Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο καιρός και το κλίμα μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση στην αρθρίτιδα και τις επώδυνες αρθρώσεις. O ζεστός και υγρός καλοκαιρινός καιρός μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα, κάτι το οποίο αποτελεί πολύ συχνό φαινόμενο για τα άτομα με ρευματικά την συγκεκριμένη χρονική περίοδο στην χώρα μας.
Αποφυγή έξαρσης
Ίσως είναι δύσκολο να δημιουργήσετε ένα κλίμα «φιλικό για την αρθρίτιδα», αλλά μπορείτε να λάβετε ορισμένα μέτρα για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα του καλοκαιριού.
Παρακολουθήστε την πρόβλεψη του καιρού για να είστε προετοιμασμένοι και κάνετε ήπιες ασκήσεις, όπως διατάσεις ή γιόγκα, ακόμα κι αν οι αρθρώσεις σας πονάνε λίγο.
Η διατήρηση της δροσερής θερμοκρασίας, η παραμονή στη σκιά και η χρήση φυσικών υφασμάτων μπορεί να βοηθήσει. Το ήπιο κολύμπι μπορεί επίσης να ανακουφίσει μερικά από τα συμπτώματα, αλλά πολλά εξαρτώνται από το άτομο. Εάν τα χέρια, τα πόδια και οι αστράγαλοι σας πρήζονται λίγο σε ζεστό και υγρό καιρό, αυτό συνήθως δεν είναι κάτι που πρέπει να ανησυχείτε.
Μείνετε δραστήριοι και ενυδατωμένοι
Το να παραμένετε δραστήριοι (ή ακόμα και να κινείτε απλώς τα πόδια σας όταν κάθεστε) θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη ροή του αίματός σας. Στόχος να καταναλώνετε λιγότερο αλάτι – το αλάτι κάνει το σώμα σας να συγκρατεί επιπλέον νερό, ενώ το να πίνετε περισσότερο νερό μπορεί να μειώσει τα επίπεδα αλατιού. Για να απαλύνετε το πρήξιμο, σηκώστε τα πόδια σας ή βάλτε ένα μαξιλάρι κάτω από τους αστραγάλους σας ενώ είστε στο κρεβάτι.
Συνιστάται να χρησιμοποιείτε παγοκύστες ή να κάνετε δροσερά ντους. Προσαρμόστε τη θερμοκρασία του νερού για να ταιριάζει στις προσωπικές σας προτιμήσεις. Αν χρησιμοποιείτε πάγο, θυμηθείτε να το τυλίξετε πρώτα σε μια πετσέτα για να μην κάψει το δέρμα σας. Τα ψυκτικά τζελ και τα σπρέι μπορεί επίσης να βοηθήσουν. Εάν ιδρώνετε περισσότερο από το συνηθισμένο, αυτό μπορεί να σας κάνει να αφυδατωθείτε, επομένως συνεχίστε να συμπληρώνετε τα επίπεδα υγρών σας με κανονικά ποτά.
Τέλος, εάν έχετε ουρική αρθρίτιδα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποφύγετε την αφυδάτωση, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω επιπλοκές.
Τα οφέλη της βιταμίνης D
Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για υγιή οστά, δόντια και μύες, καθώς και για το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Λαμβάνετε το μεγαλύτερο μέρος της βιταμίνης D σας από το άμεσο ηλιακό φως όταν το δέρμα σας εκτίθεται στις υπεριώδεις ακτίνες (UV).
Σύμφωνα με το Cancer Research UK, το χρονικό διάστημα που χρειάζεστε στον ήλιο για να δημιουργήσετε αρκετή βιταμίνη D εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος, την ώρα της ημέρας ή του έτους και από το πού βρίσκεστε στον κόσμο.
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για το πόσο χρόνο χρειάζεται στον ήλιο, αλλά όσοι έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα μπορεί να χρειάζονται μόλις 10 λεπτά ηλιακού φωτός κάθε μέρα, ενώ εκείνοι με πιο σκούρο δέρμα μπορεί να χρειαστούν περίπου 25 λεπτά.
Πάνω στο θέμα της λήψης συμπληρωμάτων βιταμίνης D είναι σημαντικό να λάβετε συμβουλές από τον γιατρό σας, ο οποίος θα ελέγξει τα επίπεδα βιταμίνης D σας και θα σας συμβουλεύσει αναλόγως.
Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι η ψωρίασή τους βελτιώνεται όταν είναι έξω στον ήλιο, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν το ηλιακό φως βοηθά την ψωριασική αρθρίτιδα. Το φυσικό φως του ήλιου μπορεί να βοηθήσει στα οπτικά συμπτώματα της ψωρίασης του δέρματος, αλλά δεν φαίνεται να βοηθά στα συμπτώματα των αρθρώσεων.
Προστασία του δέρματος
Αν και είναι σημαντικό να λαμβάνετε βιταμίνη D, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει ηλιακό έγκαυμα και να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Ορισμένα φάρμακα για την αρθρίτιδα μπορούν επίσης να κάνουν το δέρμα σας πιο ευαίσθητο στο ηλιακό φως.
Περάστε χρόνο στη σκιά, ειδικά μεταξύ 11 π.μ. και 3 μ.μ. κατά την διάρκεια των μηνών του καλοκαιριού.
Καλύψτε τα με ελαφριά ρούχα, ένα καπέλο με φαρδύ γείσο και γυαλιά ηλίου που τυλίγονται.
Χρησιμοποιήστε ένα αντηλιακό με τουλάχιστον SPF15 και τέσσερα ή πέντε αστέρια UVA, το οποίο εφαρμόστε τακτικά και γενναιόδωρα σε όλες τις εκτεθειμένες περιοχές του δέρματός σας.
Τα άτομα με ψωριασική αρθρίτιδα και λύκο, καθώς και οποιοσδήποτε λαμβάνει ορισμένα φάρμακα, όπως η μεθοτρεξάτη, μπορεί να έχει δέρμα που είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στον ήλιο, που μερικές φορές ονομάζεται φωτοευαισθησία, οπότε χρειάζεται προσοχή έτσι ώστε να μην εκτεθούν για πολύ ώρα στον ήλιο.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- https://www.versusarthritis.org/news/2020/may/managing-your-arthritis-in-warmer-weather/
- https://www.arthritis.org/health-wellness/healthy-living/managing-pain/understanding-pain/best-climate-for-arthritis
Σχετικά με την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα
Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) είναι ένας κοινωφελής, μη κερδοσκοπικός, οργανισμός αναγνωρισμένος από το κράτος. Ιδρύθηκε το 1978 στην Αθήνα και αριθμεί περισσότερα από 9.700 μέλη, τα οποία είναι κυρίως άτομα που νοσούν από Ρευματικά Αυτοάνοσα Νοσήματα, Ρευματολόγοι και ιατροί που ενδιαφέρονται για τις ρευματικές παθήσεις και άτομα που ενδιαφέρονται να συμπαρασταθούν σε αυτούς που πάσχουν ρευματικά από αυτοάνοσα νοσήματα. Όλα τα μέλη εργάζονται εθελοντικά. Μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. είναι καθηγητές Ρευματολογίας σε όλα σχεδόν
τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας καθώς και καθηγητές και γιατροί άλλων ειδικοτήτων που σχετίζονται με ρευματισμούς. H ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. έχει 11 υποκαταστήματα σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας ενώ έχει στρατηγική συνεργασία με τους συλλόγους ΙΑΣΙΣ, ΘΑΛΕΙΑ, ΚΑΛΥΨΩ ΚΑΙ ΕΟΣ – ΣΠΑΝΟΠΑ. Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Οργάνωση EULAR, EULAR PARE ενώ έχει λάβει για τέσσερις συνεχόμενες χρονιές το 1ο βραβείο από το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ασθενών κατά τη διάρκεια του εκάστοτε ετήσιου διεθνούς συνεδρίου της EULAR PARE για το παραμύθι «Η φίλη μου η ΝΙΑ.ΡΑ» και τις εργασίες της:«Η επαγ- γελματική ζωή και τα προβλήματα των ατόμων με ρευματικά νοσήματα», «Δικαιώματα των ατόμων με ρευματικά νοσήματα» και «Σεξουαλική ζωή νεαρών ατόμων με ρευματικά νοσήματα». Τον Ιούλιο 2020 έλαβε το 1ο βραβεία για τη δημιουργία με τη συνεργασία του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, της Σχολής Δημόσιας Υγείας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και του Αντιρευματικού Σύνδεσμο Κύπρου (CYPLΕR) του app StigmApp από την PAE (PAIN ALLIANCE EUROPE) .
Είναι ιδρυτικό μέλος του Sjogren Europe και της AGORA FEDERATION OF ASSOCIATIONS OF PATIENTS WITH RMDs of SOUTERN EUROPE, αποκλειστικό μέλος για την Ελλάδα της Επιτροπής Ενημέρωσης και Επιμόρφωσης των Ηνωμένων Εθνών, της PAIN ALLIANCE EUROPE, του WORLD PATIENT ALLIANCE, του WORLD LUPUS FEDERATION (Παγκόσμιου Οργανισμού για την ενημέρωση για τον Σ.Ε.Λ.), του LUPUS EUROPE, του Vasculitis International (Ομοσπονδία Συλλόγων ασθενών με Αγγειίτιδες), της ASIF (Διεθνής Ένωση Συλλόγων Ασθενών για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλοαρθρίτιδα) και του EURORDIS, ενώ συμπεριλαμβάνεται στο Μητρώο Συλλόγων με Διαφάνεια της ΕΕ. Συμμετέχει σε πλήθος project σε συνεργασία με πανεπιστήμια της χώρας όπως το ΑΠΘ, το ΠΑΔΑ , και το Τμήμα Δημόσιας & Κοινοτικής Υγείας του ΠΑΔΑ που έχουν να κάνουν με δημόσια υγεία & mobile εφαρμογές.
Από το Οκτώβριο 2020 με το Τμήμα Εθνικού Εστιακού Πόλου & Πολιτικών Προαγωγής της Υγείας & Ασφάλειας στην Εργασία – του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (European Agency for Safety and Health at Work, EU-OSHA), στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής εκστρατείας για τους Ασφαλείς και Υγιείς Χώρους Εργασίας, 2020-2022 με κεντρικό μήνυμα “Μειώστε την καταπόνηση” και βασικό αντικείμενο τη διαχείριση και πρόληψη των Μυοσκελετικών Παθήσεων (ΜΣΠ) που σχετίζονται με την εργασία.
Στεγάζεται στην οδό Σταδίου 51, στην Ομόνοια και λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00 – 16:00 ενώ την Τηλεφωνική Γραμμή Υποστήριξης (Τηλ: 210 8237302 ) εξυπηρετούν επαγγελματίες ψυχολόγοι. Περισσότερες πληροφορίες στο www.arthritis.org.gr και στις σελίδες της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. σε fb, LinkedIn, Instagram & twitter
Γεώργιος Τάτας
Ειδικευόμενος Επισκέπτης Υγείας
Δημοσίας & Κοινοτικής Υγείας ΠΑΔΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΤΙΡΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ
Photo cover:pixabay.com/Engin_Akyurt/woman
Διαβάστε επίσης: