Σήμερα, 2 Ιουλίου συμπληρώνονται 87 χρόνια από την ημέρα που εξαφανίσθηκε η “βασίλισσα των αιθέρων, Αμέλια Έρχαρτ, που έμεινε στην ιστορία ως η πρώτη γυναίκα πιλότος που διέσχισε τον Ατλαντικό.

Και μέχρι σήμερα, ο θάνατός της παραμένει ένα άλυτο μυστήριο, ενώ γύρω από αυτόν υπάρχουν διάφορες θεωρίες συνωμοσίας. Όπως άλλωστε συμβαίνει με όλους τους θρύλους. Και η Αμέλια Έρχαρτ είναι μία γυναίκα – θρύλος.

Η πρώτη γυναίκα πιλότος που διέσχισε τον Ατλαντικό

Η Αμέλια Έρχαρτ γεννήθηκε σε μία εγκατάσταση οικογένεια της άρχουσας τάξης. Η εκπαίδευσή της δεν ήταν καθόλου συνηθισμένη για τις επιταγές της εποχής. Τότε, που η διαπαιδαγώγηση των κοριτσιών είχε ως μοναδικό σκοπό τη δημιουργία μελλοντικών συζύγων, η Αμέλια μαζί με την αδερφή της Γκρέις, ανατράφηκαν με σκοπό να δημιουργηθούν δύο ολοκληρωμένες και καλλιεργημένες προσωπικότητες. Άλλωστε, η μητέρα τους απέρριπτε την εκπαίδευση και τις κοινωνικές νόρμες της εποχής, αφήνοντάς τα κορίτσια της να φορούν παντελόνια.

Το 1915 οι γονείς της χώρισαν και μαζί με τη μητέρα της και την αδελφή της μετακόμισαν στο Σικάγο. Ολοκληρώνοντας τη βασική σχολική εκπαίδευση, προσχωρεί εθελοντικά στον Ερυθρό Σταυρό για να βοηθήσει στην περίθαλψη των τραυματιών του Α’ Παγκοσμίου. Εκεί, στο Τορόντο του Καναδά, θα έρθει σε επαφή με πολλούς τραυματισμένους πιλότους και θα αναπτύξει θαυμασμό για την αεροπορία, παρακολουθώντας πλέον συχνά τις εκπαιδευτικές ασκήσεις της πολεμικής αεροπορίας.

Το 1919, η Αμέλια Έρχαρτ γράφεται στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κολούμπια, την επόμενη χρονιά ωστόσο θα εγκαταλείψει τις σπουδές για να βρεθεί στο πλευρό των γονέων της, που είχαν εν τω μεταξύ ενωθεί και πάλι…

Στις 28 Δεκεμβρίου 1920 κι ενώ βρίσκεται στην Καλιφόρνια, επισκέπτεται με τον πατέρα της ένα αεροδρόμιο στο Λονγκ Μπιτς. Θα πετάξει για πρώτη φορά στη ζωή της και η δεκάλεπτη εμπειρία της στον αέρα θα της αλλάξει για πάντα τη ζωή. Αποφασίζει να γίνει πιλότος και στις 3 Ιανουαρίου 1921 αρχίζει μαθήματα.

Στις 15 Μαΐου 1923 γίνεται η 16η γυναίκα με άδεια πιλότου. Τον Απρίλιο του 1928 έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον εκδότη και μετέπειτα σύζυγό της Τζορτζ Πάτναμ για να πετάξει ως επιβάτης πάνω από τον Ατλαντικό και να κρατήσει το ημερολόγιο της πτήσης. Η Έρχαρτ δέχθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη και έγινε η πρώτη γυναίκα που διέσχισε πετώντας τον Ατλαντικό Ωκεανό (17-18 Ιουνίου 1928).

Αποφασισμένη να δικαιώσει τη φήμη που απέκτησε, πέταξε μόνη πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό, το διήμερο 20-21 Μαΐου 1932, δημιουργώντας ένα νέο γυναικείο αεροπορικό ρεκόρ. Ακολούθησε σειρά πτήσεων κατά μήκος των ΗΠΑ και η ενεργός συμμετοχή της στην προώθηση της επιβατικής αεροπορίας. Παράλληλα, υποστήριξε το άνοιγμα της αεροπορίας στις γυναίκες και την κατάργηση της ανδροκρατίας στη νέα αυτή δραστηριότητα. Στις 11 Ιανουαρίου 1935 πραγματοποίησε μόνη της την πτήση από τη Χαβάη στην Καλιφόρνια, απόσταση μεγαλύτερη από αυτή που χωρίζει την Ευρώπη από τις ΗΠΑ, δημιουργώντας ένα ακόμη αεροπορικό ρεκόρ.

Η μοιραία πτήση

Και κάπου εκεί, γεννήθηκε στην Αμέλια η επιθυμία να κάνει τον γύρο του κόσμου με το αεροπλάνο. Η πρώτη απόπειρά της στις 17 Μαρτίου του 1937 από το Οakland, λίγο έλειψε να καταλήξει σε τραγωδία.

Αλλά εκείνη δεν το έβαλε κάτω. Ήταν πολύ πεισματάρα για να εγκαταλείψει το όνειρό της. Έτσι, την 1η Ιουνίου του 1937, η Έρχαρτ επιχείρησε να «κατακτήσει» τον κόσμο για δεύτερη φορά. Ξεκίνησε από το Μαϊάμι με συνεπιβάτη τον πιλότο Φρεντ Νούναν. Έπειτα από αρκετές στάσεις, φθάνουν στην πόλη Λάε της Νέας Γουινέας στις 29 Ιουνίου, έχοντας καλύψει 36.000 χιλιόμετρα, με τα 12.000 που απέμεναν για να στεφθεί το εγχείρημα με επιτυχία, να είναι πάνω από τον Ειρηνικό.

Στις 2 Ιουλίου θα απογειωθούν από το Λάε, με προορισμό τη νήσο Χάουλαντ, όπου θα τους περίμενε άκατος της Αμερικανικής Ακτοφυλακής για να τους καθοδηγήσει. Το αεροσκάφος φαίνεται ότι είχε προβλήματα επικοινωνίας. Η συννεφιά και οι ενδεχομένως λανθασμένοι υπολογισμοί δεν βοήθησαν να εντοπίσουν το νησί η Έρχαρτ και ο Νούναν.

Πριν χαθεί κάθε επικοινωνία, η Αμέλια είχε αναφέρει ότι τα καύσιμά τους τελειώνουν. Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια της. Και μετά εξαφανίσθηκαν Τις τρεις επόμενες μέρες το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό θα στείλει όλες τις διαθέσιμες μονάδες στην περιοχή γύρω από το Χάουλαντ.

Οι επίσημες έρευνες συνεχίστηκαν μέχρι τις 19 Ιουλίου 1937, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Η ιδιωτική έρευνα που χρηματοδοτήθηκε στη συνέχεια από τον σύζυγο της Έρχαρτ, Τζορτζ Πούτναμ, δεν κατάφερε να ρίξει φως στην υπόθεση.

Οι πιθανότητες να εντοπιστούν ζωντανοί στον απέραντο Ειρηνικό ήταν σχεδόν μηδαμινές. Και όσο περνούσαν οι ημέρες, οι ελπίδες λιγόστευαν. Και αυξάνονταν οι θεωρίες συνομωσίας για το τι συνέβη στο μοιραίο αεροσκάφος με πιλότο την Αμέλια Έρχαρτ.

Οι θεωρίες συνωμοσίας για μία από τις πιο μυστηριώδεις υποθέσεις στην ιστορία

Η αλήθεια είναι πως κανείς δεν μπόρεσε να πει με ακρίβεια, ποια ήταν η αιτία της εξαφάνισης. Σίγουρα η αδυναμία ραδιοεπικοινωνίας έπαιξε τον ρόλο της και μπορεί να ήταν αποτέλεσμα κάποιου προβλήματος με τον πομπό του αεροσκάφους. Από εκεί και πέρα, η υπόθεση αυτή προσέφερε έδαφος για να αναπτυχθούν διάφορες θεωρίες, κάποιες από αυτές να αγγίζουν τα όρια της… συνωμοσίας.

Μία θεωρία και η περισσότερο αποδεκτή είναι ότι η Αμέλια Έρχαρτ και ο Φρεντ Νούναν έπεσαν λόγω χαμηλής ορατότητας και έλλειψης καυσίμων στον Ειρηνικό Ωκεανό, λίγα μίλια μακριά από τον προορισμό τους, με αποτέλεσμα να βρουν ακαριαίο θάνατο.

Το Νational Geographic υποστηρίζει ότι κατόρθωσαν να προσγειωθούν στη νήσο Νικουμαρόρο και επί μία εβδομάδα ζητούσαν βοήθεια μέσω ασυρμάτου, γεγονός που θεωρούν ότι αποδεικνύεται από τα οστά που βρέθηκαν στο νησί το 1940 και αρχικά αποδόθηκαν σε ανδρικό σκελετό. Τα οστά αυτά έχουν σήμερα χαθεί και έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιουνίου 2017 δεν εντόπισε σημαντικά στοιχεία.

Και κάπου εδώ, εμπλέκονται και τα … τεράστια καβούρια του Ειρηνικού. Οι Βρετανοί που ανακάλυψαν τα οστά είχαν πει ότι τα καβούρια είχαν διασπείρει πολλά από τα οστά. Για να ελέγξει την αληθοφάνεια της θεωρίας αυτής η Διεθνής Ομάδα για την Ανάκτηση Ιστορικών Αεροσκαφών, που αναζητεί εδώ και δεκαετίες την Έρχαρτ και το αεροπλάνο της, έκανε ένα πείραμα: Πέταξε στα καβούρια ένα νεκρό γουρουνόπουλο για να δει τις αντιδράσεις τους. Τα καβούρια έφαγαν τις περισσότερες από τις σάρκες του και μετακίνησαν πολλά από τα οστά έως και 20 μέτρα μακριά. Άρα το ίδιο μπορεί να είχε γίνει και ένα ανθρώπινο πτώμα.

Άλλη μια θεωρία γεννήθηκε εξαιτίας, μίας θολής φωτογραφίας από το αρχείο του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και ένα σχετικό ντοκιμαντέρ του History Channel. Σύμφωνα με αυτήν, η Έρχαρτ και ο Νούναν αιχμαλωτίστηκαν από Ιάπωνες και φυλακίστηκαν σε στρατόπεδο στη νήσο Σαϊπάν. Στη φωτογραφία, που έχει τραβηχτεί σε μια αποβάθρα στις Νήσους Μάρσαλ στον Ειρηνικό Ωκεανό, διακρίνονται δύο φιγούρες που θα μπορούσαν να ανήκουν στην πιλότο και τον αεροναυτίλο, ενώ στην άκρη της κάποιοι υποστηρίζουν ότι φαίνεται το «Ηλέκτρα».

Κανείς δεν γνωρίζει με σιγουριά τι ισχύει τελικά. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι το 1939 η Αμέλια Έρχαρτ κηρύχθηκε κι επίσημα νεκρή, χωρίς, όμως, ποτέ να βρεθεί!

Διαβάστε επίσης