Η Τζούντι Γκάρλαντ υπήρξε το παιδί-θαύμα του Χόλιγουντ. Ένα αστέρι από κούνια που έλαμψε από τα τρία της κιόλας χρόνια, αλλά το παραμύθι της δικής της ζωής είχε μόνο “δράκους” και μια “κακιά μάγισσα” την οποία – δυστυχώς – υποδύθηκε με τον πιο σκληρό τρόπο η ίδια η μητέρα της.

Η Τζούντι Γκάρλαντ, η έφηβη πρωταγωνίστρια του “Μάγου του Οζ”, δεν ήταν απλά ένα παιδί με ταλέντο. Ήταν μια ολοκληρωμένη ηθοποιός, ένα σπάνιο υποκριτικό ταλέντο που όμως στη σύντομη ζωή της, έπρεπε συνεχώς να το αποδεικνύει στον σκληρό κόσμο του Χόλιγουντ.

Η ηθοποιός είχε μια βασανισμένη ζωή. Μεγάλωσε δίπλα σε μια δεσποτική μητέρα, έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης στη διάρκεια της καριέρας της, απογοητεύτηκε στο κομμάτι του έρωτα είχε μια προβληματική σχέση με την κόρη της Λάιζα Μινέλι και βρήκε “παρηγοριά” στο αλκοόλ και τα βαρβιτουρικά που την έστειλαν στον θάνατο, μόλις στα 47 της χρόνια. Ο μύθος της μέχρι και σήμερα παραμένει ζωντανός, όπως και η “κατάρα” που φαίνεται να κυνηγάει τους ηθοποιούς που ξεκίνησαν ως παιδιά – θαύμα να μην έχουν – στη συντριπτική πλειοψηφία – μια ευτυχισμένη ζωή.

Γεννημένη σταρ

Η Τζούντι Γκάρλαντ γεννήθηκε σαν σήμερα, 10 Ιουνίου το 1922 στη Μινεσότα των ΗΠΑ, ως Φράνσις Ίθελ Γκαμ και ήταν το μικρότερο παιδί της Ίθελ Μάριον και του Φράνσις Αβέντ “Φρανκ” Γκαμ.

Η μικρή Τζούντι μεγάλωσε σε ένα σπίτι καλλιτεχνών και έκανε το ντεμπούτο της στη σκηνή σε ηλικία μόλις 3 ετών, ως τραγουδίστρια μαζί με τις αδερφές της. Από παιδί μπήκε στα παντοδύναμα εκείνη την εποχή στούντιο της MGM, αρχικά μαζί με τις αδερφές της ως τραγουδίστρια και στη συνέχεια προχώρησε μόνη της, καθώς οι ιθύνοντες της εταιρείας εκτίμησαν εγκαίρως το σπάνιο ταλέντο της.

Έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο σε ηλικία 13 ετών στο φιλμ “Κάθε Κυριακή”, ενώ μέχρι το κλασικό αριστούργημα του Βίκτορ Φλέμινγκ “Ο Μάγος του Οζ” το 1939, με το οποίο θα γίνει παγκόσμια αγαπητή, θα εμφανιστεί σε αρκετές ακόμη ταινίες.

Η τραγική αλήθεια πίσω από τον “Μάγο του Οζ”

Στα 16 της χρόνια η Τζούντι θα βρεθεί στην κορυφή του κόσμου, ως η μικρή Ντόροθι Γκέιλ, στον “Μάγο του ΟΖ”. Μια ταινία ιδιαιτέρως πρωτοποριακή για την εποχή της, με τη χρήση του τεχνικόλορ, τη μουσική και τα τραγούδια της, τα εμπνευσμένα χειροποίητα εφέ και τη σκηνοθετική αρτιότητά της.

Η πρεμιέρα του “Μάγου του Οζ” τον Αύγουστο του 1939 θα συνοδευτεί από διθυραμβικές κριτικές. Θα προταθεί για έξι Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και εκείνου της Καλύτερης Ταινίας, χάνοντας τελικά από το “Όσα Παίρνει ο Άνεμος”, ενώ η Γκάρλαντ πριν ακόμη ενηλικιωθεί, θα γίνει αστέρι παγκόσμιας εμβέλειας.

Αυτή είναι η “βιτρίνα” της ταινίας, γιατί πίσω από αυτήν, κρυβόταν μια τραγική αλήθεια. Όπως θα αποκαλυφθεί πολλά χρόνια μετά, η 16χρονη τότε Τζούντι, είχε δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση από μέλη της παραγωγής αλλά και από τους ίδιους της τους συμπρωταγωνιστές, οι οποίοι συνήθιζαν να βάζουν το χέρι τους μέσα από το φόρεμά της. Ενώ οι άνθρωποι της παραγωγής τής χορηγούσαν αμφεταμίνες και βαρβιτουρικά κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων.

Η μητέρα της ήταν η “κακιά μάγισσα”

Για την Τζούντι Γκάρλαντ η σχέση με τη μητέρα της ήταν μια ιστορία που την πλήγωνε πολύ, αλλά ήταν και η καταστροφή της. Η Έθελ Μάριον Μιλν εκμεταλλεύτηκε όσο το δυνατόν περισσότερο τις τρεις κόρες της προκειμένου να βγάλει η ίδια χρήματα.

Λέγεται μάλιστα ότι τους χορηγούσε από μικρή ηλικία υπνωτικά προκειμένου να κοιμούνται και να είναι ξεκούραστες στις πρόβες και τα γυρίσματα.

“Ζήλευε πολύ γιατί δεν είχε απολύτως κανένα ταλέντο. Στεκόταν στα παρασκήνια και όποτε δεν αισθανόμουν καλά, μου έλεγε “βγες να τραγουδήσεις αλλιώς θα σε δέσω στο κρεβάτι και θα σε τσακίσω!”. Έτσι, έβγαινα να τραγουδήσω”, έλεγε η Γκάρλαντ για τη μητέρα της την οποία αποκαλούσε η “κακιά μάγισσα της Δύσης” από την ηρωίδα στον “Μάγο του Οζ”.

Δεν βρήκε την ευτυχία στην προσωπική ζωή

Η Τζούντι Γκάρλαντ ήταν μια βασανισμένη σταρ καθώς δεν κατάφερε να βρει την ευτυχία ούτε στην προσωπική της ζωή που ήταν ταραχώδης. Είχε πολλές σχέσεις, όμως σε λίγες γνώρισε τον έρωτα και την ευτυχία.

Παντρεύτηκε πέντε φορές. Ο πρώτος της γάμος ήταν στα 19 της με τον συνθέτη Ντέιβιντ Ρόουζ. Ο δεύτερος σύζυγός της ήταν ο σκηνοθέτης, Βινσέντε Μινέλι,με τον οποίο απέκτησε τη μετέπειτα σταρ, Λάιζα. Ωστόσο, όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, οι σεξουαλικές προτιμήσεις του σκηνοθέτη για άτομα του ίδιου φύλλου, οδήγησαν στο διαζύγιο το 1951.

Ακολούθησε, έναν χρόνο αργότερα, ο γάμος της με τον επιχειρηματία Σιντ Λαφτ, που διήρκησε περισσότερο από κάθε άλλον και από τον οποίο η Τζούντι Γκάρλαντ απέκτησε δύο ακόμη παιδιά.
Ωστόσο, η ηθοποιός τον κατηγόρησε για κακοποίηση και ξυλοδαρμό, παρότι εκείνος το αρνήθηκε. Χώρισαν το 1965.

Ο τέταρτος σύζυγος της ήταν ο ηθοποιός Μαρκ Χέρον, με τον γάμο τους να διαρκεί μόλις μερικούς μήνες. Και ο τελευταίος – πέμπτος στη σειρά – σύζύγος της, ο Μίκι Ντινς, υπήρξε πλάι της ως την ημέρα που βρέθηκε νεκρή στον μπάνιο της, στο σπίτι της στο Λονδίνο. Μάλιστα, Ντινς δεν παντρεύτηκε ποτέ έκτοτε, μένοντας πιστός στη μνήμη της μεγάλης ηθοποιού.

Η προβληματική σχέση με την κόρη της, Λάιζα Μινέλι

Θα περίμενε κανείς πως το δικό της άσχημο βίωμα με τη μητέρα της, η Τζούντι Γκάρλαντ δεν θα ήθελε να το μεταφέρει στη δική της σχέση με την κόρη της Λάιζα Μινέλι, η οποία υπήρξε αρκετά προβληματική. Όμως, είχε και πολύ καλές περιόδους, παρόλο που η Λάιζα ήταν πιο κοντά με τον πατέρα της.

Η Γκάρλαντ ήταν ο πιο αυστηρός κριτής για την κόρη της, όμως, όταν κατάλαβε ότι η κόρη της έχει ταλέντο, την ενθάρρυνε και την πήρε μαζί της στις παραστάσεις.

Σε έναν απολογισμό της σχέσης τους, η Λάιζα Μινέλι θα πει: “Τελικά, δεν ήταν και μεγάλη τραγωδία το να είσαι η κόρη της Τζούντι Γκάρλαντ. Είχα τρομερά ενδιαφέροντα παιδικά χρόνια, μόνο που ό,τι έζησα, δεν είχε καμία απολύτως σχέση με παιδί.”

Με αυτά τα υπαινικτικά λόγια περιγράφει τη σχέση της με τη μητέρα της. Όμως, ποιος να την αδικήσει; Από πολύ μικρή, ζει από κοντά τις κρίσεις της Γκάρλαντ, η οποία έχει πάντα ιδιαίτερα ταραγμένη ψυχική υγεία. Γίνεται, μάλιστα, και μάρτυρας του θανάτου της από υπερβολική δόση αλκοόλ και ναρκωτικών.

Ο πρόωρος θάνατος της Τζούντι Γκάρλαντ

Λίγες ημέρες μετά τα 47α γενέθλια της και συγκεκριμένα στις 22 Ιουνίου του 1969, ο σύζυγός της Μίκι Ντις βρήκε την Τζούντι Γκάρλαντ νεκρή στο μπάνιο του σπιτιού τους στο Λονδίνο. Αρχικά, λέγεται πως αυτοκτόνησε, το είχε άλλωστε επιχειρήσει και άλλες φορές στο παρελθόν, χωρίς επιτυχία.

Ωστόσο, σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, η Τζούντι Γκάρλαντ πέθανε από υπερβολική δόση ηρεμιστικών, τα οποία ωστόσο πήρε σταδιακά και όχι όλα μαζί, όπως θα συνέβαινε αν είχε σκοπό να βάλει τέλος στη ζωή της. Στο κρεβάτι της βρέθηκε μια συνταγή για 25 βαρβιτουρικά χάπια, ενώ ένα μπουκάλι με 100 χάπια, κλειστό ακόμη, εντοπίστηκε στο συρτάρι του κομοδίνου της.

Και κάπως έτσι έπεσε πρόωρα – όπως πρόωρα άνοιξε – η αυλαία της βασανισμένης ζωής μιας αληθινής σταρ.

Διαβάστε επίσης