Search
Close this search box.

Πώς ένας 13χρονος έσωσε τον φίλο του που πνιγόταν από ένα σουβλάκι

Ένας 13χρονος παραλίγο να πνιγεί από ένα σουβλάκι και σώθηκε χάρη στη σωτήρια επέμβαση του φίλου του που γνώριζε την λαβή Heimlich (Χάϊμλιχ).

Μία παρέα μαθητών της πρώτης γυμνασίου επισκέφθηκε τον Κάραβο, το λιμάνι του Αλιβερίου στην Εύβοια, μετά τις σχολικές εξετάσεις τους, για να κάνουν μπάνιο και να φάνε σουβλάκια. Ήταν τότε, που ο 13χρονος έφαγε μια μεγάλη μπουκιά από το σουβλάκι του, η οποία του έφραξε τον αεραγωγό και δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Αμέσως, ένα από τα παιδιά της παρέας τού έκανε τη λαβή Heimlich κι έσωσε την ζωή του φίλου του..

Το περιστατικό έγινε γνωστό από άτομο που έστειλε μήνυμα στην Ομάδα Διάσωσης Εύβοιας, καθώς ενημερώθηκε από τους γονείς του παιδιού που έσωσε τον 13χρονο. Είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το παιδί που πραγματοποίησε τους χειρισμούς είχε παρακολουθήσει και σχετικό σεμινάριο.

«Απόψε το βράδυ έλαβα ένα μήνυμα από κάποιον γονέα που μου ανέφερε ενθουσιασμένος, ότι ο γιος του την ώρα που έτρωγαν γύρους με τους φίλους του σε κατάστημα στο Λιμάνι του Καράβου, ένα από τα παιδιά της παρέας έβαλε στο στόμα μια μεγάλη μπουκιά με αποτέλεσμα να του φράξει τον αεραγωγό και να μην μπορεί να πάρει ανάσα.

Άμεσα ο μικρός μόλις αντιλήφθηκε το γεγονός έτρεξε κοντά στον φίλο του και κάνοντας τον χειρισμό Heimlich .. (κοιλιακές ωθήσεις) .. που είχε παρακολουθήσει από την Ομάδα Διάσωσης Εύβοιας – Rescue Team 312 σε κάποιο σεμινάριο που τους είχαμε κάνει λίγους μήνες πριν, ΕΣΩΣΕ τον φίλο του», γράφει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την Ομάδα διάσωσης, πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό μέσα σε έναν χρόνο που μαθαίνουν, για κάποιο παιδί που σώθηκε χάρη στο ότι είχαν διδάξει πρώτες βοήθειες.
«Η ΓΝΩΣΗ ΣΏΖΕΙ ΖΩΕΣ …!!!», ήταν η καταληκτική φράση του μηνύματος.

Τι είναι η λαβή Heimlich

Πρόκειται για μια τεχνική που για πρώτη φορά παρουσιάστηκε από τον Αμερικανό χειρουργό, Henry Heimlich, προκειμένου να γίνεται απόφραξη του αναπνευστικού σωλήνα, όταν ένα ξένο σώμα ή τροφή εισέρχεται εκεί και μπλοκάρει την αναπνοή.

Η τεχνική αυτή παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1974 και μπορεί να σώσει πολλές ζωές, εάν γίνει πιο διαδεδομένη και διδάσκεται στα σχολεία ή τα εργασιακά περιβάλλοντα. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και στους γονείς, καθώς πολλά παιδιά, και ιδιαίτερα μωρά, πνίγονται είτε από τη λάθος κατάποση τροφής είτε από ξένα σώματα (όπως μικρά πλαστικά παιχνίδια) που βάζουν στο στόμα τους.

Δείτε πώς γίνεται η λαβή που σώζει ζωές

Διαβάστε επίσης

Share: