Η τοξική στάση των γονιών απέναντι στο παιδί είναι δύσκολο να αναγνωριστεί και πολλοί συνειδητοποιούν ότι μεγάλωσαν σε ένα τέτοιο περιβάλλον μόνο αφού ενηλικιωθούν, αλλά υπάρχουν και εκείνοι που δεν το γνωρίζουν καθόλου.
Υπάρχουν πολλά είδη τέτοιας τοξικότητας, από επιθετικούς γονείς μέχρι εκείνους που αποσπώνται και δεν φαίνεται να βλέπουν ή να ακούν το παιδί τους.
Στην πραγματικότητα, πολλοί γονείς δηλητηριάζουν τα παιδιά τους.
Μπορούμε να απαριθμήσουμε αλκοολικούς, χαοτικούς γονείς, αυτούς που κρατούν πίσω τα παιδιά γιατί θέλουν να ακολουθήσουν τα όνειρά τους αντί για τα δικά τους, αλλά και λεκτικούς υβριστές, που με τις συμπεριφορές και τα σχόλιά τους σκοτώνουν την αυτοπεποίθηση των παιδιών τους, επειδή τα ταπεινώνουν συνεχώς, ακόμα και μπροστά σε άλλους ανθρώπους.
Όλα αυτά μπορεί να έχουν σοβαρές ψυχολογικές συνέπειες για ένα παιδί.
Αυτά τα τρία σημάδια δείχνουν να μεγαλώνεις με γονείς που σου δηλητηρίασαν το μυαλό:
1. Αν είσαι επιρρεπής σε ακραία συναισθήματα, οι γονείς σου ήταν τοξικοί
Αυτό μπορεί να είναι συνέπεια μιας τοξικής ανατροφής.
Αν τρελαίνεστε για πράγματα που δεν είναι καθόλου σημαντικά και δεν έχουν καμία σχέση με τίποτα, τότε αυτό είναι ένας δείκτης ότι στο μυαλό σας “δεν είναι όλα τα ζάρια σωστά τακτοποιημένα” .
Για παράδειγμα, κάποιος αποφασίζει να εργαστεί σε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό και έτσι να πετύχει το όνειρό του, αλλά νευριάζει αν κάποιος αναφέρει τον μισθό ή τα χρήματά του.
Μπορεί να υποδηλώνει ότι οι γονείς του αποδοκίμαζαν επιθετικά ορισμένα πράγματα στην παιδική του ηλικία, όπως το να έχει έναν μικρό μισθό ήταν ντροπή.
Το να μεγαλώνεις σε ένα τέτοιο περιβάλλον μπορεί να περιλαμβάνει αισθήματα ενοχής, εκνευρισμό, φόβο εγκατάλειψης ή παράλογο θυμό.
2. Περνάς τον χρόνο σου κάνοντας κριτική στον εαυτό σου!
Αυτό είναι το κλειδί.
Η ψυχολογία ορίζει την αυτοπεποίθηση ως αίσθηση αυτοεκτίμησης και τα παιδιά τοξικών γονέων συχνά έχουν σοβαρά προβλήματα σε αυτόν τον τομέα.
Πολλοί από αυτούς συγκρατούνται από τη δική τους «εσωτερική φωνή», δηλαδή επικρίνουν εξωπραγματικά τον εαυτό τους, όπως έκαναν οι γονείς τους.
Για παράδειγμα, τους έλεγαν συνεχώς ότι ήταν ηλίθιοι, άχρηστοι, ανάξιοι για οτιδήποτε, ότι ήταν τελείως αποτυχημένοι, ανθρώπινα σκουπίδια…
Άνθρωποι που μεγάλωσαν έτσι, δηλαδή ποτέ δεν ήταν αρκετά καλοί για τους γονείς τους, θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι οι γονείς τους ήταν εγωιστές, που τα λόγια τους στο δικό τους παιδί μιλούσαν αποκλειστικά για αυτούς, πόσο αναίσθητοι είναι.
3. Νιώθεις υπεύθυνος για τη συμπεριφορά των γονιών σου.
Τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον συχνά δεν παραδέχονται ότι οι γονείς τους έχουν κάνει κάτι κακό.
Το αίσθημα της ενοχής είναι τόσο βαθιά ριζωμένο στο κεφάλι τους που είναι δύσκολο να το ξεφορτωθούν.
Ως παιδιά, μπορούσαν να δικαιολογήσουν τους γονείς τους ότι τους ξυλοκόπησαν αλύπητα, επειδή το άξιζαν πραγματικά, ή να τους παραμελούσαν επειδή δεν άξιζαν την προσοχή και την αγάπη τους.
Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι τα παιδιά τοξικών γονιών δικαιολογούν τη συμπεριφορά τους επειδή δυσκολεύονται να αποδεχτούν ότι οι γονείς τους δεν τα αγαπούν όπως θα έπρεπε.
Πολλοί από αυτούς, παρά το γεγονός ότι οι γονείς τους έκαναν άσχημα πράγματα όταν ήταν παιδιά, εξακολουθούν να τους αγαπούν και δυσκολεύονται να αποδεχτούν ότι το πρόβλημα ήταν στους γονείς και όχι σε αυτούς.
Photo cover:pixabay.com/PublicDomainPictures/align
Διαβάστε επίσης: