Ο Ορέστης Μακρής υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς που πέρασαν ποτέ από το ελληνικό θέατρο και τον κινηματογράφο.
Τόσο στο σανίδι, όσο και στο μεγάλο πανί, είχε υποδυθεί πολλούς ρόλους και με μεγάλη επιτυχία. Όμως, ο ρόλος με τον οποίο ταυτίστηκε σε όλη τη διάρκεια της σπουδαίας καριέρας του, ήταν εκείνος του μεθύστακα.
Πολλοί ήταν εκείνοι που υποδύθηκαν τον μεθυσμένο, τόσο στη μεγάλη όσο και στη μικρή οθόνη, αλλά σαν τον Ορέστη Μακρή δεν τα κατάφερε κανείς. Και είναι τέτοια η επιτυχία που μέχρι και σήμερα, όταν θέλεις να πεις πως είναι κάποιος μεθυσμένος, λες “Ο Ορέστης Μακρής”.
Ωστόσο, μία άλλη πτυχή – που μάλλον δεν είναι και τόσο γνωστή στο ευρύ κοινό – και δείχνει το πόσο σπουδαίος ηθοποιός ήταν, ο Ορέστης Μακρής δεν έβαζε γουλιά αλκοόλ στο στόμα του. Το μισούσε.
Πώς ξεκίνησε η καριέρα του «μεθυσμένου»
Ο Ορέστης Μακρής, παρά το σοβαρό του ύφος, στις παρέες του ήταν μεγάλο πειραχτήρι. Το 1928, βρισκόταν σε μια περιοδεία με τον θίασο του Βεάκη, όταν θα αποκάλυπτε ένα νέο ταλέντο του. Ένα μεσημέρι που έτρωγαν λοιπόν όλοι μαζί, ο συνήθως μετρημένος και ήπιων τόνων ερμηνευτής αποφάσισε να κάνει ορισμένες μιμήσεις για να φέρει το κέφι στο τραπέζι. Σηκώθηκε τρεκλίζοντας από την καρέκλα του και με φωνή τρεμάμενη έκανε τον μεθυσμένο!
Όλοι ξεκαρδίστηκαν και το πράγμα θα τέλειωνε εκεί, αν μεταξύ της ομήγυρης δεν ήταν και ο ίδιος ο Βεάκης, ο οποίος συνειδητοποίησε ότι ο συγκεκριμένος τενόρος μπορούσε να παίξει. «Δεν χρειάζεται καν να το σκεφτείς. Πρέπει να βγεις στην επιθεώρηση και μόνο με αυτό το νούμερο θα χαλάσεις κόσμο», του είπε χαρακτηριστικά και με ύφος που δεν σήκωνε αντίρρηση.
Πράγματι, τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Ορέστης Μακρής θα μεταπηδήσει στην επιθεώρηση γεννώντας έναν θρύλο σανιδιού και πανιού… Τραγουδώντας με τη θαυμάσια φωνή του και παίζοντας το νούμερο «Με λεν μπεκρή» στην επιθεώρηση του θιάσου του Σπύρου Πατρίκιου «Ο παπαγάλος», έγινε εν μία νυκτί πρωταγωνιστής του ελαφρού θεάτρου!
Ο “Μεθύστακας” που το άλλαξε τη ζωή
Με τον θεατρικό τύπο του μπεκρή που είχε καθιερώσει, έκανε το πρωταγωνιστικό του ντεμπούτο στον κινηματογράφο, το 1950 στην κλασική ταινία του Γιώργου Τζαβέλλα «Ο μεθύστακας»! Ο ίδιος ο Φιλοποίμην Φίνος που παρακολουθούσε τα ιστορικά εκείνα γυρίσματα, έκρινε ότι ο ηθοποιός δεν διέθετε τα απαραίτητα προσόντα και γυρνώντας στον σκηνοθέτη Τζαβέλλα τού είχε πει: «Τι παιδεύεσαι; Δεν βλέπεις που είναι κάφρος;»!
Ο Μακρής, που άκουσε το πικρόχολο σχόλιο, δεν απάντησε αρχικά, όταν όμως στήθηκε και πάλι μπροστά στην κάμερα και ολοκλήρωσε τον μονόλογό του, αφήνοντας άπαντες με το στόμα ανοιχτό, γύρισε προς τον Φίνο, τον αγριοκοίταξε και του είπε: «Εμένα είπες κάφρο ρε;».
Ο Φίνος, γι ακόμη μία φορά είχε πέσει έξω σε εκτίμηση για κάποιον ηθοποιό. Η ταινία τη χρονιά που προβλήθηκε, έκοψε περισσότερα από 300.000 εισιτήρια τερματίζοντας πρώτη, ενώ έξω από τα σινεμά ο κόσμος έκανε ουρές.