Τον ειδικό πραγματογνώμονα, Κώστα Λακαφώτη φιλοξένησε η εκπομπή του OPEN, Επί Τόπου, ο οποίος προχώρησε σε μία απίστευτη αποκάλυψη σχετικά με το υλικό που φέρεται να προκάλεσε την έκρηξη στα Τέμπη.
Όπως επισήμανε ο πραγματογνώμονας, τα στοιχεία δείχνουν πως την προκάλεσαν 2 τόνοι εύφλεκτου υγρού. «Αυτό που μας είχε κάνει εντύπωση ήταν η διάρκεια, γιατί αυτά που συμβαίνουν και καταγράφονται στο βίντεο έχουν μια διάρκεια περίπου 6 με 7 δευτερόλεπτα. Και λέω περίπου γιατί είναι θέμα που θα ορίσει κανείς την αρχή και το τέλος του φαινομένου. Μπορούμε, όμως, από αντίστοιχους πίνακες -γιατί οι χημικοί μηχανικοί έχουν αναλυτικούς πίνακες από πραγματικές αναφλέξεις από ατυχήματα, από αέρια καύσιμα (…)- από τη διάμετρο να υπολογίσουμε το καύσιμο που κάηκε και από τον χρόνο», ανέφερε.
Και συνέχισε σχετικά με την έκρηξη: «Είχαμε πει λοιπόν τότε ότι 80 μέτρα διάμετρος που είναι η εκτίμηση, με την πρώτη κάμερα, με το μάτι και 6 έως 7 δευτερόλεπτα αντιστοιχούν σε 2 τόνους καυσίμου. Και αυτό ήταν ένδειξη του τι ψάχνουμε. Αυτό είναι μια τάξη μεγέθους. Προφανώς τα 2.000 κιλά είναι μια τάξη μεγέθους μόνο. Μπορεί να είναι λιγότερο, μπορεί να είναι περισσότερο. Γιατί σίγουρα και κάποια ποσότητα δεν έχει καεί, αλλά ξέρουμε, ότι δεν ψάχνουμε για κάτι που μπαίνει σε μια βαλίτσα ενός επιβάτη, ξέρουμε ότι δεν ψάχνουμε κάτι που πιάνει πέντε βαγόνια, ψάχνουμε που είναι περίπου αυτής της τάξης μεγέθους. Και για αυτό αποκλείουμε κάποια πράγματα».
«Υπήρξε στην αρχή μια πρώτη εκτίμηση ότι μπορεί να φταίνε τα κλιματιστικά. Η φυάλη με το φρέον των κλιματιστικών είναι 12 κιλά, άρα από αυτό και μόνο αποκλείστηκε. Με τον τρόπο αυτόν αποκλείουμε, αποκλείουμε για να καταλήξουμε κάπου», είπε ο κ. Λακαφώτης, τονίζοντας πως είναι ευθύνη των ανακριτικών αρχών να καταλήξουν στο τι και πού ήταν.
«Εμείς, λοιπόν, τι λέμε; Λέμε ότι τα έλαια σιλικόνης δεν είναι ικανά να προκαλέσουν αυτό το φαινόμενο. Επίσης, δεν υπάρχει κάποια άλλη εξήγηση, όπως το ηλεκτρικό τόξο ή η ενέργεια της σύγκρουσης, ακριβώς επειδή χρειαζόμαστε πραγματική ποσότητα καυσίμου, κάποια καύσιμη ύλη. Εμείς λοιπόν λέμε ότι υπάρχει κάποια άγνωστη καύσιμη ύλη – αυτό λέει και το επίσημο πόρισμά μας, “ανάφλεξη άγνωστης καύσιμης ύλης”- η οποία είναι αυτή της ποσότητας και εδώ σταματάμε. Λέμε ότι το Γενικό Χημείο του Κράτους, κατόπιν υποδείξεών μας, με δικές τους ενέργειες, συνέλεξε δείγματα από την περιοχή και βρήκε σε εφτά διαφορετικά σημεία, τη χημική ουσία, ξυλόλιο».