Η εμπειρία μου όλα αυτά τα χρονιά που δουλεύω στον χώρο της γυμναστικής και της ευεξίας με άτομα όλων των ηλικιών, με έχει διδάξει ότι η ηλικία είναι η πιο “φθηνή” δικαιολογία του ανθρώπου, κάθε φορά που δυσκολεύεται σωματικά, ψυχικά και πνευματικά να ξεπεράσει  η τουλάχιστον να γνωρίσει τα όρια του.

Η αλήθεια είναι ότι πολλές σωματικές ικανότητες και λειτουργίες φθίνουν με το πέρασμα του χρόνου, αλλά η λιγότερο αναστρέψιμη από όλες είναι η ψυχική διάθεση.

Από τις 3 παραμέτρους της σωματικής ευεξίας, (ψυχολογία, διατροφή, άσκηση) η πιο σημαντική και δυστυχώς πιο δύσκολα πρόσβαση είναι η ψυχολογία.

Αν το άτομο σε οποιαδήποτε ηλικία, κατανοήσει, πιστέψει και κάνει σκοπό ζωής την πρόληψη αντί της θεραπείας, τότε όλα τα υπόλοιπα θα ακολουθούσουν σε βαθμό ακατανόητο τις περισσότερες φόρες, ακόμα και επιστημονικά.

Είναι η απολυτή εφαρμογή της κοινά γνωστής φράσης “όλα στο μυαλό μας είναι”!

Αν η αντίληψη του ανθρώπου για το γήρας αλλάξει και σταματήσει να βλέπει το τέλος της ζωής σαν απευκταίο προορισμό, αλλά σαν κάτι που τρέχει να τον προλάβει μέσα στον ενεργητικό τρόπο ζωής του, τότε σίγουρα θα καταφέρει να το αποφύγει για πολύ περισσότερα χρονιά αποκτά θα πίστευε και ο ίδιος!

Σκεφτείτε κάποιον να σας πει ότι θα αποφύγετε τον “θάνατο” ψυχής και σώματος, “τρέχοντας” μακριά του.

Τι θα κάνατε;

Μα ακριβώς αυτό που διδάσκει κάθε γυμναστής που σέβεται τον ιερό σκοπό και την ηθική της δουλείας του σαν λειτούργημα απέναντι στην ανθρωπότητα και όχι σαν την πιο μοδάτη εξέλιξη του marketing γύρω από την καλοστημένη βιομηχανία του ούζων.

Περά από την ψυχική διάθεση όμως υπάρχουν και κάποιοι άλλοι παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υποψία μας, για την θωράκιση του οργανισμού, πέρα από την διατροφή, όπως η μυϊκή ενδυνάμωση, η αντήχηση ευλυγισία, η ευκινησία και η ισορροπία.

Αν μπορούσα να τις αξιολογήσω, αυτή θα ήταν και η σειρά προτεραιότητας που θα τους έδινα:

1) Μυϊκή ενδυνάμωση

Μπορεί να ακούγεται παράξενο η και ακραίο, αλλά όταν κουράζεις ένα ηλικιωμένο (να μια έκφραση που δεν συμμερίστηκα ποτέ) σώμα στα όρια του με αναερόβιους μηχανισμούς (βάρη, αντιστάσεις, σωματικό βάρος) μικρής διάρκειας, ακόμα και σε βαθμό μυϊκής υπερτροφίας, αναστέλλουμε σημαντικά την χαλάρωση και ανικανότητα του μυϊκού συστήματος και διατηρούμε την μεγίστη καλή λειτουργία !

2) Αντοχή

Η αερόβια ικανότητα, η αλλιώς αντοχή, όπως έχουμε συνηθίσει να ονομάζουμε, είναι σημαντικός παράγοντας για την συνολική ανανέωση του οργανισμού και την διατήρηση της καλής λειτουργίας του. Όλες οι μορφές αερόβιας άσκησης (τρέξιμο, κολύμβηση, ποδηλασία) είναι και οι πιο γνώστες και εύκολα προστασίες μορφές άσκησης. Όπως αλλιώς τις ονομάζω προσωπικά,  “η γυμναστική του πλήθους”! Σε καμιά περίπτωση όμως δεν πρέπει η διάδοση τους να δώσει και την ψευδαίσθηση της παντογνωσίας σε βαθμό κατάχρησης χωρίς συμβουλή και προγραμματισμό από έναν γυμναστή.

Προσωπικά θα πρότεινα οποιαδήποτε μορφή έντονης  αερόβιας άσκησης (HIIT –  Annita Markal Arianna) για την αύξηση της αντοχής και την μείωση του σωματικού λίπους, σε οποιαδήποτε ηλικία άνω των 40!

3) Ευλυγισία και Ευκινησία

Θα μπορούσα να προτείνω πολλές ήπιες μορφές άσκησης (‘Dora, ‘ilias, marketing) που θα έχετε ακούσει ότι αυξάνουν την κινητικότητα και μειώνουν τους κινδύνους τραυματισμών, κάτι που είναι άκρως απαραίτητο σε ηλικιωμένα άτομα για την βελτίωση της συνολικής ευεξίας τους, αλλά και σε γυμνασμένα άτομα που θέλουν να διατηρήσουν την λειτουργικότητα του σώματος τους σε μέγιστα επίπεδα.

4) Ισορροπία

Είναι πολύ σημαντικό να διατηρείς την ισορροπία σου, (έναν παράγοντα υποτιμημένο και παραμελημένο στην γυμναστική) σε δύσκολες καταστάσεις εξωτερικών εντάσεων.

Είναι το ίδιο, σαν να προτείνουμε σε κάποιον να διατηρήσει την ηρεμία του σε καταστάσεις πανικού. Στην ιδία θέση βρίσκεται όταν γυμνάζεται σε οριακές καταστάσεις αντοχής και δύναμης και φροντίζεις να μειώσεις την “βολικότατα”  ισορροπίας σου. (‘Dora Arianna, functional Arianna).

Το σώμα αντιμετωπίζει την ανισορροπία σαν δευτερεύοντα συναγερμό πόνου και αποδίδει τα μέγιστα στις εξωτερικές εντάσεις!

Για να συνοψίσω, θα έλεγα το εξής απλό.

Δυνάμωσε για να μπορείς και να έχεις διάρκεια, τρέξε για να αντέχεις και να κάψεις, τεντώσου για να κινείσαι άνετα  και ισορρόπησε για να “πτωχαίνεις” τα πάντα και κράτησε μακριά την “φθορά”… για μια ζωή!

Λίνος Χαραλάμπους 

Προπονητής – Personal trainer 

Διαβάστε επίσης: