Search
Close this search box.

Αποξήρανση βοτάνων – Πως θα κατασκευάσετε φυτολόγιο

Η κατασκευή ενός φυτολογίου είναι μια εργασία απαραίτητη και χρήσιμη για κάποιον που ασχολείται με τα φυτά ή τα βότανα.

Η επαφή με τα βότανα, ο τρόπος συλλογής τους, ο τρόπος αποξήρανσής τους και τελικά η έκθεσή τους αποτελούν διαδικασίες που προσφέρουν ευχαρίστηση και εμπειρία.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν αυτή τη διαδικασία.

Πρώτα από όλα πρέπει να γίνει σωστά η προετοιμασία, η οποία πραγματοποιείται στα εξής στάδια:

1. Στις εξορμήσεις μας στο πεδίο συλλέγουμε κάποια από τα βότανα που υπάρχουν στην περιοχή μας. Η συλλογή τους γίνεται προσεκτικά έτσι ώστε να μην καταστρέψουμε το βότανο. Κόβουμε τμήμα του βλαστού ή και ολόκληρο το βλαστό προσέχοντας να μην το ξεριζώσουμε. Το ξερίζωμα σημαίνει απώλεια της δυνατότητας του φυτού να ξαναβλαστήσει και μ’ αυτόν τον τρόπο, μείωση της ποικιλότητας της χλωρίδας της περιοχής μας.

2. Το επόμενο στάδιο αφορά στη σταδιακή αποξήρανση των χυμών του βοτάνου. Για το σκοπό αυτό τα τοποθετούμε ανάμεσα σε φύλλα χαρτιού. Μεγάλη απορροφητικότητα έχει το χαρτί της εφημερίδας σε αντίθεση με τα γυαλιστερά χαρτιά. Κάθε φυτικό τμή- μα τοποθετείται μεταξύ 2 ή 3 φύλλων εφημερίδας και επάνω τους βάζουμε ένα βαρύ αντικείμενο, π.χ. τηλεφωνικός κατάλογος ή τόμος εγκυκλοπαίδειας. Οι εφημερίδες πρέπει να αντικαθίστανται τακτικά π.χ. κάθε 2 ή 3 μέρες για κάποιο χρονικό διά- στημα, μέχρι την τελική αποξήρανση του φυτού. Αυτό το χρονικό διάστημα δεν είναι σταθερό και εξαρτάται από την υγρασία που περιέχει κάθε φυτό.

3. Αγοράζουμε από το βιβλιοπωλείο ένα έτοιμο φυτολόγιο ή φύλλα λεπτού λευκού χαρ- τονιού σε μέγεθος Α3 καθώς και διαφανές ριζόχαρτο.

Η κατασκευή του φυτολογίου γίνεται ως εξής:

1. Βγάζουμε προσεκτικά τα αποξηραμένα βότανα από τις εφημερίδες έτσι ώστε να μη θρυμματιστούν.

2. Τα τοποθετούμε πάνω στα φύλλα του Φυτολογίου κάτω από το διαφανές ριζόχαρτο ή στα χαρτόνια, σκεπάζοντάς τα με το διαφανές ριζόχαρτο έτσι ώστε να τυλιχθεί όλο το χαρτόνι.

3. Προσέχουμε ώστε τα φυτά να μπαίνουν στο Φυτολόγιο με κάποια ταξινομική σειρά (π.χ. κατά οικογένειες).

4. Γράφουμε προσεκτικά κάτω από το κάθε βότανο το επιστημονικό του όνομα στα Λατινικά και τα πιο συνηθισμένα από τα κοινά του ονόματα.

ΒΟΤΑΝΑ ∆ΙΑ ΠΑΣΑΝ ΝΟΣΟΝ, απόσπασμα

Photo cover:pixabay.com/herbs

Διαβάστε επίσης:

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα