Μεγάλος λόγος γίνεται για την συναισθηματική νοημοσύνη, που ως τίτλος είναι πολύ φανταχτερός και με μεγάλη βαρύτητα. Τι σημαίνει όμως στην απλή καθομιλουμένη και τι επίδραση έχει στον χαρακτήρα μας και στην καθημερινότητά μας;

Η συναισθηματική νοημοσύνη δεν είναι τίποτα άλλο από την ικανότητα που έχει ο κάθε άνθρωπος στο να αναγνωρίζει συναισθήματα και να ξέρει πως μπορεί να τα διαχειριστεί τόσο για τον εαυτό του, όσο και για τους γύρω του. Υπάρχουν μαθήματα που μπορούν να σε βοηθήσουν να δεις βαθιά τα συναισθήματά σου, να τα κατανοήσεις, να τα αποδεχθείς και στο τέλος να τα διαχειριστείς.

Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ως χάρισμα την συναισθηματική νοημοσύνη και ο δείκτης τους είναι πολύ υψηλός.

Διαβάστε τα 6 σημάδια που δείχνουν ότι έχετε υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη. Αν τα δουλέψετε με τον σωστό τρόπο θα εξελιχτείτε πολύ γρήγορα, θα λύστε πολλά προβλήματα (κυρίως ψυχολογικά) και θα γίνεται και πιο ευτυχισμένοι.

1. Ο σωστός χειρισμός της αποτυχίας. Όταν μπορείς να διαχειριστείς έξυπνα την αποτυχία θα σε βοηθήσει να προχωρήσεις πολύ γρήγορα παρακάτω. Δεν θα υπάρχει στην ζωή σου σαν τροχοπέδη να σε βασανίζει. Ένα moto που πρέπει να έχεις είναι ότι “δεν φοβάμαι” την αποτυχία, υπάρχει μέσα στην ζωή, την βίωσα, την ξεπέρασα και προχωράω παρακάτω.

2. Να μην σε επηρεάζει αρνητικά η άποψη ή η κακή κριτική των γύρω σου. Όταν σε κρίνουν ή προσπαθούν να σου επιβάλουν την γνώμη τους, που εσύ ακράδαντα δεν αποδέχεσαι, μην πάρεις αμυντική στάση. Να έχεις γνώμονα την δική σου άποψη και γνώμη (και ας διαφέρει από τους γύρω σου, άλλωστε έτσι προχώρησε η ανθρωπότητα με απόψεις ανθρώπων που αμφισβητήθηκαν και μετά άλλαξαν τον κόσμο). Απλά να αφήνεις πάντα ένα ανοιχτό παραθυράκι να ακούς τι σου λένε και η δική σου άποψη να μην είναι θέμα εγωισμού.

3. Να λέτε πάντα τη γνώμη σας. Η γνώμη δείχνει γνώση, άποψη και λήψη ευθύνης για αυτά που λέω.

5. Η συγνώμη και η συγχώρεση είναι βάλσαμο ψυχικής υγείας. Όταν ξέρετε ότι έχετε κάνει λάθος να ζητάτε συγνώμη και όταν κάποιος ζητάει την δική σας συγχώρεση να έχετε το σθένος να την αποδεχτείτε.

6. Όταν δίνετε μία υπόσχεση, έστω και στον εαυτό σας να την τηρείτε. Η δέσμευση σε κάτι, δείχνει την θέληση επίτευξης σε υπόσχεση που λειτουργεί καταλυτικά στου ότι πράττω αυτό που θέλω για να τα καταφέρω.

Photo cover:pixabay.com/geralt/transformation

Διαβάστε επίσης: