Ο Κώστας Καραμανλής ανέβηκε στο βήμα της Βουλής, το βράδυ της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας. Ο πρώην υπουργός Μεταφορών, ανέφερε στην παρέμβασή του πως «Δεν κρύφτηκα, δεν κρύβομαι και δεν θα κρυφτώ πίσω από καμία βουλευτική ασυλία. Καμία βουλευτική ασυλία δεν έχω για τα Τέμπη».
Και υπενθύμισε στα κόμματα της Αντιπολίτευσης ότι «ήμουν εγώ ο ίδιος που από τον Οκτώβριο είχα ζητήσει, από όσους με κατηγορούν, να καταθέσουν πρόταση σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για τα Τέμπη, δηλαδή να συντάξουν συγκεκριμένο κατηγορητήριο και να έρθουν εδώ να δούμε εάν και ποια βάση έχουν. Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Θεσμικά, εδώ στην Βουλή, όχι στα λαϊκά δικαστήρια της τηλεόρασης και των social media»
Και πρόσθεσε σχετικά με τον ισχυρισμό της Αντιπολίτευσης ότι ήθελε την έδρα για να έχει βουλευτική ασυλία υποστηρίζοντας πως: «Το θέμα των Τεμπών υπάγεται στο άρθρο 86 του Συντάγματος. Κι εκεί η διαδικασία είναι συγκεκριμένη. Και είτε είμαι βουλευτής σήμερα, είτε δεν ήμουν, τίποτα απολύτως δεν θα άλλαζε. Το ξέρετε, αλλά επιλέγετε να λέτε ψέματα».
«Σε όλη μου τη διαδρομή άσκησα πάντα τα καθήκοντά μου με ευσυνειδησία, εντιμότητα και ηθική. Δεν έχω να κρύψω κάτι, ούτε και να φοβηθώ. Στέκομαι εδώ και σας κοιτώ στα μάτια. Με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη αυτών που χάθηκαν και στις οικογένειές τους. Όποιος έχει πραγματικές κατηγορίες για εμένα με αποδείξεις, ας σταματήσει να κραυγάζει και ας τις φέρει. Είμαι εδώ. Θα είμαστε εδώ», συμπλήρωσε ο Κώστας Καραμανλής.
Για την περιβόητη σύμβαση 717, είπε: «η Αντιπολίτευση με κατηγορεί γιατί η σύμβαση ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2023 κι όχι νωρίτερα. Ταυτοχρόνως, η Αντιπολίτευση υιοθετεί και το σκεπτικό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Η οποία τι λέει; Ότι η σύμβαση θα έπρεπε να είχε ακυρωθεί και να ξαναγίνει από την αρχή. Κάτι που αν το έκανα, δεν θα είχαμε, όχι μόνο ολοκληρωμένο έργο, αλλά ούτε καν σύμβαση. Ούτε το Φεβρουάριο του 23, ούτε τον Σεπτέμβριο του 23.”
“Αποφασίστε: για τι πράγμα φταίω; Που ολοκληρώθηκε ή που δεν ολοκληρώθηκε η σύμβαση; Και για τα δυο δεν μπορεί να φταίω.” Υπενθύμισε ότι η σύμβαση 717 έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το 2016, αλλά ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2023, αφού η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατάφερε να ξεκολλήσει το έργο. “Αν κάποιοι καθυστέρησαν, είναι όσοι είχαν την ευθύνη το 2016, το 2017, το 2018. Γιατί αν μπορούσε και αν έπρεπε να διακοπεί η σύμβαση, ήταν έως τότε. Όμως ούτε την τελείωσαν, ούτε τη σταμάτησαν. Κι επιπλέον, ενέπλεξαν το ελληνικό δημόσιο ως υπαίτιο των καθυστερήσεων και προχώρησαν και σε συμπληρωματική σύμβαση, εγκεκριμένη από το Ελεγκτικό Συνέδριο”, τόνισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: “Κι έτσι αν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διέκοπτε την 717, το ελληνικό Δημόσιο θα επέστρεφε χρήματα και στην Ευρώπη και στους εργολάβους.” Όπως εξήγησε, όταν έφτασε στα χέρια του η σύμβαση όφειλε να την ολοκληρώσει και να δώσει την παράταση, διαφορετικά το Δημόσιο θα έχανε εκατομμύρια και – το κυριότερο – κανένα έργο δεν θα υπήρχε σήμερα».
Ο Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του επέμενε στο ανθρώπινο λάθος που οδήγησε στην τραγωδία των Τεμπών. «Επτά φορές παραβιάστηκε ο Γενικός Κανονισμός Κυκλοφορίας. Πολλά τα μοιραία λάθη, όχι ένα δυστυχώς. Και αυτό δεν είναι θεωρία, αλλά πέραν των άλλων βασίζεται και σε ομολογία. Δεν είναι θεωρία, ότι τη μοιραία νύχτα υπήρξε ακολουθία, συσσώρευση λαθών. Επτά φορές παραβιάστηκε ο Γενικός Κανονισμός Κυκλοφορίας. Αυτός που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν ως το «Ευαγγέλιο» για το σιδηρόδρομο. Η κατ’ εξακολούθηση παραβίαση του κανονισμού, μετά βεβαιότητας προκάλεσε την τραγωδία»,
Σε έναν πιο προσωπικό τόνο, ο Κώστας Καραμανλής είπε: «νομίζετε ότι δεν θα έδινα τα πάντα, για να ζουν ακόμα αυτοί οι 57 άνθρωποι;, Κατηγορείτε κι εμένα για συγκάλυψη, ενώ παραιτήθηκα αμέσως κι ένας λόγος ήταν να μην μείνει καμία σκιά στη διερεύνηση του τραγικού δυστυχήματος. Ανέλαβα την πολιτική ευθύνη που είναι εξ’ ορισμού αντικειμενική».
Οργισμένες αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση
Η ομιλία του Καραμανλή προκάλεσε την οργή των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο Νίκος Ανδρουλάκης τον κατηγόρησε για «μηδενική ενσυναίσθηση», ενώ κατακεραύνωσε και τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για το θερμό χειροκρότημα μετά την ομιλία.
«Τα χειροκροτήματα των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, το ύφος του Καραμανλή, οι χαρακτηρισμοί δείχνουν ότι το κόμμα που κυβερνά έχει μηδενική ενσυναίσθηση. Μιλάμε για ένα έγκλημα με 57 θύματα και βλέπουμε χειροκροτήματα και χαμόγελα για έναν άνθρωπο που έλεγε ντροπή σε όσους έβαζαν ζητήματα ασφαλείας των σιδηροδρόμων. Αυτόν χειροκροτήσατε. Δεν θα έπρεπε να είναι υποψήφιος. Το άκουσα και από βουλευτές και υπουργούς σας. Αλλά δεν φταίει αυτός. Ο Μητσοτάκης φτιάχνει τα ψηφοδέλτια», ανέφερε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, στην παρέμβασή του, είπε μεταξύ άλλων: «Θράσος και προκλητικότητα Καραμανλή. Ποιος ευθύνεται που ο σιδηρόδρομος στα Τέμπη βρισκόταν στη δεκαετία του 1960. Ότι δεν λειτουργούσε κανένα μέτρο ασφαλείας; Ότι τέσσερις συμβάσεις που έτρεχαν δεν είχαν ολοκληρωθεί; Δεν ευθύνεται ο υπουργός; Ότι δεν υπήρχε το απαραίτητο προσωπικό; Ούτε γι’ αυτό έχει ευθύνη; Πρόκειται για μια προκλητική στάση η τοποθέτησή σας και σήμερα. Αξιοποιήσατε και κρυφτήκατε πίσω από τον Σπίρτζη. Τι είπε; Ότι δεν συνδέεται με τα Τέμπη η σύμβαση 717. Πλυντήριο η δήλωση για την κυβέρνησή σας. Αυτή τη διάτρητη σύμβαση, προσπαθούσατε να την εκτελέσετε;».
«Τελικά είστε αθώοι του αίματος κι εσείς και ο κ. Μητσοτάκης… Τολμάτε να αντικρύσετε τις οικογένειες των θυμάτων των Τεμπών; Τολμάτε να μιλάτε για το τι παραλάβατε και τι παραδώσατε; Να ελεγχθούν και οι προηγούμενοι, εμείς δεν έχουμε αντίρρηση, αλλά την πρόταση για προανακριτική -στην οποία θα ελέγχονταν και οι προκάτοχοί σας- την καταψηφίσατε. Εσείς και ο κ. Μητσοτάκης σέρνετε το κόμμα στον βωμό της ποινικής και πολιτικής ευθύνης» είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου.