Search
Close this search box.

To αφιέρωμα της Φίνος Φιλμ για την τραγουδίστρια και ηθοποιό Άντζελα Ζήλια

.

Πριν από ακριβώς ένα χρόνο έφυγε η σπουδαία τραγουδίστρια και ηθοποιός Άντζελα Ζήλια σε ηλικία 88 ετών, που διακρίθηκε στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό για τις ερμηνείες της κυρίως στο ελαφρύ τραγούδι, υπηρετώντας πιστά την τέχνη της για πάνω από πενήντα χρόνια.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935, και έζησε την Κατοχή και τον Εμφύλιο, βγαίνοντας από μικρή στο μεροκάματο για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά της. Είχε ακόμη τρεις μεγαλύτερες αδελφές.

Εργαζόταν ως πωλήτρια όταν γνώρισε τη Δανάη, καταξιωμένη ήδη τραγουδίστρια που ήταν πελάτισσα του καταστήματος. Η Δανάη ήταν αυτή που στην ουσία έμαθε στην Άντζελα Ζήλεια να τραγουδάει, κάνοντάς της για ένα χρόνο εντατικά μαθήματα. Παράλληλα, πραγματοποίησε και κάποιες σπουδές στη σχολή Ζουγανέα.

ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ & ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

Η Ζήλια εμφανίστηκε για πρώτη φορά μέσω της Ελληνικής Ραδιοφωνίας το 1958, με το τραγούδι “Κάθε Όνειρο” του Κώστα Καπνίση. Παράλληλα, τραγουδούσε στο γνωστό μαγαζί της εποχής «Παλιά Αθήνα», μαζί με τον Τώνη Μαρούδα και την Μπελίντα.

Τον επόμενο χρόνο έκανε την εμφάνιση της στο θέατρο Περοκέ, όπου ερμήνευε το τραγούδι του Λυκιαρδόπουλου “Πάρε με” στην επιθεώρηση “Πλατς Πλουτς”. Στα χρόνια που ακολούθησαν, έκανε πολλές εμφανίσεις στα θέατρα Ακροπόλ, Παρκ και Κυβέλη, ενώ παράλληλα ηχογραφούσε δίσκους με μεγάλη επιτυχία και απήχηση στο κοινό.

Το 1967, στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, απέσπασε το 1ο βραβείο με το τραγούδι “Καλώς όρισες έρωτα” και το 1968 το 2ο βραβείο με το τραγούδι “Χτύπα καρδιά μου” του Γιώργου Μουζάκη αμφότερα.

Από τα μέσα της δεκαετίας του ’60, η Άντζελα Ζήλια δέχτηκε πολλές προτάσεις για να τραγουδήσει και στο εξωτερικό (Γερμανία, Ισπανία, Βουλγαρία, Πολωνία) κερδίζοντας σημαντικές διακρίσεις. Μάλιστα, στο Φεστιβάλ Σοπότ της Πολωνίας (1966) κατέκτησε το 2ο βραβείο ερμηνείας ανάμεσα σε τραγούδια 42 χωρών με το τραγούδι “Μόρτες” του Γ. Μουζάκη, ενώ ταυτόχρονα κέρδισε το 1ο βραβείο ερμηνείας σε πολωνική γλώσσα. Στο Φεστιβάλ της Βαρκελώνης, κατέκτησε το 1ο βραβείο με το τραγούδι “Γκρίζα Ματάκια” του Κ. Γιαννίδη.

Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Το κινηματογραφικό της ντεμπούτο ως ηθοποιός και τραγουδίστρια το 1959 στην ταινία της Φίνος Φιλμ «Ο Θησαυρός του Μακαρίτη» του Νίκου Τσιφόρου. Στην ταινία αυτή, μαζί με το Τρίο Μπελκάντο ερμήνευσε το τραγούδι «Πινακωτή» που έγινε μεγάλη επιτυχία καθώς και το τραγούδι «Εσύ κι εγώ», αμφότερα του Τάκη Μωράκη.

Ακολούθησε σχεδόν μια δεκαετία που γύρισε πάνω από 30 ταινίες, με τις περισσότερες από αυτές ήταν παρτενέρ του ηθοποιού Νίκου Ξανθόπουλου και σχεδόν πάντα τραγουδούσε και από ένα νέο τραγούδι.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ

Παντρεύτηκε το 1967 τον αγαπημένο της Βασίλη και απέκτησαν μια κόρη λίγα χρόνια αργότερα. Κουμπάρος της και νονός του παιδιού της ήταν ο συνθέτης Γιώργος Μουζάκης.

Σήμερα η Φίνος Φιλμ την θυμάται μέσα από το υπέροχο τραγούδι «Πινακωτή» του Τάκη Μωράκη, που ερμηνεύει στην ταινία «Ο Θησαυρός του Μακαρίτη» (1959).

Διαβάστε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα