Η συναισθηματική ανωριμότητα θα μπορούσε να οριστεί ως μια κατάσταση κατά την οποία οι άνθρωποι δεν έχουν εγκαταλείψει τις παιδικές επιθυμίες και φαντασιώσεις. Επιθυμίες και φαντασιώσεις που έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι ο κόσμος περιστρέφεται γύρω τους, ή ότι η πραγματικότητα ξετυλίγεται σύμφωνα με αυτό που θέλουν. Έτσι, η συναισθηματική ωριμότητα θα μπορούσε να οριστεί ως μια κατάσταση δύναμης και μετριοπάθειας που οδηγεί σε ρεαλιστικές και ισορροπημένες ενέργειες.
Μακριά από έναν αφηρημένο ορισμό, η ωριμότητα εκδηλώνεται μέσα από χαρακτηριστικά συμπεριφοράς.
Διαβάστε τα 5 χαρακτηριστικά συναισθηματικά ανώριμων ανθρώπων:
- Είναι εγωκεντρικοί
Ένα μεγάλο μέρος της διαδικασίας ωρίμανσης των ανθρώπων είναι η συνειδητοποίηση ότι ο κόσμος δεν περιστρέφεται γύρω από αυτούς. Το μωρό δεν ξέρει. Γι’ αυτό και ζητάει φαγητό στις 2 τα ξημερώματα και δεν λαμβάνει υπόψη του ότι επηρεάζει τον ύπνο των γονιών του. Καθώς μεγαλώνει, μαθαίνει να αναγνωρίζει ότι δεν παίρνει πάντα αυτό που θέλει και ότι άλλοι άνθρωποι και οι ανάγκες τους κατοικούν επίσης στο σύμπαν.
Η ωρίμανση περιλαμβάνει την έξοδο από τη φυλακή του εαυτού. Σημαίνει να χάσετε αυτήν την ψευδαίσθηση που περιστρέφεται γύρω από τη ζωή του μωρού, όπου το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ζητήσετε μια επιθυμία ή ανάγκη να εκπληρωθεί. Καθώς αφήνουμε σταδιακά αυτή τη φαντασίωση, συνειδητοποιούμε όλο και περισσότερο μια υπέροχη πιθανότητα: την περιπέτεια της εξερεύνησης του σύμπαντος των άλλων. Αν όλα πάνε καλά, θα μάθουμε να διατηρούμε το εγώ και να φτάσουμε σε σένα.
- Δυσκολίες στην ανάληψη δεσμεύσεων
Ένα αναμφισβήτητο σημάδι ανωριμότητας είναι η δυσκολία ανάληψης δεσμεύσεων. Το παιδί δυσκολεύεται να εγκαταλείψει αυτό που θέλει αυτή τη στιγμή για ένα μεγαλύτερο μακροπρόθεσμο κέρδος. Αν του δώσουμε ένα ζαχαρωτό και του υποσχεθούμε ότι αν δεν το φάει, θα του δώσουμε άλλο ένα, η επιθυμία να το φάει θα συνεχίσει να κυριαρχεί.
Στη διαδικασία της ωρίμανσης, καταλαβαίνει κανείς ότι οι θυσίες και οι περιορισμοί είναι απαραίτητοι για την επίτευξη επιτυχιών. Και ότι η ενασχόληση με έναν στόχο, ή ένα πρόσωπο, δεν είναι περιορισμός της ελευθερίας, αλλά προϋπόθεση για καλύτερη προβολή και μακροπρόθεσμα.
3. Η τάση να κατηγορούμε τους άλλους
Τα παιδιά αποδέχονται τον εαυτό τους ως όντα που κατευθύνονται από άλλους, που δεν ενεργούν σύμφωνα με τη δική τους θέληση. Σε μεγάλο βαθμό είναι, αφού βρίσκονται σε διαδικασία διαμόρφωσης και εισαγωγής στον πολιτισμό. Όσο είναι μικροί, πιστεύουν ότι το λάθος πρέπει να οδηγεί στην ενοχή. Η ζημιά που έχουν κάνει δεν τους αφορά τόσο πολύ, είναι μάλλον η τιμωρία ή η κύρωση που μπορεί να τους επιβληθεί.
Το να μεγαλώνεις σημαίνει να βγεις από αυτή την κατάσταση της γλυκιάς ανευθυνότητας. Το να ωριμάσεις σημαίνει να κατανοήσεις ότι είμαστε αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτό που κάνουμε ή σταματάμε να κάνουμε. Μάθετε να αναγνωρίζετε τα λάθη και να μαθαίνετε από αυτά. Μάθετε πώς να επιδιορθώνετε τη ζημιά. Μάθετε πώς να ζητάτε συγχώρεση.
- Δημιουργήστε εξαρτήσεις
Για τους ανώριμους ανθρώπους οι άλλοι είναι μέσα και όχι αυτοσκοπός. Έτσι, ως μέσο, το χρειάζονται. Δεν χρειάζονται τους άλλους επειδή τους αγαπούν, αλλά τους αγαπούν επειδή τους χρειάζονται. Εξ ου και το γεγονός ότι τείνουν να χτίζουν δεσμούς στους οποίους βρίσκονται μελλοντικές εξαρτήσεις.
Για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε δεσμούς βασισμένους στην ελευθερία, απαιτείται αυτονομία. Αλλά οι ανώριμοι άνθρωποι δεν γνωρίζουν αυτή την έννοια της αυτονομίας. Μερικές φορές νομίζουν ότι το να ακολουθήσεις τη θέλησή τους είναι αυτόνομη συμπεριφορά. Αλλά όταν πρόκειται να αποδεχτούν τις συνέπειες των πράξεών τους, χρειάζονται άλλοι για να μετριάσουν τα αποτελέσματα, να κρύψουν ή να ελαφρύνουν την ευθύνη τους.
5. Ανευθυνότητα στη διαχείριση χρημάτων
Η παρορμητικότητα είναι ένα από τα πιο ορατά χαρακτηριστικά των ανώριμων ανθρώπων. Μια παρορμητικότητα που συχνά εκφράζεται στον τρόπο που διαχειρίζονται τους πόρους τους, όπως τα χρήματα. Έτσι, για να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες τους, και για να τις ικανοποιήσουν αυτή τη στιγμή, δεν έχουν πρόβλημα να αγοράσουν ό,τι χρειάζονται με τα χρήματα που δεν έχουν.
Photo cover:pixabay.com/uljanap80/models
Διαβάστε επίσης: