Search
Close this search box.
_cuva

Cenotes: Οι χαμένοι υπόγειοι παράδεισοι στο Μεξικό

.

Οι Cenotes στο Μεξικό και συγκεκριμένα στην χερσόνησο του Γιουκατάν είναι ένα μοναδικό φυσικό φαινόμενο ή καλύτερα ένα φυσικό θαύμα που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο. Δημιουργήθηκαν κατά την εποχή των παγετώνων και χαρακτηρίστηκαν ιερές από τους Μάγια.

_cuva

Στην ουσία είναι υπόγειες φυσικές δεξαμενές γλυκού νερού που συνδέονται μεταξύ τους με υπόγεια ποτάμια

Σχηματίστηκαν όταν ο ασβεστολιθικός βράχος της χερσονήσου Γιουκατάν κατέρρευσε στα γλυκά υπόγεια νερά. Με τα εκτεταμένα υπόγεια συστήματα ποταμών της, η χερσόνησος Yucatán του Μεξικού είναι το καλύτερο μέρος για να γνωρίσετε και να εξερευνήσετε τα cenotes.

_cuva

Αυτοί οι μοναδικοί σχηματισμοί αποτελούν απόδειξη της δύναμης της φύσης. Είναι επίσης ιερά για τον λαό των Μάγια, που πίστευαν ότι οι cenotes ήταν ανοίγματα στον κάτω κόσμο. Σήμερα, είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός για ανθρώπους όλων των ηλικιών που θέλουν να ζήσουν την ομορφιά και το μυστήριο αυτών των φυσικών θαυμάτων.

Υπάρχουν πάνω από 3.000 φυσικές cenotes -στην ουσία “κενά” της γης- στο Μεξικό, που καλύπτονται κυρίως από τον κρατήρα Chicxulub, ο οποίος σχηματίστηκε μετά την πρόσκρουση μετεωρίτη που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους.

_cuva

Η λέξη «cenote» είναι προέλευσης των Μάγια, που σημαίνει «πηγάδι». Έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του πολιτισμού των Μάγια καθώς ήταν η κύρια πηγή νερού στη χερσόνησο Γιουκατάν, η οποία έχει λίγα ποτάμια και λίμνες. Κατά συνέπεια, οικισμοί των Μάγια χτίστηκαν κοντά σε cenotes όπως το Τσίτσεν Ίτζα και το Τουλούμ.

Οι Μάγια πίστευαν ότι τα κενά αυτά, οι cenotes ήταν ανοίγματα στον κάτω κόσμο. Αυτό είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί, καθώς η κατάδυση σε ένα κενό αποκαλύπτει έναν νέο κόσμο διασυνδεδεμένων υπόγειων ποταμών με σταλακτίτες και σταλαγμίτες στα τιρκουάζ νερά.

Πολλά από τα κενά του Γιουκατάν περιέχουν τα υπολείμματα των προσφορών στους θεούς. Για παράδειγμα, στο Sacred Cenote του Chichen Itza (Cenote Sagrado), οι Μάγια απέτισαν φόρο τιμής στον θεό της βροχής, Chac. Από τα νερά της ανασύρθηκαν πάνω από πενήντα πτώματα πολεμιστών και νεαρών παρθένων, μαζί με χρυσά κοσμήματα…

_cuva

Σήμερα, οι cenotes είναι ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο στο Μεξικό, με δύτες πρόθυμους να εξερευνήσουν τα βάθη τους. Οι περισσότερες είναι δωρεάν για επίσκεψη, αλλά ορισμένες ιδιόκτητες έχουν χρέωση εισόδου.

_cuva

Τι μπορείτε να κάνετε σε μια cenote:

  • Κολύμβηση με αναπνευστήρα ή κατάδυση: Οι Cenotes είναι ένα εξαιρετικό μέρος για κολύμβηση με αναπνευστήρα ή κατάδυση, επειδή το καθαρό νερό σάς επιτρέπει να βλέπετε μέχρι το βυθό.
  • Κολύμπι: Οι Cenotes είναι επίσης ένα εξαιρετικό μέρος για κολύμπι. το νερό είναι δροσερό και αναζωογονητικό.
  • Εξερευνήστε τα συστήματα των σπηλαίων: Ορισμένες cenotes έχουν συνδεδεμένα συστήματα σπηλαίων που μπορείτε να εξερευνήσετε.
  • Μάθετε για τον πολιτισμό των Μάγια: Oi Cenotes αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμού των Μάγια, επομένως κατά την επίσκεψή σας, μπορείτε να μάθετε για τους Μάγια και την κουλτούρα τους.
_cuva

Top εμπειρία

Το “Cenote hopping” είναι μια δημοφιλής τουριστική δραστηριότητα στο Μεξικό, ειδικά στο Γιουκατάν. Συχνά είναι δύσκολο να βρεθούν πληροφορίες για συγκεκριμένες cenotes τη θέση τους, τις ώρες λειτουργίας και τα τέλη εισόδου, εάν υπάρχουν.

_cuva

Tips

  • Να γνωρίζετε ότι ορισμένες cenotes μπορεί να είναι επικίνδυνες για άπειρους δύτες. Πρέπει να βουτήξετε προσεκτικά. Αν δεν μπορείτε, επιλέξτε να κολυμπήσετε με αναπνευστήρα ή απλώς να κολυμπήσετε.
  • Μπορείτε να προσλάβετε έναν οδηγό που να γνωρίζει την περιοχή.
  • Μην φοράτε αντηλιακό στο νερό. Μπορεί να βλάψει την υδρόβια ζωή.
  • Μην πιάνετε ή τραβάτε σπηλαιόθεμα και προσπαθήστε να μην αγγίξετε τα ιζήματα κατά την κατάδυση.
_cuva

Extra tip: Στις Cenotes γυρίστηκε η ταινία του 1984 “Κυνηγώντας το πράσινο διαμάντι” όπως και το σίκουελ, “Το διαμάντ του Νείλου”.

Δείτε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα