Ακολουθούν οι βασικές αιτίες υπογονιμότητας.
1. Η ηλικία της πρώτης εγκυμοσύνης γίνεται αργότερα
Ενώ οι άνδρες μπορεί επίσης να έχουν αντίκτυπο στη γονιμότητα, οι γυναίκες επηρεάζονται επίσης λόγω του μέσου όρου ηλικίας μιας μητέρας που γεννά το πρώτο της μωρό. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Δημογραφικών Μελετών ( INED ), το τελευταίο ήταν 24,7 ετών το 1972 και αυξήθηκε στα 28,5 έτη το 2017. Ο λόγος για τον οποίο η ηλικία είναι ο κυρίαρχος παράγοντας στη δυνατότητα γονιμότητας είναι ότι στην ηλικία των 25 ετών, η πιθανότητα σύλληψης ανά κύκλο είναι 24% ενώ είναι 12% στην ηλικία των 35 ετών. Στην ηλικία των 40, οι πιθανότητες εγκυμοσύνης είναι 5%. Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, οι άνδρες έχουν επίσης βιολογικό ρολόι, ακόμα κι αν οι πιθανότητες των ανδρών να αποκτήσουν μεγαλύτερο παιδί είναι μεγαλύτερες από τις γυναίκες.
2. Οι ασθένειες μπορούν επίσης να οδηγήσουν στη λήψη υποβοηθούμενης αναπαραγωγής
Η υπογονιμότητα μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες, αλλά ορισμένες ασθένειες μπορεί να την προκαλέσουν. Όταν ένα ζευγάρι θεωρεί ότι υπάρχει κίνδυνος υπογονιμότητας, οι γιατροί μπορούν να ζητήσουν μια σειρά από ιατρικές εξετάσεις επειδή ορισμένες παθολογίες μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες σύλληψης. Για τις γυναίκες, η ενδομητρίωση, μια ασθένεια που προσβάλλει μία στις 10 γυναίκες, και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, που επηρεάζει τον ίδιο γυναικείο πληθυσμό. Το 50% των γυναικών που δυσκολεύονται να αποκτήσουν μωρό μπορεί να επηρεαστεί από ακανόνιστη ή ανύπαρκτη ωορρηξία.
3. Για να μείνετε έγκυος, είναι καλύτερο να αποφύγετε ορισμένα φάρμακα
Ορισμένα φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν τις πιθανότητες σύλληψης. Όταν λαμβάνετε αυτές τις δυνητικά επιβλαβείς θεραπείες για την εγκυμοσύνη, συνιστάται επίσης να βρείτε μια λύση για τη διατήρηση της γονιμότητας. Ο ειδικός επισημαίνει ότι πιο αβλαβή φάρμακα όπως αυτά για την πρόληψη της τριχόπτωσης ή τη θεραπεία ορισμένων ρευματολογικών παθήσεων μπορούν να επηρεάσουν τη γονιμότητα του ζευγαριού.
4. Οι περιβαλλοντικές αιτίες μεταβάλλουν τη γυναικεία γονιμότητα
Αυτή η υπογονιμότητα δεν είναι μόνο αποτέλεσμα ενδογενών παραγόντων όπως η κληρονομικότητα, αλλά και άλλες αιτίες που προκύπτουν από το περιβάλλον μας μπορούν να επηρεάσουν τον αριθμό των γεννήσεων. Οι ενδοκρινικοί διαταράκτες παίζουν επίσης ρόλο στη μείωση της γονιμότητας που μπορεί να επηρεάσει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες, αν και αυτή η δράση είναι δύσκολο να αποδειχθεί. Αυτές οι χημικές ουσίες φυσικής ή τεχνητής προέλευσης βρίσκονται σε τρόφιμα, συσκευασίες αλλά και προϊόντα ομορφιάςκαι μπορεί να ευθύνεται για την ορμονική ανισορροπία και, ως άμεση συνέπεια, την αναπαραγωγική λειτουργία. Ο ειδικός επισημαίνει ότι δεν περισσεύει η ρύπανση. «Μια μεγάλη αμερικανική μελέτη δείχνει ότι όσο πιο κοντά ζουν οι άνθρωποι σε μια μεγάλη, πολύ κυκλοφορούσα αρτηρία, τόσο περισσότερο επηρεάζονται από προβλήματα υπογονιμότητας» επιβεβαιώνει ο ειδικός. Εξάλλου, υπάρχουν
Photo cover:pixabay.com/Pexels/woman
Διαβάστε επίσης: