σου και εξέφρασέ την σταθερά». Δηλαδή, το γεγονός ότι ένας άντρας διάσημος για την ευαισθησία και την παρρησία του στα λόγια συμβούλεψε να μην περάσετε μια μέρα χωρίς να εκφράσετε τα συναισθήματα και τα συναισθήματά σας, χωρίς να δίνετε αγάπη σε αγαπημένα πρόσωπα είναι πραγματικά απίστευτο. Ο τελευταίος όμως δεν έπασχε από αλεξιθυμία.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν οι πιο ντροπαλοί και συγκρατημένοι άνθρωποι μπορούν να παρατηρήσουν την ομορφιά. Για να το καταλάβω. Και να το εκφράσω με τεράστια ευαισθησία. Ο καθένας θα μπορούσε να πει “σ’ αγαπώ” σε όσους αξίζουν αγάπη και φιλία.
Το να εκφράζεις συναισθήματα και συναισθήματα και να τα αφήνεις έξω δεν είναι μόνο καλή συμπεριφορά, είναι και απαραίτητο. Δεν είναι σκόπιμο να πιστεύουμε ότι η καταστολή είναι κάτι κακό, γιατί δεν είναι απαραίτητα έτσι. στην πραγματικότητα, είναι μια συνήθεια που θα φέρει καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία.
Αλεξιθυμία, η ασθένεια όσων δεν εκφράζουν τα συναισθήματά τους
Η μη έκφραση συναισθημάτων είναι μια κοινωνική συμπεριφορά που, ακόμη και ανοιχτά αποδεκτή, είναι αρνητική για την ανθρώπινη υγεία. Τόσο πολύ που αυτό το σύμπτωμα θεωρείται επί του παρόντος η βάση μιας αναγνωρισμένης διαταραχής: της αλεξιθυμίας.
Η αλεξιθυμία εμφανίζεται σε άτομα που κατά κάποιο τρόπο αδυνατούν να αναγνωρίσουν, να εκφράσουν ή να εκφράσουν λεκτικά τα συναισθήματά τους. Έτσι, η μη έκφραση συναισθημάτων με λόγια μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς και ψυχικής υγείας . Στην πραγματικότητα, υπάρχουν περιπτώσεις κατάθλιψης, κοινωνικής απομόνωσης, ακόμη και σωματοποίησης λόγω αδυναμίας απελευθέρωσης πλημμυρίδας λανθασμένων συναισθημάτων.
Ωστόσο, η αλεξιθυμία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σωματικά προβλήματα που προκύπτουν από ψυχολογικές δυσκολίες. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πόνο στο στομάχι, καρδιακές προσβολές, υψηλή αρτηριακή πίεση, έλκη, ακόμη και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, μεταξύ άλλων ασθενειών.
Επιπλέον, η αλεξιθυμία έχει πάντα πιο σοβαρές συνέπειες. Το να ζεις χωρίς να μπορείς να εκφράσεις την αγάπη μπορεί να οδηγήσει σε απότομη επιδείνωση των κοινωνικών σχέσεων.
Ακραίες περιπτώσεις αλεξιθυμίας
Για να μιλήσουμε για ακραίες περιπτώσεις αλεξιθυμίας, ας πάρουμε το παράδειγμα μιας μοναδικής τηλεοπτικής σειράς που πριν από μερικά χρόνια είχε επιτυχία σε διάφορες χώρες του κόσμου. Αυτός είναι ο Dexter , του οποίου ο πρωταγωνιστής είναι ο Michael C. Hall.
Ο πρωταγωνιστής της σειράς, ονόματι Dexter, είχε συμπεριφορές που συνορεύουν με την ψυχοπάθεια λόγω της αδυναμίας του να συμπάσχει, να εκφράσει συναισθήματα και ακόμη και να τα νιώσει. Για εκείνον, το να πει ότι σ’ αγαπώ ήταν πραγματική αγωνία.
Προφανώς, πρόκειται για μια ακραία περίπτωση από τη μυθοπλασία . Ωστόσο, μπορεί να είναι χρήσιμο να αναζητήσουμε παρόμοια συμπτώματα στον καθένα μας και να ξέρουμε αν μπορούμε να έχουμε αλεξιθυμία σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό.
Η αδυναμία να αγαπήσεις τον εαυτό σου, ένα ριζωμένο πρόβλημα στην κοινωνία
Σύμφωνα με την Ισπανική Εταιρεία Νευρολογίας, η αλεξιθυμία επηρεάζει έως και το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού. Είναι λοιπόν προφανές ότι πρόκειται για ένα θέμα που αφορά μεγάλο αριθμό ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους μπορεί να είναι κοντά μας.
Για να μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε τα άτομα με αυτή την ασθένεια, πρέπει να εξετάσουμε την ικανότητά τους για ενσυναίσθηση ή τις δυνατότητες έκφρασης. Ακόμη και όσοι έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, όγκο στον εγκέφαλο ή τραύμα στο κεφάλι μπορεί να επηρεαστούν.
Ο εγκέφαλος είναι αυτό που επιτρέπει στους ανθρώπους να αισθάνονται αγάπη, χαρά ή φόβο και είναι υπεύθυνος για τη συσχέτιση των συναισθημάτων και των συναισθημάτων με τις λέξεις. Μια ψυχική λειτουργία που ξεπερνά την κοινωνική προετοιμασία, γιατί στην πραγματικότητα είναι αναγκαιότητα.
Photo cover:pixabay.com/Pexels/woman
Διαβάστε επίσης: