Search
Close this search box.

Έπιασαν τον ίδιο εμπρηστή για δεύτερη φορά μέσα σε 15 μέρες – Ισχύουν ή όχι οι αυστηρές ποινές;

Αδιανόητο, αλλά πέρα για πέρα αληθινό. Ένας εμπρηστής συνελήφθη το βράδυ του Σαββάτου (29/6) από την πυροσβεστική υπηρεσία για φωτιά που ξέσπασε πλησίον του ρέματος Ραφήνας, ενώ αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα Τρίτη (2/7) στον ανακριτή.

Ωστόσο, το αδιανόητο στην όλη ιστορία, είναι πως σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο εν λόγω εμπρηστής είχε συλληφθεί ξανά για τον ίδιο λόγω στις 16 Ιουνίου του 2024! Και μάλιστα, τότε του είχε επιβληθεί ποινή με αναστολή. Και μέσα σε λίγες ημέρες ο Ρουμάνος εμπρηστής αποπειράθηκε να κάνει το ίδιο.

Κι εδώ γεννάται η εύλογη απορία όλων: ισχύουν ή όχι οι αυστηρές ποινές που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση για τους εμπρηστές; Μόλις τον περασμένο Μάιο ο Βασίλης Κικίλιας δήλωνε επί λέξει: «Στέλνουμε σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους τους από αμέλεια ή δόλο εμπρηστές: Δεν θα επιδείξουμε απολύτως καμία ανοχή».

Στην περίπτωση, λοιπόν, του Ρουμάνου εμπρηστή, τι συνέβη; Γιατί δεν προφυλακίστηκε, αλλά ήταν έξω με αναστολή; Δεν ήταν κατά την κρίση της δικαιοσύνης επικίνδυνος να κάνει ξανά το ίδιο; Γιατί, όπως φαίνεται το έκανε ξανά. Ή τουλάχιστον για τον ίδιο λόγο τον συνέλαβαν ξανά.

Σε αυτό το σημείο να πούμε πως από την 1η Μαΐου ισχύει ο νέος Ποινικός Κώδικας, όπου ο εμπρησμός, πλέον από πλημμέλημα τιμωρείται ως κακούργημα.

Συγκεκριμένα, τέθηκε σε ισχύ ο νέος νόμος, σύμφωνα με τον οποίο, όποιος προξενεί πυρκαγιά σε δάσος ή δασική έκταση ή έκταση που έχει κηρυχθεί αναδασωτέα, τιμωρείται:

α) με κάθειρξη 10 ετών και χρηματική ποινή,
β) με κάθειρξη έως 10 έτη και χρηματική ποινή, αν μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο,
γ) με κάθειρξη τουλάχιστον 10 έτη και χρηματική ποινή, αν προκάλεσε σημαντική βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας ή υπήρξε βαριά σωματική βλάβη ανθρώπου ή η φωτιά εξαπλώθηκε σε μεγάλη έκταση ή υπήρξε ευρεία ρύπανση ή ευρεία οικολογική και περιβαλλοντική καταστροφή, και
δ) με ισόβια κάθειρξη, αν υπάρξει απώλεια ανθρώπινης ζωής.

Ο Βασίλης Κικίλιας κουνάει το δάχτυλο στον κόσμο για τις φωτιές

Την ίδια στιγμή, αλγεινή εντύπωση προκαλεί η στάση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ «κούνησε» το δάχτυλο στον κόσμο, ανάμεσά τους και άνθρωποι που έχασαν τα σπίτια τους, για τις φωτιές που έχουν ξεσπάσει μέχρι τώρα στη χώρα.

Συγκεκριμένα σε δηλώσεις του, ο Βασίλης Κικίλιας ανέφερε: «Θέλω να κλείσω με μια διαπίστωση: Για πάνω από τρία 24ωρα, προειδοποιούσαμε και κάναμε έκκληση για μεγάλη προσοχή λόγω των θυελλωδών ανέμων» συμπλήρωσε και ανέφερε τις ώρες και τα σημεία που ξέσπασαν οι φωτιές. «Όπως καταλαβαίνετε, δεν έχω κανένα σχόλιο» κατέληξε, αφήνοντας αιχμές.

Εμπρηστής είχε ντυθεί… πυροσβέστης!

Την ίδια στιγμή, προκαλεί αίσθηση η καταγγελία αντιδημάρχου στον Διόνυσο,που έκανε λόγο για έναν εμπρηστή ντυμένο ως πυροσβέστη την ώρα που ξεσπούσε η φωτιά. Η μεγάλη φωτιά έχει κάψει περίπου τέσσερα στρέμματα γης και έχει καταστρέψει τουλάχιστον δύο σπίτια.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Διονύσου, Γιώργο Κομνηνάκη, που μίλησε στο OPEN υπήρξε καταγγελία για άνθρωπο που είχε ντυθεί πυροσβέστης και πετούσε γκαζάκια. «Είδα βίντεο από το κέντρο ελέγχου. Υπήρχε μία εστία και έξι λεπτά αργότερα είδαμε πέντε εστίες κατά παράταξη. Αυτό από μόνο του δεν μπορεί να γίνει. Μου είπαν ότι είδαν ένα σκουτεράκι και ο οδηγός ντυμένος με στολή πυροσβέστη πετούσε γκαζάκια» σημείωσε ο αντιδήμαρχος Διονύσου.

Κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν πως την ώρα που ξέσπασε η φωτιά άκουσαν πολλές εκρήξεις.

Διαβάστε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα