Τι είναι τελικά η ευγνωμοσύνη που τόσο συχνά ακούμε και ποια είναι τα χαρακτηριστικά της;
Ο καθηγητής ψυχολογίας Robert Emmons ένας από τους βασικότερους μελετητές της έννοιας της ευγνωμοσύνης θεωρεί πως η έννοια αυτή έχει δύο στοιχεία.
1. Είναι μια “επιβεβαίωση καλοσύνης”. Νιώθουμε, δηλαδή, πως υπάρχουν καλά στοιχεία σε αυτόν το κόσμο, δώρα και οφέλη που έχουμε δεχτεί.
2. Η πηγή αυτής της καλοσύνης βρίσκεται εκτός του εαυτού μας. Αυτό σημαίνει ότι οι άλλοι άνθρωποι (ή κάποια ανώτερη δύναμη αν έχουμε κάποια θρησκευτική-πνευματική πίστη) μας έδωσαν αρκετά δώρα, μεγάλα και μικρά, προκειμένου να γευτούμε το συναίσθημα της καλοσύνης.
Ο Emmons, λοιπόν, θεωρεί πως η ευγνωμοσύνη είναι ένα “συναίσθημα ενδυνάμωσης των ανθρωπίνων σχέσεων” αφού βοηθά τα άτομα να νιώσουν πως έχουν υποστηριχθεί από άλλους ανθρώπους και πως έχουν “απολαύσει” την καλοσύνη που προκύπτει από την επαφή.
Η ευγνωμοσύνη πέρα από μια απλή λέξη, έννοια ή συναίσθημα, μπορεί να γίνει πρακτική άσκηση και τρόπος ζωής. Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι έρευνες που αναδεικνύουν τα ευεργετικά οφέλη της ευγνωμοσύνης.
Έχει αποδειχτεί ότι η αίσθηση ευγνωμοσύνης σε καθημερινή σχεδόν βάση συνδέεται άμεσα με τη σωματική και ψυχική υγεία, το συναίσθημα της ευτυχίας και της ικανοποίησης, αλλά και την βελτίωση των σχέσεων μας. Σαν συναίσθημα συνδέεται με την ενσυνειδητότητα (mindfulness), καθώς εστιάζει στο παρόν, στο εδώ και τώρα.
Ο Emmons θεωρεί πως η ευγνωμοσύνη μας κάνει να εκτιμούμε την αξία των πραγμάτων -όσο μικρά ή μεγάλα κι αν είναι αυτά- και να μην τα παίρνουμε ως δεδομένα. Ταυτόχρονα μας ωθεί στο να είμαστε περισσότερο ενεργοί και να εστιάζουμε στα θετικά γεγονότα, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται οι χαρές που παίρνουμε απ’ τη ζωή.
Γεωργία Κορδώνη, “Βρες την Ευγνωμοσύνη στη ζωή σου”, απόσπασμα.
Photo cover:pixabay.com/avi_acl-morning
Διαβάστε επίσης: