Search
Close this search box.

Οι δύο διαφορές μεταξύ της ωριμότητας και του συναισθηματικού μαζοχισμού

Αν στην ζωής μας, έχουμε βιώσει αγχωτικά γεγονότα, είναι επειδή οι στρατηγικές που έχουμε εφαρμόσει για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα γεγονότα μερικές φορές δεν μας επέτρεψαν να ωριμάσουμε και άλλες φορές, οδήγησαν στο να είμαστε πιο απερίσκεπτοι και εύθραυστοι.

Αν δεν δεχόμαστε ότι είμαστε συναισθηματικά όντα σημαίνει ότι αρνούμαστε σε μεγάλο βαθμό ότι γινόμαστε ενήλικοι άνθρωποι.

Υπάρχουν δύο διαφορές μεταξύ της ωριμότητας και του συναισθηματικού μαζοχισμού.

Το να σκέφτομαι εσένα δεν είναι εγωιστικό, είναι η βάση της ευτυχίας σας, αλλά και των αγαπημένων σας

Να είστε επιλεκτικοί με τους ανθρώπους και το πώς εμπλέκεστε συναισθηματικά στις σχέσεις σας μαζί τους.

Ένα αρνητικό άτομο γύρω σας μπορεί να προκαλέσει ένα κύμα απαισιοδοξίας και έλλειψης ενέργειας που είναι εύκολα μεταδοτικό.

Ένας φίλος, ένας γιος, ένας συνάδελφος ή ένας φίλος δεν είναι επαγγελματίας ψυχολόγος εξοπλισμένος με όλα τα εργαλεία που μπορούν να του επιτρέψουν να διασφαλίσει ότι ένα άτομο θα καταφέρει να βγει από αυτήν την ψευδοκαταθλιπτική κατάσταση.

Μερικές φορές μπορεί να είναι καλό να κόψετε μερικές συζητήσεις , να κλείσετε μερικές πόρτες για να δείτε ένα μονοπάτι να εμφανίζεται, να βάλετε λίγη μουσική ή να αφοσιωθείτε στη βελτίωση της ζωής σας, πριν φροντίσετε τις ζωές των άλλων.

Εάν προσπαθείτε να διαχειριστείτε τα πάντα και είστε ευαίσθητοι σε ό,τι συμβαίνει στους άλλους, πιθανότατα θα χρειαστείτε βοήθεια στο μέλλον.

Για να λύσετε ένα πρόβλημα, δεν έχει νόημα να σκέφτεστε πολύ

Πάντα μας έλεγαν ότι πρέπει να αναλογιστούμε τα προβλήματά μας καθώς και τους εαυτούς μας προκειμένου να βρούμε λύσεις, αλλά πόσο μακριά πρέπει να προωθήσουμε αυτόν τον προβληματισμό;

Απασχολώντας το μυαλό μας με αυτόν τον τρόπο, δεν παραμελούμε την προσοχή μας στη ζωή;

Εδώ είναι μια μεταφορά που θα σας επιτρέψει να κατανοήσετε καλύτερα αυτήν την ιδέα:

«Φανταστείτε: πέφτετε σε μια τρύπα και έχετε μια μάσκα στα μάτια σας.

Δεν έχετε κανένα εργαλείο που μπορεί να σας βοηθήσει να βγείτε από αυτήν την τρύπα, εκτός από ένα φτυάρι, αλλά αυτό δεν θα σας επιτρέψει να βγείτε με επιτυχία από αυτήν την τρύπα.

Αν θέλετε να βγείτε από εκεί, τότε δεν έχετε άλλη επιλογή από το να σκάψετε, να σκάψετε και να σκάψετε λίγο ακόμα.

Αγωνίζεσαι να βγεις από την τρύπα, αλλά στην πραγματικότητα, όσο πιο βαθιά σκάβεις, τόσο μεγαλύτερη και πιο βαθιά γίνεται η τρύπα».

Αυτή η ίδια μεταφορά μπορεί να εφαρμοστεί σε υπερβολική σκέψη που στοχεύει στην επίλυση ενός προβλήματος ή στην εξεύρεση διεξόδου από ένα δίλημμα.

Συνειδητοποιούμε ότι οι σκέψεις μας τελικά δεν είναι πλέον σύμμαχοί μας, αλλά μας κατακλύζουν όλο και περισσότερο σε αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση.

Το να σκέφτεσαι είναι δωρεάν… αλλά το να μην το κάνεις είναι ακόμα πιο ακριβό. Σκεφτείτε λοιπόν με μέτρο.

Photo cover:pixabay.com/0fjd125gk87/man

Διαβάστε επίσης:

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα