Search
Close this search box.

Τα μυστικά που θα κρατήσουν το σπίτι σας ασφαλές στις διακοπές σας

.

Πριν πάτε διακοπές, για να αποθαρρύνετε τους εισβολείς και τους κλέφτες, είναι σημαντικό να τους παρασύρεστε να πιστέψουν ότι το σπίτι δεν είναι άδειο. Όταν το σπίτι είναι εντελώς κλειστό από όλες τις πλευρές, αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει κανένας τριγύρω και τότε είναι δελεαστικό να το διαρρήξεις. 

Πείτε στον εαυτό σας ότι ένα σπίτι που φαίνεται άδειο και ακατοίκητο είναι πάντα μια ανοιχτή πρόσκληση για εγκληματίες. Ωστόσο, πολλές κοινές διαρρήξεις μπορούν να αποφευχθούν ή τουλάχιστον να ελεγχθούν εφαρμόζοντας μερικά απλά και έξυπνα μέτρα.

Πριν φύγετε, αποφύγετε να τραβάτε όλες τις κουρτίνες παραθύρων. Αφήστε μερικά για να δημιουργήσετε μια εκτροπή και να κάνετε τους κλέφτες να αμφιβάλλουν: τότε θα αποθαρρυνθούν, νομίζοντας ότι υπάρχει τουλάχιστον ένα άτομο στο σπίτι. 

Ομοίως, αφήστε μια ή δύο αναμμένες λάμπες γύρω-γύρω. Είναι πολύ έξυπνο να πιστεύεις ότι υπάρχει μια μορφή δραστηριότητας στο σπίτι. Προσομοιώνοντας την παρουσία σας και αφήνοντας να φαίνεται ότι το σπίτι είναι κατειλημμένο, αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε τους κλέφτες να εισέλθουν σε αυτό. 

Μπορεί να μην το γνωρίζετε, αλλά υπάρχουν και «προσομοιωτές τηλεόρασης»: αυτοί είναι μάλλον οικονομικοί προβολείς LED που εκπέμπουν φωτεινές εκπομπές. Με λίγα λόγια, έχετε καταλάβει την αρχή, όσο περισσότερο δίνετε την εντύπωση ότι υπάρχει ζωή στο σπίτι, τόσο περισσότερο θα αποθαρρύνετε τους διαρρήκτες.

Από την άλλη, φροντίστε να κλειδώσετε όλες τις πόρτες πριν φύγετε για διακοπές. Εάν διαθέτετε αυτόματη γκαραζόπορτα, σκεφτείτε να αποσυνδέσετε το ηλεκτρονικό ανοιχτήρι πόρτας και να τοποθετήσετε ένα λουκέτο στην τροχιά της γκαραζόπορτας. 

Ως μπόνους, οι έξυπνες κλειδαριές μπορούν να σας βοηθήσουν να ελέγχετε εξ αποστάσεως την είσοδο του σπιτιού σας.

Προσοχή στις αναρτήσεις στα social media!

Δεν το γνωρίζουμε, αλλά στις μέρες μας, περνάμε την ώρα μας προδίδοντας τον εαυτό μας στα κοινωνικά δίκτυα. Καθώς είναι πολύ δελεαστικό να δημοσιεύουμε λεπτομέρειες για το πού βρισκόμαστε ή selfies της παραμονής μας στο Facebook ή το Instagram, δεν σκεφτόμαστε ποτέ τις συνέπειες. Ακόμα κι αν είναι ιδιαίτερα συναρπαστικό να μοιράζεστε τις αναμνήσεις των διακοπών σας με όλους τους φίλους σας, παίρνετε μεγάλα ρίσκα, γιατί ταυτόχρονα εκτίθεστε σε εγκληματίες.

Για να αποφύγετε κάθε κίνδυνο και να κρατήσετε μακριά τους κλέφτες, προσπαθήστε τουλάχιστον να μην δημοσιεύετε τίποτα στους λογαριασμούς σας μέχρι να επιστρέψετε από τις διακοπές σας. Εάν πραγματικά δεν μπορείτε να το βοηθήσετε, σκεφτείτε να αφαιρέσετε δεδομένα τοποθεσίας από τις αναρτήσεις σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι πολύ εύκολο να το κάνετε αυτό χρησιμοποιώντας το εργαλείο αφαίρεσης μεταδεδομένων ή απενεργοποιώντας τη γεωγραφική τοποθεσία στο κινητό σας τηλέφωνο. Ένα άλλο σημαντικό μέτρο ασφαλείας: Προσαρμόστε τις ρυθμίσεις κοινής χρήσης ώστε να είναι ιδιωτικές ή “Μόνο για φίλους”.

Επίσης, είναι πάντα χρήσιμο να ενημερώνετε έναν γείτονα που εμπιστεύεστε ότι είστε μακριά. Ζητήστε του να προσέχει το σπίτι σας και αφήστε του τις συντεταγμένες σας να σας καθησυχάσουν. Φυσικά, δώστε του το ελεύθερο να επικοινωνήσει με τις αρχές εάν παρατηρήσει οτιδήποτε ύποπτο ή επικίνδυνο γύρω από το σπίτι σας ή ακόμα και μέσα σε αυτό. Στη χειρότερη περίπτωση, και ειδικά αν πρόκειται για μακροχρόνιο φίλο, μπορείτε επίσης να του παρέχετε ένα εφεδρικό κλειδί για να αντισταθμίσει κάθε ατυχία.

Photo cover:Pixabay.com/dimitrisvetsikas1969/residence

Διαβάστε επίσης:

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα