Ήταν το 1976 όταν στο ABC κάνει πρεμιέρα η σειρά που έφερε επανάσταση στην αμερικανική τηλεόραση, καθώς ουσιαστικά επρόκειτο για την πρώτη φεμινιστική σειρά που έμελλε να γνωρίσει τρελή επιτυχία.
Ο λόγος για τη “Βιονική γυναίκα” που στα τρία χρόνια προβολής της έμελλε επίσης να αλλάξει την άποψη περί “ασθενούς” και να αναδείξει τη γυναικεία χειραφέτηση και δύναμη, μέσα από μία ηρωίδα, με την οποία ταυτίστηκαν πολλά νέα κορίτσια. Και ήταν τέτοια η ταύτιση με τη βιονική Τζέιμι Σόμερς, που ένα νεαρό κορίτσια γλίτωσε από φρικτό θάνατο, μετά από τον βιασμό και τον ακρωτηριασμό της από τον “τέρας” που τη βίασε.
Η “Βιονική γυναίκα” κάνει ντεμπούτο μετά από απαίτηση των τηλεθεατών
Αυτό που συνέβη με τη “Βιονική γυναίκα”, δεν το έχουμε συναντήσει με άλλη σειρά. Έκανε την πρώτη της εμφάνιση στην πετυχημένη σειρά του ABC, «The Six Million Dollar Man» το 1975. Η Τζέιμι Σόμερς, μετά από ατύχημα που είχε, υποβάλλεται σε επέμβαση εμφυτευμάτων που της δίνουν μία υπεράνθρωπη δύναμη.
Ωστόσο, αργότερα το σώμα της αντιδρά στα εμφυτεύματα, με αποτέλεσμα να πεθάνει στο τέλος του επεισοδίου. Αν και η εμφάνισή της ήταν για λίγο, η βιονική Τζέιμι ενθουσίασε το τηλεοπτικό κοινό, και το τηλεφωνικό κέντρο του καναλιού “έσπασε” από τα τηλέφωνα του κόσμου που διαμαρτύρονταν για τον θάνατό της, ενώ απαιτούσαν την επιστροφή της. Αυτό συνεχίστηκε και το επόμενο διάστημα, κάνοντας τους ανθρώπους του ABC να σκεφτούν να δημιουργήσουν μία ξεχωριστή σειρά με πρωταγωνίστρια την Τζέιμι Σόμερς.
Όπερ και εγένετο. Το 1976, έκανε πρεμιέρα η “Βιονική γυναίκα” και προκάλεσε χαμό. Το 1976, στην Αμερική η θέση της γυναίκας είχε κάπως αλλάξει και η γυναικεία χειραφέτηση όλο και κέρδισε έδαφος στην Τέχνη.
Η Τζέιμι Σόμερς, την οποία υποδυόταν η ηθοποιός Λίντσεϊ Βάγκνερ, ήρθε για να λατρευτεί κυρίως από το εφηβικό κοινό και τα νεαρά κορίτσια που απέκτησαν τη δική τους σούπερ ηρωίδα. Βάσει σεναρίου, η Σόμερς είχε χτυπήσει πολύ άσχημα μετά από πτώση της με αλεξίπτωτο και σε μια απέλπιδα προσπάθεια να σώσουν την ζωή της, οι γιατροί της βάζουν εμφυτεύματα στο σώμα και όταν εκείνη ξυπνά, έχει πλέον υπεράνθρωπες ικανότητες. Μπορεί να τρέξει σαν αυτοκίνητο και να λυγίσει σίδερα με το δεξί της χέρι. Φυσικά, χρησιμοποιεί τις σούπερ δυνάμεις της μόνο για το καλό της ανθρωπότητας!
Το τέλος της τηλεοπτικής σεζόν βρήκε τη σειρά στην 5η θέση στις μετρήσεις μεταξύ όλων των εκπομπών, γεγονός που αναγκάζει το κανάλι να αναπροσαρμόσει τις αποδοχές της πρωταγωνίστριας. Στη δεύτερη σεζόν ξεκινάνε και τα προβλήματα, καθώς η Βάγκνερ έρχεται συχνά σε σύγκρουση με τους παραγωγούς για το προφίλ της “βιονικής γυναίκας”, καθώς η πρωταγωνίστρια επιθυμεί η σούπερ ηρωίδα της να χρησιμοποιεί τις απίστευτες δυνάμεις της μόνο για το καλό της ανθρωπότητας και να σώζει τον κόσμο, ενώ να επικεντρώνονται και σε θέματα ενσυναίσθησης και όχι μόνο μυϊκής δύναμης.
Μετά από δύο χρόνια προβολής στο ABC, η σειρά μετακομίζει στο NBC και στη συνέχεια ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο, ενώ ήρθε και στην Ελλάδα μέσω της κρατικής τηλεόρασης.
Πώς η Βιονική Γυναίκα έσωσε ένα νεαρό κορίτσι
Ο βαθμός στον οποίο η σειρά επηρέασε κι έδωσε κουράγιο σε γυναίκες παντού, αποτυπώνεται σε μία αληθινή ιστορία που προκαλεί φρίκη μέχρι και σήμερα. Ήταν το 1978, όταν η 15χρονη Μαίρη Βίνσεντ επειδή δεν αντέχει την κατάσταση με τον χωρισμό των γονιών της, αποφασίζει να το σκάσει και να επισκεφτεί τον παππού της που ζούσε σε άλλη πόλη της Καλιφόρνια.
Έτσι, το μοιραίο εκείνο βράδυ κάνει οτοστόπ. Και αν σήμερα ακούγεται παράτολμο κι επικίνδυνο, την εποχή εκείνη το οτοστόπ ήταν ένα σύνηθες φαινόμενο. Η Μαίρη σταματά ένα βανάκι, το οποίο οδηγούσε ο Λόρενς Σίγκλετον.
Η Μαίρη δεν το σκέφτεται καθόλου και μπαίνει στο αυτοκίνητο για να την πάει στον προορισμό της. Ωστόσο, στη διαδρομή, ο Σίγκλετον, την οδηγεί σε μια ερημική περιοχή, όπου τη χτυπά με μια βαριοπούλα, τη δένει και τη βιάζει καθόλη τη διάρκεια της νύχτας.
Το επόμενο πρωί, προχωράει σε κάτι ακόμη πιο φρικτό. Με ένα τσεκούρι κόβει και τα δύο της χέρια λίγο κάτω από τον αγκώνα και την πέταξε από έναν γκρεμό, σίγουρος ότι το 15χρονο κορίτσι θα πεθάνει. Ωστόσο, σαν από θαύμα, η Μαίρη είναι ζωντανή και με όση δύναμη της έχει απομείνει, βάζει λάσπη στους δύο αγκώνες της για να σταματήσει το αίμα και γυμνή όπως την έχει παρατήσει, περπατά αρκετά προκειμένου να βγει σε κεντρικό δρόμο για να τη βρούνε.
Όταν συνήλθε στο δωμάτιο του νοσοκομείου, η Μαίρη Βίνσεντ αποκάλυψε μεταξύ άλλων, πως η “Βιονική γυναίκα”, ήταν εκείνη που την έσωσε. Όπως εξήγησε, σε ένα επεισόδιο της σειράς, η πρωταγωνίστρια είχε πει πως όταν ο εγκέφαλος χαλαρώνει, μειώνεται η ροή του αίματος και περιορίζεται ο κίνδυνος θανάτου από ακατάσχετη αιμορραγία. Το 15χρονο κορίτσι το θυμήθηκε και καθώς δεν είχε άλλη λύση, το εφάρμοσε προκειμένου να αντέξει και να νικήσει τον θάνατο.
Αυτό, όμως, που δεν κατάφερε να νικήσει, ήταν την αμερικανική δικαιοσύνη. Το τέρας που τη βίασε και κατόπιν ακρωτηρίασε, κρίθηκε ένοχος για απόπειρα φόνου, βιασμό και μια σειρά άλλων σεξουαλικών εγκλημάτων, όμως, λόγω της πολύ επιεικούς νομοθεσίας για τα σεξουαλικά εγκλήματα, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης, μόλις 14 χρόνων. Και το χειρότερο; Οκτώ χρόνια αργότερα, ο Σίνγκλετον αφέθηκε ελεύθερος, λόγω καλής διαγωγής μέσα στη φυλακή.
Η απόφαση αυτή προκάλεσε σε κοινωνικό ξεσηκωμό, με την αμερικανική δικαιοσύνη να προχωρά σε αυστηροποιήση των ποινών για σεξουαλικά αδικήματα που περιλαμβάνουν και βασανιστήρια του θύματος, όπως αυτά που υπέστη η Μαίρη.