Τι είναι το «σύνδρομο της οικονομικής θέσης» και τι πρέπει να κάνουμε για να το αποφύγουμε;
Το «Σύνδρομο οικονομικής θέσης» είναι μια κατάσταση που στο άκουσμά της προκαλεί πανικό, στην πραγματικότητα όμως, είναι η μορφή μιας συνηθισμένης πάθησης που φυσικά, μπορεί να προληφθεί.
Οι αεροπορικές εταιρείες στην προσπάθειά τους να εξοικονομήσουν περισσότερες θέσεις μέσα στο δεδομένο χώρο ενός αεροσκάφους, μειώνουν το κενό διάστημα ανάμεσα στις θέσεις, με αποτέλεσμα οι επιβάτες να μην έχουν τη δυνατότητα να απλώσουν τα πόδια τους, παρά μένουν σε καθιστή θέση ακινησίας για πολλές ώρες. Αυτό, σε πολύωρα ταξίδια δημιουργεί το πρόβλημα ότι τα άκρα, λόγω της μη ύπαρξης απαιτούμενου χώρου, δεν βρίσκονται σε ορθή στάση, με αποτέλεσμα να μην αιματώνονται σωστά και να δημιουργούνται φλεβοθρομβώσεις σε αυτά.
Το σύνδρομο της οικονομικής θέσης προκάλεσε μεγάλη ανησυχία ειδικά στους ανθρώπους που ταξιδεύουν συχνά με αεροπλάνα. Πρώτη φορά καταγράφηκε το 1954 και το όνομα στο συγκεκριμένο σύνδρομο δόθηκε το 1988, όταν συγκεντρώθηκαν επαρκή δεδομένα περιστατικών από διάφορα αεροδρόμια.
Η θεωρίαγια το λόγο εμφάνισης του συγκεκριμένου συνδρόμου, αναφέρει ότι το πολύωρο ταξίδι σε ακινησία μπορεί να προκαλέσει στάση του φλεβικού αίματος εντός των αγγείων, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε σχηματισμό θρόμβων. Η θρομβοεμβολική νόσος εκτός από θρόμβωση των εν τω βάθει φλεβών, έχει ως ακραία επιπλοκή την πνευμονική εμβολή, η οποία σε απόφραξη περισσοτέρου από το 50% της πνευμονικής αιματικής κυκλοφορίας, είναι απειλητική για τη ζωή.
Το θετικό είναι, ότι τα περιστατικά είναι ελάχιστα, τα στατιστικά δεδομένα είναι περιστασιακά και τις περισσότερες φορές συνοδεύονται από την εμφάνιση άλλων νόσων ή καταστάσεων υγείας, όπως για παράδειγμα πρόσφατο χειρουργείο, χρόνιο καρδιακή ή πνευμονική νόσο, καρκίνο, παχυσαρκία, εγκυμοσύνη, χρόνια χρήση αντισυλληπτικών ή ύπαρξη ορμονικών διαταραχών. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι θρόμβοι είναι μικροί, χωρίς συμπτώματα και ο ίδιος ο οργανισμός σταδιακά τους διαλύει, χωρίς περαιτέρω επιπλοκές.
Μπορούμε να προλάβουμε το σύνδρομο;
Μα φυσικά!
Δείτε τα παρακάτω και προστατευτείτε από το «σύνδρομο οικονομικής θέσης».
· Πάντα πριν από μεγάλα ταξίδια, καλό είναι να ελέγχετε την κατάσταση της υγείας σας και αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας, να ενημερώνετε τους αεροσυνοδούς κατά τη διάρκεια της πτήσης.
· Ανά τακτά χρονικά διαστήματα συνιστάται ο ταξιδιώτης να σηκώνεται από τη θέση του και να περπατά λίγο στο διάδρομο του αεροπλάνου.
· Όσο κάθεστε, να κάνετε σε τακτικά χρονικά διαστήματα ασκήσεις των ποδιών/διατάσεις.
· Φορέστε κατά τη διάρκεια της πτήσης ειδικές ελαστικές κάλτσες, διαβαθμισμένης πίεσης και άνετα υποδήματα.
· Μην τοποθετείτε τη χειραποσκευή σας στη θέση των ποδιών, περιορίζοντας τα περιθώρια κίνησής τους.
· Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ ή καφέ και διατηρήσετε τον οργανισμό σας καλά ενυδατωμένο.
· Φορέστε άνετα και φαρδιά ρούχα.
· Περιορίστε τις ώρες του ύπνου κατά τη διάρκεια της πτήσης.
· Μπορείτε να πάρετε και μια ασπιρίνη, εφόσον δεν υπάρχει αντένδειξη.
Παρότι λοιπόν, το σύνδρομο φαίνεται να αποτελεί πράγματι μια υπαρκτή κατάσταση, μπορεί να προληφθεί εύκολα, αν δεν συνυπάρχουν άλλα προβλήματα υγείας.
Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να ελέγχουμε και την κατάσταση υγείας των ποδιών μας, τόσο τα νύχια όσο και τα πέλματα πριν από κάθε ταξίδι, διότι ένα μικρό πρόβλημα κάτω από δύσκολες συνθήκες ταξιδιού, όταν επιβαρυνθεί, μπορεί εύκολα να υποτροπιάσει και να μας ταλαιπωρήσει χωρίς λόγο. Η συμβολή και η επίσκεψη σε ειδικό Ποδολόγο, θα είναι ιδιαίτερα ανακουφιστική και θα αποφευχθούν επιπλέον προβλήματα στα κάτω άκρα.
ΤΑΣΙΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΠΟΔΟΛΟΓΟΣ-ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΝΥΧΙΣΤΗΣ
ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ ΠΟΔΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ‘THERAPY FEET CENTER’
ΒΑΣ.ΣΟΦΙΑΣ 82 & ΛΟΥΡΟΥ Κ.1, ΑΘΗΝΑ
210 7782058
Find us on instagram and facebook
Photo cover:pixabay.com/juno1412/aircraft
Διαβάστε επίσης: