Χυμώδης και φινετσάτη, η Ίλια Λιβυκού έμεινε αξέχαστη για τη λάμψη που έφερε στους ρόλους της ντάμας στο πλευρό του αξεπέραστου ηθοποιού και συντρόφου της, Βασίλη Λογοθετίδη. Ίσως η πρώτη ξανθιά πρωταγωνίστρια του ελληνικού κινηματογράφου ήταν μια καλλιεργημένη προσωπικότητα με ήθος, λεπτότητα και ξεχωριστή γοητεία.
Με καταγωγή από το Ηράκλειο Κρήτης και πραγματικό όνομα Αμαλία Χατζάκη, το καλλιτεχνικό της ψευδώνυμο θα το αποκτήσει από τον δάσκαλο της στην σχολή του Εθνικού και σπουδαίο θεατράνθρωπο Σωκράτη Καραντινό, εμπνευσμένος από το Λιβυκό πέλαγος που υπήρξε κοντά στον τόπο που μεγάλωσε και πέρασε τα παιδικά της χρόνια. Ιδιαίτερα αξιόλογη και η θεατρική της διαδρομή την συγκεκριμένη περίοδο δίπλα σε ιερά τέρατα της υποκριτικής και με ξεχωριστή την ερμηνεία στην “Λυσιστράτη” του Αριστοφάνη το ’65 στον ομώνυμο ρόλο από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Η μεγάλη ντίβα της μεταπολεμικής Ελλάδας που γέμισε την μεγάλη οθόνη με το ταλέντο και την Χολιγουντιανή παρουσία της και ομόρφυνε το θεατρικό σανίδι με την αρχοντιά και το φλογερό ταμπεραμέντο της.
Η Ίλυα Λιβυκού απέκτησε τρία παιδιά από τον σύντομο γάμο της με τον δικηγόρο Αγησίλαο Κοζύρη, τον Γιώργο, την Εύα και τη Χρύσα που ακολούθησε τα χνάρια της και έγινε ηθοποιός. Πήρε διαζύγιο μετά τον πόλεμο και ακολούθησε μια σχέση ζωής με τον σπουδαίο ηθοποιό Βασίλη Λογοθετίδη, με τον οποίο έμειναν μαζί μέχρι το θάνατο του το 1960. Ο θάνατος της κόρης της, Εύας, από καρκίνο το 1986 καθόρισε τα τελευταία 15 χρόνια της ζωής της οδηγώντας την Ίλυα να αποσυρθεί από τη δημόσια σφαίρα.
Η Ίλια Λιβυκού πέθανε στις 6 Σεπτεμβρίου του 2002, έχοντας κλονισμένη υγεία μετά από εγκεφαλικά επεισόδια.
Δείτε τη φωτογραφία της Ίλιας Λιβυκού από το 1963 που δημοσίευσε ο συλλέκτης Άρης Λουπάσης στο Instagram.