Search
Close this search box.

Τι δείχνει ο αυστηρός καθρέφτης της αυτοεκτίμησης

Σε τελική ανάλυση, αυτογνωσία είναι η ικανότητα να βλέπουμε ξεκάθαρα τον προορισμό, αφού απεκδυθούμε από τις ιδιότητες και τους κοινωνικούς ρόλους με τους οποίους περιτυλίξαμε ασφυκτικά την προσωπικότητά μας όλα αυτά τα χρόνια.

Κι έτσι συνυπάρχουν δύο είδη αυτοεκτίμησης: η συγχρονική, η οποία έχει τις ρίζες της στο πρόσκαιρο, στο εφήμερο, στο επιφανειακό, σε όλες εκείνες τις νοηματοδοτήσεις που προκρίνουμε και ενστερνιζόμαστε ως ενήλικοι, μέσω των συσχετίσεών μας με πρόσωπα, με ομάδες και με την κοινωνία εν γένει, και εκείνη η στέρεα, η διαχρονική, η επώδυνη, που καθορίζει την ιστορικότητά μας, ξεχωρίζει το ουσιώδες από το περιστασιακό, αναδεικνύει το μόνιμο και αποτελεί τον απολογισμό μιας ζωής και την καταμέτρηση μιας πορείας.

Αν, λοιπόν, σταθείτε μπροστά σε τούτο τον αδέκαστο καθρέφτη της ψυχής, αρχικά θα τον βρείτε χνοτισμένο και θολωμένο από τις ασθμαίνουσες ανάσες της καθημερινότητας, από τα πλαστά δεδομένα με τα οποία μας εμποτίζουν οι αισθήσεις, η επιστήμη, η λογική, οι συμβάσεις, οι συμβιβασμοί και με δυσκολία θα διακρίνετε το είδωλό σας.

Μη φοβηθείτε.

Ακολουθήστε τη μουσική της πρώτης ποίησης, πάρτε με τρεμάμενα χέρια το καθάριο πανί της καρδιάς και καθαγιάστε το γυαλί, με τη φροντίδα, τη σπουδή και την ορμή που κάποτε σας ενέπνευσε ή σας έτρεψε σε φυγή.

Οι επιλογές που απορρίψατε θα επαναστατήσουν ενάντιά σας και θα σας παρουσιάσουν όσα θα μπορούσατε να γίνετε αλλά αρνηθήκατε· όλους τους ευτυχισμένους επιλόγους που δεν θα βιώσετε, όλα τα σενάρια που δεν θα γράψετε ποτέ στο μυθιστόρημα της ζωής σας.

Είναι ο δυνητικός εαυτός, που φέρνει τις παραισθήσεις. Οι άνθρωποι που αφήσατε να λιγοστέψουν χωρίς να προφέρετε το ακριβό «Σ’ αγαπώ» θα απαγγείλουν την ετυμηγορία, οι Ερινύες θα σπεύσουν να σας καταδικάσουν. Μη λιποτακτήσετε. Τα συναισθήματα, ο συνήγορός σας και η αξία της αυτογνωσίας, ο αρωγός σας. Το έκτρωμα που βλέπετε στο αντιφέγγισμα του καθρέφτη δεν είστε εσείς, αλλά η έπαρση και η ματαιοδοξία ενός θνητού που προκαλεί το αθάνατο.

Με σταθερή κίνηση, αφαιρέστε τον κονιορτό της ζωής που σας παρασύρει όπου εκείνη θέλει, και μην τρομάξετε από την άξαφνη ακινησία.

Αναστοχασμός είναι, και περισυλλογή, και ενσυναίσθηση.

Αποβάλλετε σιγά σιγά την τέφρα των ιδανικών που θυσιάσατε, τη νοσηρή νοτιά της κοινωνικής παραζάλης, τα ιζήματα των στερεοτύπων και των δοξασιών, τα κατακάθια των επίπλαστων ιδιοτήτων και αφεθείτε στη θωπεία και την αυθεντικότητα του παιδικού εαυτού, που πεισματικά θα σας ρωτήσει γιατί τον αγνοήσατε.

Μιλήστε, όχι απολογητικά, ούτε ψιθυριστά, αλλά με σθένος και βεβαιότητα, και πείτε του, με τη δύναμη την αναζωογονητική της νέας πορείας προς το διηνεκές και της απρόσμενης αποκάλυψης, πως –τελικά– αυτοεκτίμηση είναι η αναμέτρηση του ανθρώπου με το πεπρωμένο του, η δύναμη να αντιπαλεύει και να απειλεί τον ανένδοτο θάνατο με το εύθραυστο ακόντιο της καρδιάς, αλλά με την πίστη πως η ψυχή, στο τέλος, και η αγάπη θα ζεστάνουν τη μοναξιά και την ψύχρα του αιώνιου. Πάρτε το παιδί που πλέον εναργώς διακρίνετε μες στον καθρέφτη και αγκαλιάστε το με τη στοργή της μητέρας που γνωρίζει πως θα το χάσει.

Photo cover:pixabay.com-tokatlian-fabric

Ευστράτιος Παπάνης, “Ο θαμπωμένος καθρέφτης του εαυτού μας Αυτοεκτίμηση και συναισθηματική ενδυνάμωση“, εκδόσεις Ι. Σιδέρης, απόσπασμα

Διαβάστε επίσης:

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα