Η βελτίωση των διαπροσωπικών επαγγελματικών σχέσεων που περιγράφεται παρακάτω βασίζεται σε διάφορες πηγές, όπως της μεθόδου διατήρησης αγάπης και φιλίας του Dale Carnegie και στην κυρία προσέγγιση του, αυτής της λεγόμενης “υπόθεσης ευθύνης”, καθώς και σε άλλες εμπειρίες, όπως στα θεματικά πεδία της διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, του Coaching, του Mentoring, κλπ. Η μέθοδος αυτή βασίζεται στις επτά διαστάσεις και τις κατευθυντήριες οδηγίες που περιλαμβάνονται σε κάθε διάσταση, για την διατήρηση και βελτίωση των φιλικών επαγγελματικών σχέσεων κάθε ανθρώπου.
Αυτές περιγράφονται αναλυτικότερα στην συνέχεια.
ΦΙΛΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ:
Να μην επικρίνεις, καταδικάζεις ή παραπονιέσαι σε κανέναν. Κάνε σκοπό σου να συνεργάζεσαι αρμονικά με όλους (συνεργάτες, προϊσταμένους, διοίκηση, πελάτες, αρχές, κλπ.). Διατήρησε ομαλές σχέσεις με όλους (συνεργάτες, προϊσταμένους, διοίκηση, πελάτες, αρχές, κλπ.), και δείξε υπομονή προς όλους. Δείξε ευαισθησία αποφεύγοντας προσωπικά σχόλια, κουτσομπολιά, κλπ. Να δίνεις στους ανθρώπους που συνεργάζεσαι το συναίσθημα ότι είναι σημαντικοί και να επαινείς τα καλά τους κομμάτια. Να κάνεις τον άλλο να κάνει αυτό που θέλει μέσω της ευαισθητοποίησης των επιθυμιών τους.
ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ:
Να ενδιαφέρεσαι για τους άλλους συνεργάτες, προϊσταμένους, διοίκηση, πελάτες, κλπ.) με ειλικρίνεια, να δείχνεις πάντα την φιλία και την αγάπη σου προς όλους. Να χαμογελάς και να μην περιγελάς. Να θυμάσαι ότι όταν χρησιμοποιείς με φιλία και αγάπη το όνομα (ή επώνυμο) του άλλου είναι σε αυτόν (ή αυτήν) ο πιο γλυκός ήχος σε οποιαδήποτε γλώσσα.Να μιλάς πάντα στον πληθυντικό, εκτός εάν ο άλλος (ή άλλη) σου επιτρέπει να του μιλάς στον ενικό, να είσαι καλός ακροατής, και να ενθαρρύνεις τους άλλους να μιλούν για τον εαυτό τους. Να προσέχεις πόση ώρα μιλάς για να μην γίνεσαι φλύαρος και βαρετός. Να μιλάς με βάση το πλαίσιο, τους κανόνες και τους όρους των ενδιαφερόντων του άλλου (συνεργάτη, προϊσταμένου, διοίκησης, πελάτη, κλπ.). Να κάνεις τον άλλο (ή άλλη) να νοιώθει ότι είναι σημαντικός για σένα, και να το κάνεις αυτό με ειλικρίνεια.
ΠΙΣΤΗ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ:
Να αποφεύγεις τις διαφωνίες. Να δείχνεις σεβασμό για την γνώμη του άλλου και να μην του λες ότι είναι λανθασμένος. Να δέχεσαι ότι είσαι λάθος γρήγορα και με έμφαση, όταν είσαι λάθος. Να ξεκινάς με ένα φιλικό και ευχάριστο τρόπο. Να ξεκινάς με ερωτήσεις στις οποίες ο άλλος θα απαντήσει καταφατικά. Να αφήνεις τον άλλον να μιλάει. Να αφήνεις τον άλλο να νομίζει ότι είναι δική του ιδέα. Να προσπαθείς να βλέπεις ειλικρινά τα πράγματα από την σκοπιά του άλλου. Να εκφράζεις την συμπάθεια σου στον άλλον. Να επικαλείσαι τα ευγενικά κίνητρα του άλλου. Να δραματοποιείς τις ιδέες σου, με μέτρο, και όσο είναι δυνατόν, χωρίς να είσαι εγωιστικός. Να διατηρείς το χιούμορ σου μέσα σε επιτρεπτά κοινωνικά όρια, απορρίπτοντας κακολογίες και χυδαιότητες.
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ:
Να ξεκινάς με εγκώμια, εκτίμηση και εντιμότητα. Να αναφέρεσαι στα λάθη του άλλου μόνο έμμεσα. Να μιλάς για τα δικά σου λάθη πρώτα. Να θέτεις ερωτήματα από το να δίνεις διαταγές. Να μην προσβάλλεις τον άλλον. Να επαινείς κάθε βελτίωση. Να προστατεύεις την φήμη σου. Να ενθαρρύνεις τους άλλους με το να κάνεις τα λάθη τους να φαίνονται εύκολα να διορθωθούν . Να κάνεις τον άλλον ευτυχή με το να κάνει αυτό που προτείνει.
ΦΙΛΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΧΡΟΝΟΥ:
Εξέτασε ποιες δραστηριότητες; είναι ενδιαφέρουσες για σένα σύμφωνα με τις αξίες της αγάπης και της φιλίας, και των υποχρεώσεών σου. Ξόδευε το 60% του χρόνου σου σε κρίσιμες μη επείγουσες δραστηριότητες. Ξόδευε το 30% του χρόνου σου σε κρίσιμες και επείγουσες δραστηριότητες. Ξόδευε το υπόλοιπο 10% του χρόνου σου σε μη ενδιαφέρουσες δραστηριότητες.Τεμάχιζε τις μεγάλες δραστηριότητες σε μικρότερες για να είναι πιο εύκολο για σένα να τις πραγματοποιείς σταδιακά. Κάνε την καθημερινή ρουτίνα αγαπημένο υπηρέτη των αναγκών σου. Μάθε να λες ένα φιλικό “όχι” όταν σου φορτώνονται δραστηριότητες που δεν ευθυγραμμίζονται με τις ανάγκες σου και το όραμά σου, την αποστολή σου, και τις αξίες σου. Χρησιμοποίησε θετική και φιλική σκέψη σε όλα τα γεγονότα και θέματα της ζωής σου και να αναλαμβάνεις προληπτική δράση όταν απαιτείται, εκ μέρους σου. Εκτέλεσε τις δραστηριότητες σου με βάση την προτεραιότητα που έχεις θέσει, και τις χρονικές απαιτήσεις της ζωής σου, αλλά και που ενισχύουν τις αξίες αγάπης και φιλίας.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ:
Προσπάθησε να αφήνεις καλή πρώτη εντύπωση. Βελτίωσε τις δεξιότητες και τα προσόντα σου, στην αγάπη και την φιλία, και την προφορική και γραπτή επικοινωνία σου. Να συμμετέχεις σε κοινωνικές, επαγγελματικές και εταιρικές εθελοντικές δραστηριότητες (χωρίς αμοιβή) με βάση την προσφορά αγάπης και φιλίας. Να φοράς τα σωστά ρούχα, ανάλογα με την περίσταση. Να κάνεις την αυτοαξιολόγησή σου, με βάση την αγάπη και την φιλία. Να βάλεις λίγο χρόνο στην άκρη για να σκέφθεσαι (τουλάχιστον) 10 λεπτά την ημέρα. Να αποφεύγεις τις εσωτερικές εταιρικές διαμάχες. Να μην μιλάς για τα προηγούμενα επιτεύγματά σου. Να κατανοείς και να εκτιμάς τον ρόλο που παίζεις στην ομάδα εργασίας σου.
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ:
Να γνωρίζεις τα προσωπικά σου όρια. Να μην παίρνεις περισσότερες ευθύνες και εργασίες από όσες μπορείς να εκτελέσεις με απόλυτη ποιότητα. Να παραδίνεις τις εργασίες, μελέτες, υπηρεσίες σου, κλπ., μέσα στα χρονικά και οικονομικά όρια και με τις βέλτιστες ποιοτικές, τεχνικές και επιστημονικές προδιαγραφές. Να τηρείς αυτά που λες ότι θα κάνεις (τηλεφωνήματα, υπομνήματα, απαντήσεις σε ηλεκτρονικά μηνύματα, αλληλογραφία, επισκέψεις, κλπ.). Να μην αργείς στη δουλειά σου και στις συναντήσεις σου. Να ετοιμάζεις το προσωπικό πρόγραμμα της εργασίας σου, προσμετρώντας τις τυχόν έκτακτες αλλαγές. Να διατηρείς σημειώσεις στις συναντήσεις που συμμετέχεις. Να συντηρείς προσωπικό ημερολόγιο εκτέλεσης δραστηριοτήτων, σε καθημερινή βάση. Να καταγράψεις και να προγραμματίζεις τις μελλοντικές συναντήσεις σου.
Αυτοί οι απλοί κανόνες και ενισχύουν την αγάπη και την σημασία της φιλίας στην ζωής μας, και ενισχύουν τη κοινωνικότητάς μας και την πρόοδο μας, σε γενικότερο πλαίσιο, όπως ο επαγγελματικός στίβος.
Βελτίωσε τον εαυτό σου και την ζωή σου με φιλία και αγάπη, Ιωάννης Κυριαζόγλου, Ειδική Έκδοση (Special Edition): 11/2016, απόσπασμα
Photo cover:pixabay.com/jerrykimbrell10-excited
Διαβάστε επίσης: