Πόση ποσότητα Σιδήρου χρειάζεσαι καθημερινά;

Οι καθημερινές σου ανάγκες σε σίδηρο εξατομικεύονται. Εξαρτώνται κατά κύριο λόγο από:

  • το φύλο
  • την ηλικία
  • τις καταστάσεις υγείας όπως εγκυμοσύνη ή θηλασμός

Στον πίνακα που ακολουθεί, μπορείς να δεις τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη σιδήρου.

ΗλικίαΆντρεςΓυναίκεςΕγκυμοσύνηΘηλασμός
0-6 μηνών0,27 mg0,27 mg
7-12 μηνών11 mg11 mg
1-3 ετών7 mg7 mg
4-8 ετών10 mg10 mg
9-13 ετών 8 mg8 mg
14-18 ετών11 mg15 mg27 mg10 mg
19-50 ετών8 mg18 mg27 mg9 mg
51+ ετών8 mg8 mg

Οι διατροφικές αυτές συστάσεις καλύπτουν τις ανάγκες του γενικού πληθυσμού σε σίδηρο, σε ποσοστό 97 – 98% και χρησιμοποιούνται από τους επαγγελματίες υγείας για τον σχεδιασμό ενός ισορροπημένου πλάνου διατροφής. 

Ποια είναι τα στάδια έλλειψης σιδήρου;

Όταν ο οργανισμός σου δεν προσλαμβάνει την ποσότητα σιδήρου που χρειάζεται, είτε συντρέχει κάποιος παθολογικός λόγος και αποτυγχάνει να την απορροφήσει, ξεκινά μία νέα παθολογική κατάσταση που ονομάζεται έλλειψη σιδήρου. 

Η έλλειψη σιδήρου είναι, συνεχώς, εξελισσόμενη, και σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί άμεσα με διατροφική υποστήριξη, τα συμπτώματα κλιμακώνονται και οι εργαστηριακές τιμές του δεικτών του σιδήρου ξεκινούν να μειώνονται.

Πρώτο στάδιο: Εξάντληση αποθηκών σιδήρου

Στο πρώτο αυτό στάδιο, παρατηρείται μείωση των αποθεμάτων του οργανισμού σε σίδηρο. Ακόμα η έλλειψη δεν είναι εμφανής στην εργαστηριακή τιμή του σιδήρου. Ωστόσο, ο πιο ευαίσθητος δείκτης που μπορεί να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε άμεσα το πρόβλημα είναι η φερριτίνη. Θα μπορούσαμε να πούμε πως η φερριτίνη είναι μία πρωτεΐνη που παίζει το ρόλο του ‘’αποθηκάριου’’ σε ότι αφορά τον σίδηρο. 

Δεύτερο στάδιο: Σιδηροπενία χωρίς αναιμία

Στο δεύτερο στάδιο, δεν έχει επηρεαστεί ακόμα η τιμή της αιμοσφαιρίνης σου, ωστόσο μία αιματολογική εξέταση θα δείξει ένα σύνολο μειωμένων τιμών και ο γιατρός σου θα σε συμβουλεύσει να δράσεις άμεσα για να περιοριστεί το πρόβλημα. 

Τρίτο στάδιο: Σιδηροπενική αναιμία

Η σιδηροπενική αναιμία είναι ο συχνότερος τύπος αναιμίας και επέρχεται μετά από παρατεταμένη έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό. Η γενική εξέταση αίματος δείχνει μία σειρά μειωμένων τιμών σε ό,τι αφορά τα επίπεδα σιδήρου, φερριτίνης και αιμοσφαιρίνης.

Πάρης Παπαχρήστος

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.
Ιδρυτής του medNutrition.gr – Συγγραφέας

#Facebook#Instagram#Linkedin

Πηγή:diaitologos.com

Photo cover:pixabay.com/kkolosov/top

Διαβάστε επίσης: