Search
Close this search box.

Χάρρυ Κλυνν: Ο σύγχρονος “Αριστοφάνης” που ένωσε μια διχασμένη πολιτικά Ελλάδα, με το καυστικό του χιούμορ

Έξι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που έφυγε από τη ζωή ο Χάρρυ Κλυνν. Ο σύγχρονος Αριστοφάνης πέθανε σαν σήμερα στις 21 Μαΐου 2018, στα 78 του χρόνια μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας που επιδεινώθηκαν από την απώλεια του γιου του, Νίκου. Ένας πόνος δυσβάσταχτος που “τσάκισε” τον μεγάλο κωμικό ηθοποιό, ο οποίος όλα τα χρόνια της επαγγελματικής του διαδρομής σκόρπισε απλόχερα το γέλιο στον κόσμο με το καυστικό του χιούμορ.

Ειδικά, τη δεκαετία του 80, ο Χάρρυ Κλυνν (κατά κόσμον Βασίλης Τριανταφυλλίδης) ήταν μακράν ο πιο δημοφιλής Έλληνας καλλιτέχνης, ένα “ποπ είδωλο” -με την έννοια της δημοφιλίας στα πιο λαϊκά στρώματα-, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία στο θέατρο, στον κινηματογράφο στη διαφήμιση (ποιος θα ξεχάσει αυτή με τα φουντούνια;), αλλά και στη δισκογραφία, έχοντας όλοι την εποχή εκείνη, “λιώσει” τις κασέτες του από το πολύ παίξιμο στο κασετόφωνο. Ενώ εποχή άφησαν και οι ήρωες που ενσάρκωνε, όπως «Τραμπάκουλας», ο «ταξιτζής», ο «Αρτέμης ο μποέμ», ο «γύφτος με τις πατάτες».

Τα πρώτα βήματα

Ο Βασίλης Τριανταφυλλίδης γεννήθηκε στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης στις 7 Μαΐου του 1940 από μία φτωχή οικογένεια Ποντίων προσφύγων. Εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής κατάστασης τους αναγκάστηκε να δουλέψει από την ηλικία των 5 χρόνων. Παράλληλα φοιτούσε στο Δημοτικό Σχολείο και στο Γυμνάσιο Kαλαμαριάς και αργότερα στο Πέμπτο Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης.

Η συμμετοχή του σε μια βραδιά ταλέντων του Γιώργου Οικονομίδη άλλαξε τη ζωή του, καθώς εκτός από το πρώτο βραβείο, «κέρδισε» την πρόταση του Οικονομίδη να τον ακολουθήσει στην Αθήνα.
Για τρία χρόνια ο Οικονομίδης υπήρξε δάσκαλος και οδηγός του. Παράλληλα με τις σπουδές στη σχολή του Kατσέλη, εμφανίστηκε περιστασιακά σε κοσμικά κέντρα, όπως το «Tροκαντερό», το «Αλσος», και το «Γκρην Παρκ».

Στη συνέχεια άρχισε να δουλεύει σε διάφορες ταβέρνες, αναψυκτήρια και καμπαρέ, που ανθούσαν εκείνη την εποχή, για μια τριετία ως πρώτος νουμερίστας και παρουσιαστής προγράμματος. Μετά τη συμμετοχή του σε δύο ταινίες («Γάμος αλά Ελληνικά» και «Τα 201 Καναρίνια») στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και τις πρώτες του θεατρικές εμφανίσεις στα θέατρα Ακροπόλ και Χατζηχρήστου, άρχισε να γίνεται πιο γνωστός.

Η δεκαετία στην Αμερική

Το 1964 αποφάσισε να ταξιδέψει για μερικές εμφανίσεις στο Μόντρεαλ. Αλλά οι “μερικές” έγιναν μια ολόκληρη δεκαετία, και η βόρεια Αμερική αποτέλεσε για τον αριστερό Χάρρυ Κλυνν τον πιο σημαντικό σταθμό στη ζωή του. Εκεί, θα ανακαλύψει την καλλιτεχνική του ταυτότητα, αλλά θα γνωρίσει και τη γυναίκα της ζωής του την Χαρίκλεια, με την οποία θα αποκτήσουν τρία παιδιά.

Στις HΠA και στον Kαναδά, δούλεψε σε κέντρα τις ελληνικής διασποράς, σε καφέ, θέατρα ως stand up comedian (νέο τότε είδος, που μετέπειτα το εισήγαγε πρώτος στην Ελλάδα), ως ηθοποιός σε underground παραστάσεις και παράλληλα ως συγγραφέας σατιρικών κειμένων. Συνεργάζεται επίσης για πολλά χρόνια με το περιοδικό «Playboy», την εφημερίδα «Daily Worker», το «Village» και το «On the double».

Στο Σικάγο παντρεύεται τη γυναίκα του, Χαρίκλεια και εκεί αποκτά το πρώτο από τα 3 του παιδιά, τον Νίκο. Την περίοδο αυτή του προτάθηκε να παίξει και στη γνωστή ταινία «Καμπαρέ», αλλά τελικά δεν δέχτηκε την πρόταση. Αργότερα στο Μόντρεαλ απέκτησε τον δεύτερο του γιο Αποστόλη, ενώ η κόρη του Κορίνα γεννήθηκε στην Αθήνα.

Από το 1964 έως το 1974 ο σατυρικός καλλιτέχνης έζησε και εργάστηκε στη Βόρεια Αμερική. Ο ίδιος, περιγράφοντας τη σχέση του με τις χώρες που τον φιλοξένησαν, έχει γράψει: «Έζησα και δούλεψα δέκα ολόκληρα χρόνια στις HΠA και τον Kαναδά. Kαι να το ’θελα να γυρίσω, δεν το μπορούσα. Σ’ όλη μου τη ζωή κυνηγούσα την Aριστερά κι εκείνη εμένα. Kαι τώρα που είμαστε χώρια, πάλι μαζί είμαστε… Στην Aμερική μπορώ να πω ότι διαμόρφωσα και τον προσωπικό καλλιτεχνικό μου χαρακτήρα. Δούλευα όπου έβρισκα δουλειά. Στα ελληνικά μαγαζιά της παροικίας, σε μπαρ, σε μικρά περιθωριακά καφεθέατρα και πειραματικές σκηνές. Παράλληλα έγραφα, έγραφα ακατάπαυστα… Στη Nέα Yόρκη ήμουν πολύ πιο γνωστός ως συγγραφέας παρά ως ηθοποιός ή διασκεδαστής. Στην Aμερική γνώρισα και τη Xαρίκλεια. Παντρευτήκαμε τον χειμώνα του 1965 στο Σικάγο. Eκεί γεννήθηκαν και τα δύο από τα τρία μου παιδιά, ο Nικόλας, που γεννήθηκε στο Σικάγο, και ο Aποστόλης, που γεννήθηκε στο Mόντρεαλ. H Kορίνα γεννήθηκε στην Aθήνα. To εγγονάκι μου το Χαρικλάκι γεννήθηκε κι αυτό την Αθήνα… Tα πιο πολλά όμως χρόνια τα έζησα στο Mόντρεαλ, στο Σικάγο και στη Nέα Yόρκη. Δούλεψα δίπλα σε μεγάλους κωμικούς την εποχή που δειλά δειλά έκανε στην Aμερική την εμφάνισή της η σκληρή κοινωνική και πολιτική σάτιρα, αυτό που αργότερα ονομάσανε stand-up comedy… Εμείς το λέγαμε το θέατρο των φτωχών… Πολύ γρήγορα δημιούργησα και επέβαλα το δικό μου προσωπικό στυλ και ύφος, που το έφερα μαζί μου επιστρέφοντας στην Eλλάδα έπειτα από δέκα χρόνια».

Η σαρωτική επιτυχία

Γυρίζει στην Ελλάδα τον χειμώνα του 1974 στην αρχή της Μεταπολίτευσης. Μια Ελλάδα που είχε βγει από τον επταετή “γύψο” της Χούντας και προσπαθούσε να ορθοποδήσει και να πάρει πίσω τα χαμένα χρόνια.

Ο Κλυνν πρωτοεμφανίζεται στις μπουάτ της Πλάκας, στον «Aιγόκερω» και μετά στο «Zυγό» και τη «Διαγώνιο». Κατόπιν δούλεψε στα νυχτερινά κέντρα «Διογένης», «Δειλινά» και «Στορκ». Άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστός με την κυκλοφορία του πρώτου του δίσκου «Για δέσιμο», που κυκλοφόρησε από τη δισκογραφική εταιρεία Columbia το φθινόπωρο του 1978.

Αυτός και οι υπόλοιποι δίσκοι του κρατάνε για χρόνια τις πρώτες θέσεις στα δισκογραφικά charts και οι ταινίες του σπάνε όλα τα ρεκόρ των εισιτηρίων. Το “Αλαλούμ” και “Made in Greece”, γράφουν ιστορία, ενώ οι εμφανίσεις του στην τηλεόραση τού χαρίζουν τον τίτλο του εμπορικότερου καλλιτέχνη της χιλιετίας σύμφωνα με την AGB και οι παραστάσεις του στα θέατρα Ορφέας, Άλσος, Δελφινάριο και Μινώα κ.ά. καταρρίπτουν κάθε προηγούμενο εισπρακτικό ρεκόρ.

Τα τέλη της δεκαετίας του ’70 και αργότερα εκείνη του ’80, την πολιτική σκηνή της χώρας μονοπωλούσαν οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου και κατόπιν και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ειδικά, τα σκετσάκια με Καραμανλή -Παπανδρέου γνωρίζουν απίστευτη επιτυχία, και ο Χάρρυ Κλυνν με το καυστικό του χιούμορ ένωνε μια διχασμένη – πολιτικά- τότε χώρα.

Μάλιστα, ήταν τέτοια η επιτυχία της σάτιράς του που λέγεται ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τού είχε παραπονεθεί κάποτε, όταν σταμάτησε να τον μιμείται στις παραστάσεις του.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του

Το 2006,ο Χάρρυ Κλυνν επέστρεψε στη γενέτειρά του, την Καλαμαριά, το προσωπικό του λιμάνι. Εκεί, ξεδιπλώνει και τα άλλα ταλέντα του στη ζωγραφική (το είχε κληρονομήσει από τον ζωγράφο πατέρα του), ενώ εξέδωσε και ποιητικές συλλογές. Παράλληλα δραστηριοποιήθηκε στον αθλητισμό και ιδιαίτερα στο ποδόσφαιρο.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία επιδεινώθηκαν ύστερα από την απώλεια του γιου του Νίκου το 2016. Άφησε την τελευταία του πνοή στις 21 Μαΐου 2018, σε ηλικία 78 ετών.

Διαβάστε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα