Η Ελλάδα ανέκαθεν αποτελούσε πόλο έλξης ξένων παραγωγών. Το τοπίο της χώρας μας, οι φυσικές ομορφιές, το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού, αποτελούν ένα ιδανικό φυσικό σκηνικό και είναι λογικό να θέλουν να γυρίσουν εδώ ταινίες.

Στο παρελθόν, είχαν γυριστεί στην Ελλάδα αρκετές ξένες ταινίες και μάλιστα, από τις πιο δημοφιλείς, όπως ο Τζέιμς Μποντ. Και αν άλλες παραγωγές, είχαν θερμή αποδοχή, δεν έγινε το ίδιο με τον διάσημο “Πράκτορα”, ο οποίος προκάλεσε ξεσηκωμό μεγάλο στα Μετέωρα.

Η ταινία Τζέιμς Μποντ, “Για τα μάτια σου μόνο” με πρωταγωνιστή τον σπουδαίο Ρότζερ Μουρ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 23 Μαΐου το 2017, είχε γυρίσματα και στα Μετέωρα, αλλά προτού καν πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα, οι καλόγεροι των Μονών είχαν ξεσηκωθεί εναντίον του ίδιου και της παραγωγής.

«Θα σας κάψουμε τα σκηνικά», φώναζαν οι μοναχοί – σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής – οι οποίοι οχυρωμένοι στα μοναστήρια, είχαν καταστήσει σαφές με την “εκρηκτική” ατμόσφαιρα που είχαν δημιουργήσει ότι ο διάσημος κινηματογραφικός Πράκτορας ήταν ανεπιθύμητος στα ιερά μέρη τους.

Ο λόγος της οργής τους; Ήταν αντίθετοι με τη βία που προβαλλόταν στις ταινίες του Τζέιμις Μποντ και έτσι έκαναν ότι περνούσε από το χέρι τους για να εμποδίσουν την ολοκλήρωση της. Βέβαια, εκείνος ο Μποντ το 1980 περιλάμβανε γυρίσματα και στην Κέρκυρα, απ’ όπου και ξεκίνησαν.

Εκεί, οι κάτοικοι του νησιού υποδέχτηκαν θερμά όσους συμμετείχαν στην παραγωγή της ταινίας, με πρώτο και καλύτερο τον μεγάλο σταρ, τον Ρότζερ Μουρ. Αλλά όταν τον Οκτώβριο ο ηθοποιός μαζί με το συνεργείο ταξίδεψαν στα Μετέωρα για να συνεχίσουν τα γυρίσματα, το κλίμα που αντιμετώπισαν ήταν… πολεμικό.

Λέγεται πως οι τέσσερις καλόγεροι μέχρι και κατάρες έριχναν, ενώ οχυρώθηκαν στα μοναστήρια και απειλούσαν ότι θα κάψουν ζωντανό τον Τζέιμς Μποντ. Μάλιστα, απαγόρευσαν την είσοδο σε οποιονδήποτε προσπαθούσε να τους προσεγγίσει. Δεν επέτρεπαν την πρόσβαση ούτε σε εκατοντάδες τουρίστες που κατέφθαναν στα Μετέωρα για να επισκεφθούν τα μοναστήρια.

Ο χρόνος κυλούσε και η παραγωγή της ταινίας έπρεπε να ολοκληρώσει τα γυρίσματα της. Εξαιτίας των εμποδίων που δημιουργούσαν οι μοναχοί αποφάσισαν να δημιουργήσουν σκηνικά με ένα ομοίωμα μοναστηριού. Οι καλόγεροι εναντιώθηκαν ακόμα και σε αυτή την πρόταση απειλώντας να κάψουν το σκηνικό.

Εμπόδιζαν τα γυρίσματα στους χώρους των μοναστηριών αλλά και ευρύτερα στα Μετέωρα. Μετά την παρέμβαση της Χωροφυλακής, “οπισθοχώρησαν” και λέγεται πως κάλυψαν τα παράθυρα των Μονών με λάβαρα προκειμένου να μην περάσει καμία σκηνή μοναστικής ζωής στην ταινία.

Η υπόθεση πήρε σύντομα δικαστική μορφή, με τον τότε μητροπολίτη κ. Σεβαστιανού να ζητά την διακοπή των γυρισμάτων γιατί “προσέβαλαν την ιερότητα του χώρου”. Στο πλευρό τους είχαν και κάποιους λίγους κάτοικους της περιοχής. Γιατί οι περισσότεροι ήταν με το μέρος της παραγωγής.

Οι ίδιοι είχαν αντιληφθεί νωρίς πως μια ξένη παραγωγή αυτού του επιπέδου μόνο ωφέλιμη οικονομικά θα ήταν για την περιοχή και στο παρόν, αλλά και στο μέλλον λόγω της τσάπα διαφήμισης που θα γινόταν παγκοσμίως. Έτσι, οργάνωσαν συλλαλητήριο στην Καλαμπάκα, αποδοκιμάζοντας τη στάση των μοναχών ενώ προειδοποίησαν ότι θα καταλάβουν τα μοναστήρια αν δεν επιτρέψουν οι καλόγεροι την ομαλή συνέχιση των γυρισμάτων.

Θέση για την όλη κατάσταση πήρε ο Ρότζερ Μουρ, ο οποίος λόγω της παρουσίας του στην τηλεοπτική σειρά «Ο Άγιος» είχε αποκτήσει και το αντίστοιχο προσωνύμιο.

Ο διάσημος ηθοποιός δεν φαίνεται να ενοχλείται πολύ από τη στάση των μοναχών και στην όλη παράλογη κατάσταση απαντά με χιούμορ: “Δεν θα ξέρουνε φυσικά ότι εκτός από Τζέιμς Μποντ είμαι και Άγιος και ότι σαν τέτοιο θα έπρεπε να με αντιμετωπίσουνε και να με υποδεχτούνε μ’ ανοιχτές αγκάλες…».

Τα γυρίσματα, έστω και μετ’ εμποδίων, ολοκληρώθηκαν. Η ταινία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στις 24 Ιουνίου 1981 και χαρακτηρίστηκε ως εισπρακτική επιτυχία, αποφέροντας 195,3 εκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε επίσης