Η γυναικοκτονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα, έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων κι ενώ λίγα λεπτά πριν είχε ζητήσει τη βοήθεια της αστυνομίας, χωρίς ανταπόκριση, έχει προκαλέσει οργή στον κόσμο, αλλά και αναστάτωση στην κυβέρνηση για τους απαράδεκτους χειρισμούς της υπόθεσης από την αστυνομία.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είχε τηλεδιάσκεψη με περισσότερους από 2.500 αστυνομικούς για το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας, όπου έγιναν αυστηρές συστάσεις για να αξιοποιείται σε κάθε καταγγελία ο ειδικός διαχείρισης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που υπάρχει από το 2021.

Η γυναικοκτονία της Κυριακής φέρνει μία σειρά από μέτρα για την προστασία των κακοποιημένων γυναικών. Βέβαια, τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν και στην πράξη, ουσιαστικά, ώστε να μην θρηνήσουμε άλλες δολοφονημένες γυναίκες.

Οι τέσσερις προσθήκες στη διαχείριση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας:

  • Κεντρική παρακολούθηση και εποπτεία όλων των καταγγελιών και περιστατικών σε επίπεδο Διεύθυνσης Αστυνομίας με ορισμό ανώτερου αξιωματικού ως επόπτη.
  • Κάθε εβδομάδα θα στέλνεται απολογισμός για τις καταγγελίες και τη διαχείρισή τους ανά Διεύθυνση Αστυνομίας στο Επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακης Βίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να υπάρχει παρακολούθηση και λογοδοσία.
  • Για κάθε περιστατικό ο Αξιωματικός Υπηρεσίας ενημερώνει τον Διοικητή του Τμήματος και τον επόπτη της Διεύθυνσης Αστυνομίας, για να τον υποστηρίξουν στη διαχείριση του περιστατικού.
  • Για κάθε θύμα εξασφαλίζεται ασφαλής μεταφορά και διαμονή σε ασφαλή χώρο, μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος για τη ζωή του. Υπενθυμίζουμε πως μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουν δημιουργηθεί 45 νέα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας σε όλη την Ελλάδα και επεκτείνεται πανελλαδικά η χρήση του Panic Button.

Πού θα μένουν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Στη σύσκεψη συζητήθηκε εκτενώς και το ζήτημα της αντιμετώπισης περιπτώσεων περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας, όπως το περιστατικό με τη γυναικοκτονία της Κυριακής, σε βραδινές ώρες όταν οι δομές είναι κλειστές.

Το ερώτημα που γεννάται είναι, «πού θα μείνει το θύμα;». Εξετάστηκαν μια σειρά προτάσεις.

  • Να μένουν σε κοιτώνες που διαθέτει η Αστυνομία
  • Να υπάρξουν συμφωνίες με ξενοδοχεία ώστε να υπάρξουν διαθέσιμα δωμάτια

Διαβάστε επίσης