Ο περιορισμός της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου θα επιτρέψει να αποφευχθούν εκατοντάδες χιλιάδες θάνατοι που συνδέονται με τη ζέστη στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, δείχνει έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η μοντελοποίηση, που έγινε και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet Planetary Health, δείχνει ότι η μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου θα επιτρέψει να αποφευχθεί το 80% των θανάτων που συνδέονται με την ζέστη σε σύγκριση με ένα σενάριο δίχως μείωση.

Αν δεν μειωθούν οι εκπομπές των αερίων αυτών, η μελέτη προβλέπει ότι 123 άνθρωποι ανά 100.000 κατοίκους της περιοχής θα πεθαίνουν από αίτια που συνδέονται με την ζέστη ετησίως ως το τέλος του αιώνα, δηλαδή 60 φορές περισσότεροι από ό,τι σήμερα.

Αυτός ο μέσος όρος ισχύει για τις 19 χώρες που εξετάστηκαν, αλλά η αναλογία θα μπορούσε να αυξηθεί ως τους 423 θανάτους ανά 100.000 ανθρώπους στο Ιράν.

Οι ειδικοί του London School of Hygiene and Tropical Medecine εξέτασαν τους κινδύνους που υπάρχουν σε αυτήν την περιοχή καθώς το Ντουμπάι προετοιμάζεται να υποδεχθεί την COP28, την ετήσια σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή.

Οι 196 που έχουν υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα του 2015 έχουν ήδη δεσμευτεί να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη αρκετά κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή και ει δυνατόν στον 1,5 βαθμό Κελσίου, όπως και για την απανθρακοποίηση των πηγών τους ενέργειας.

Ο Σάκουρ Χάγιατ, ο βασικός συντελεστής της μελέτης, δήλωσε στο AFP ότι οι συνέπειες θα είναι “καταστροφικές” αν δεν γίνει σεβαστό το όριο των 2 ° Κελσίου για την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη.

Ο ερευνητής θεωρεί ότι “οι χώρες της περιοχής πρέπει να αναπτύξουν άλλα μέσα από τον κλιματισμό για να προστατεύσουν τους πολίτες τους από τους κινδύνους ακραία υψηλών θερμοκρασιών”.

“Μέτρα δημόσιας υγείας, όπως εθνικά σχέδια προστασίας από τη ζέστη και συστήματα συναγερμού, θα μπορούσαν να εισαχθούν. Αυτά είναι συνηθισμένα μέτρα στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και σε ορισμένα τμήματα της Ασίας, αλλά όχι στη Μέση Ανατολή”, υπογραμμίζει.

“Πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής πρέπει να ενισχύσουν το σύστημα υγείας τους για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής”, προειδοποιεί ο Σάκουρ Χάγιατ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Photo cover:pixabay.com/AndreasAux/environmental

Διαβάστε επίσης: