Η αφρικανική σκόνη το απόγευμα της Τρίτης (23/4), «έπνιξε» πολλές περιοχές της Ελλάδας, δημιουργώντας απόκοσμες εικόνες, ενώ αναφέρθηκαν και πολλά περιστατικά με αναπνευστικά, κυρίως προβλήματα. Εξάλλου, οι ιατρικοί σύλλογοι και το υπουργείο Υγείας συστήνουν στις ευπαθείς ομάδες να μην εκτίθενται πολλές ώρες έξω από κλειστούς χώρους και να φορούν μάσκες.

Ωστόσο, το πρωτοφανές αυτό φαινόμενο έφερε μαζί του και διάφορες θεωρίες, κάποιες και στα όρια συνομωσίας, ενώ όλοι αναρωτιόμαστε τι περιέχει τελικά αυτή η αφρικανική σκόνη και τι εισπνεύσαμε όλες τις ώρες που είχε καλύψει την ατμόσφαιρα.

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης, και σύμφωνα με αυτήν, περιείχε αργίλιο, πυρίτιο, ασβέστιο, σίδηρο και τιτάνιο.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

«Τι έδειξε το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο της ΕΑΓΜΕ για την αφρικανική σκόνη
Η ΕΑΓΜΕ συνέλεξε και ανέλυσε με τη χρήση του νέου ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σάρωσης JSM-IT500L τελευταίας τεχνολογίας, το οποίο έχει τη δυνατότητα μεγέθυνσης έως 300.000 φορές, δείγμα της αφρικανικής σκόνης που έχει καλύψει την Αττική τις τελευταίες ημέρες.
Οπτικά η σκόνη δεν ξεπερνάει τα 10μm σε μέγεθος, ενώ η χημική της σύσταση περιλαμβάνει τα στοιχεία αργιλίου (Al), πυριτίου (Si) και ασβεστίου (Ca) με ένα ελάχιστο ποσοστό σε σίδηρο (Fe) και τιτάνιο (Ti).
Η αφρικανική σκόνη είναι στην ουσία παιπάλη η οποία αιωρείται και μετακινείται λόγο τον ανέμων και του μικρού μεγέθους της.
Στις παρακάτω φωτογραφίες παρουσιάζονται τα πρώτα αποτελέσματα από την ποιοτική ανάλυση της αφρικανικής σκόνης».

Διαβάστε επίσης