Search
Close this search box.

Ο τρόπος για να απαλλαγείτε ψυχολογικά από έναν ναρκισσιστή γονιό

Δεν επιλέγουμε τους γονείς μας και, δυστυχώς, δεν είμαστε όλοι ευλογημένοι με μια στοργική και υγιή δυναμική γονέα-παιδιού. Για τα άτομα που έχουν μεγαλώσει από έναν ναρκισσιστή, ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που πρέπει να κάνουν είναι να βρουν θεραπεία από τη ζημιά που προκάλεσε ο ναρκισσιστής γονέας.

Η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας είναι μια διαταραχή προσωπικότητας ομάδας Β που ανήκει στην ίδια κατηγορία διαταραχών προσωπικότητας με την κοινωνιοπάθεια. Αυτή η διαταραχή χαρακτηρίζεται από εγωισμό, έλλειψη ενσυναίσθησης και δυσλειτουργία στις διαπροσωπικές σχέσεις.

Αν σας μεγάλωσε ένας νάρκισσος, ξέρετε πολύ καλά πόσο καταχρηστικοί, σκληροί και εγωιστές μπορεί να είναι. Τα παιδιά που μεγαλώνουν από ναρκισσιστές αισθάνονται συχνά το κύριο βάρος αυτής της τοξικής δυναμικής με πολλούς τρόπους.

Τρία σημάδια ενός ναρκισσιστή γονέα

  1. Ο γονιός σου δεν σέβεται τα όριά σου.
  2. Σε έκανε να νιώσεις ότι τίποτα από όσα μπορούσες να κάνεις δεν θα ήταν ποτέ αρκετό για να τον ικανοποιήσεις.
  3. Έχετε πέσει θύμα συναισθηματικής, ψυχολογικής και σωματικής κακοποίησης.

Αν αυτό ακούγεται σαν την παιδική σας ηλικία ή ακόμα και την τρέχουσα κατάστασή σας, πιθανότατα σας μεγάλωσε ένας νάρκισσος. Τα καλά νέα είναι ότι δεν έχετε κολλήσει στη θέση που βρίσκεστε αυτήν τη στιγμή. Μόλις «φύγετε από τη φωλιά», το ταξίδι σας μόλις ξεκίνησε.

Ακολουθούν έξι συμβουλές για τον τρόπο που θα θεραπευτείτε από έναν ναρκισσιστή γονέα:

  1. Ενημερωθείτε για τον ναρκισσισμό
    Η κατανόηση του τι είναι ναρκισσισμός, καθώς και τα συμπτώματα και η πρόγνωση αυτής της διαταραχής, μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα όχι μόνο τους συγγενείς σας, αλλά και τι σας έκαναν. Τίποτα δεν μπορεί ποτέ να σβήσει το γεγονός ότι σε πλήγωσαν, αλλά αν καταλάβεις τι προκάλεσε αυτή την κατάσταση, θα σε βοηθήσει πάρα πολύ.
  2. Πρέπει να καταλάβετε τα όρια της διαταραχής
    Υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί σε αυτή τη διαταραχή. Καταρχάς, ο ναρκισσισμός δεν θεραπεύεται. Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας συχνά διστάζουν να παραδεχτούν ότι έχουν κάποιο πρόβλημα, γεγονός που τους καθιστά πολύ λιγότερο πιθανό να είναι ανοιχτοί στη θεραπεία. Εκτός από τη θεραπεία για να βοηθήσετε τον μονόκερο ναρκισσιστή με αυτογνωσία, δεν υπάρχει θεραπεία. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αποδεχτείς ότι ο γονιός σου δεν θα αλλάξει.
  3. Μην επιτρέπετε στον γονιό σας να σας πληγώνει
    Είναι ένα πράγμα να αγαπάς και να αποδέχεσαι τον γονιό σου, κάτι που είναι κατανοητό, αλλά φρόντισε να μην τους επιτρέψεις να συνεχίσουν να σε πληγώνουν. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να απελευθερωθείτε από κάθε έλεγχο που έχει πάνω σας και να του ξεκαθαρίσετε ότι δεν θα ανεχτείτε την κακοποίηση.
  4. Δημιουργήστε όρια
    Τα όρια είναι πολύ σημαντικά και, δυστυχώς, τα παιδιά που μεγαλώνουν από ναρκισσιστές δεν εκτίθενται συχνά σε αυτά και δεν διδάσκονται να τα διεκδικούν. Τα όρια είναι φανταστικές γραμμές που εμποδίζουν τους ανθρώπους να διαταράξουν την ηρεμία και την ευημερία σας. Ένα καλό παράδειγμα ορίου είναι όταν η μητέρα σας παρεμβαίνει συνεχώς στη σχέση σας με τον σύντροφό σας και σας δημιουργεί προβλήματα. Ως απάντηση σε αυτό, λέτε, «Δεν έχετε δικαίωμα να μπείτε ανάμεσα σε μένα και τον σύντροφό μου. Αν συνεχίσεις να το κάνεις, θα πάω στο __ . Αν συνεχίσει να σας τσακίζει, εφαρμόστε τις συνέπειες.
  5. Αναζητήστε συμβουλές
    Ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για κάποιον που αναρρώνει από μια ναρκισσιστική γονική σχέση είναι η θεραπεία. Όχι μόνο ένας θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε τι συνέβη, αλλά μπορεί επίσης να σας δώσει τα εργαλεία και τη γνώση που ο ναρκισσιστής γονέας σας δεν μπόρεσε ή δεν ήθελε να σας διδάξει.
  6. Υπάρχει υγιή αγάπη
    Αν μεγάλωσες σε μια τοξική δυναμική, θα σου είναι δύσκολο να καταλάβεις τι είναι υγιής αγάπη. Μάθετε να αμφισβητείτε τα πράγματα που σας έχουν διδαχθεί και διαβάστε βιβλία για υγιείς σχέσεις, υγιή επικοινωνία και όρια στις σχέσεις. Θα σε βοηθήσει πάρα πολύ. Ακόμα καλύτερα, θα σας δώσει ένα σημείο σύγκρισης.

Photo cover:pixabay.com/geralt/twin

Διαβάστε επίσης:

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα