Το θρυλικό Moulin Rouge στο Παρίσι είναι το πιο διάσημο καμπαρέ του κόσμου με μία μεγάλη ιστορία. Κάθε χρόνο επισκέπτονται χιλιάδες κόσμου, προκειμένου να απολαύσουν από κοντά ένα από τα διάσημα show του.
Το πρόσφατο ατύχημα έφερε στο προσκήνιο και πάλι το Moulin Rouge, καθώς τα φτερά του ανεμόμυλου του έπεσαν, με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές στο ιστορικό κτίριο. «Είναι η πρώτη φορά που συνέβη ένα τέτοιο ατύχημα από τη δημιουργία του, στις 6 Οκτωβρίου 1889», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η επιχείρηση, χωρίς να έχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για την αιτία αυτού του ατυχήματος.
Με αφορμή το ατύχημα ας γνωρίσουμε καλύτερα το Moulin Rouge, το οποίο όλοι έχουμε ακουστά, αλλά λίγοι γνωρίζουμε την ιστορία του.
@βικιπαιδεια
Συνομήλικοι με τον Πύργο του Άιφελ
Το θρυλικό Moulin Rouge άνοιξε τις πόρτες του στο Παρίσι το 1889, την ίδια χρονιά, όπου παρουσιάστηκε στο κοινό ο Πύργος του Άιφελ. Ο Ισπανός επιχειρηματίας Ιωσήφ Oller με τον Charles Ζίντλερ ξεκίνησαν το Moulin Rouge ως ένα ναό αφιερωμένο στη “Γυναίκα, το χορό και το καν-καν”. Έτσι, το παρατσούκλι του καμπαρέ είναι το “Le Premier Palais des Femmes” δηλαδή πρώτο παλάτι για γυναίκες.
@βικιπαίδεια
Το στοίχημα που κερδήθηκε
Όταν άνοιξε, το μεγάλο στοίχημα ήταν να γίνει το παλάτι του χορού και των γυναικών, που όμως θα ήταν «πιο πολυτελές, μεγαλύτερο και κομψότερο» από οποιοδήποτε άλλο εκείνη την εποχή. Άνοιξε στην Μονμάρτρη, που όμως εκείνη την εποχή ήταν κακόφημη περιοχή. Μάλιστα, ήταν ένα από τα πρώτα κτίρια με ηλεκτρικό ρεύμα της γαλλικής πρωτεύουσας.
Ένας ζωγράφος – προστάτης του Moulin Rouge
Ένας από τους πιο διάσημους προστάτες του ήταν ο καλλιτέχνης Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ, ο οποίος ζωγράφισε μια σειρά από διάσημες σκηνές του Moulin Rouge.
@unsplash/Andrei Popescu
Όχι πια οίκος ανοχής
Ένα άλλο στοίχημα που κλήθηκε να κερδίσει το Moulin Rouge, ήταν να αλλάξει πρόσωπο και να μην είναι πια ΄ένας οίκος ανοχής. Και τα κατάφερε και πάλι. Σύντομα, μεταμορφώθηκε σε μια μοντέρνα αίθουσα μουσικής και καμπαρέ με φαντασμαγορικά σόου, προσελκύοντας πλέον και πελατεία από την «καλή κοινωνία».
Και γεννήθηκε το καν καν
Εκεί, όμως, που η φήμη του Moulin Rouge εκτοξεύτηκε, ήταν με το καν καν. Ο νέος χορός έκανε ντεμπούτο τη νύχτα των εγκαινίων. Οι επαναστατικές κινήσεις, τα ουρλιαχτά και οι έντονοι ρυθμοί με κίνηση της φούστας των χορευτριών, την οποία σήκωναν, επιδεικνύοντας τα πόδια τους και το εσώρουχό τους, προκάλεσε ντελίριο ενθουσιασμού Μάλιστα, οι κοπέλες το πρωί εργάζονταν ως πλύστρες, καμαριέρες ή μοδίστρες και το βράδυ μεταμορφώνονταν στις διάσημες χορεύτριες καν καν.
Η μεγάλη φωτιά
Η μόνη φορά που το Moulin Rouge σταμάτησε να λειτουργεί, ήταν το 1915, μετά από μία πυρκαγιά που ξέσπασε σε γειτονικό κτίριο. Η πρόσοψη έμεινε ανέπαφη, ωστόσο το αμφιθέατρο και η σκηνή χορού είχαν καταστραφεί ολοσχερώς. το καμπαρέ έκλεισε για έξι χρόνια και το 1921, επέστρεφε ανακαινισμένο και έτοιμο να γράψει και πάλι ιστορία. Όπως κι έγινε.
Η θρυλική Mistinguette
Αδιαμφισβήτητα η γυναίκα που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη δημιουργία των σόου, ήταν η ηθοποιός και τραγουδίστρια Mistinguette, η πιο ακριβοπληρωμένη Γαλλίδα περφόρμερ.
Το 1907, η Mistinguett εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη σκηνή του Moulin Rouge και για τα επόμενα 20 χρόνια έγινε ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στη νυχτερινή ζωή του Παρισιού. Έκανε περιοδείες μάλιστα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες κα όταν το Moulin Rouge ξαναχτίστηκε το 1921, μετά την καταστροφική πυρκαγιά, η Mistinguette ήταν ένα από τα πολλά αστέρια που βοήθησαν το θρυλικό καμπαρέ να κάνει δυναμικό come back.