Οι Ιχθύες πολύ σπάνια κινούνται από ιδιοτέλεια αλλά πολύ εύκολα παρασύρονται από τους άλλους ή επηρεάζονται από τους άλλους. Έχουν την τάση να αφήνονται στις απόψεις των άλλων και να ενσωματώνουν περιγραφές και οπτικές γωνίες που δεν είναι δικές τους. Η Αφροδίτη παίζει μεγάλο ρόλο στους αρχαίους μύθους που περιέχουν τον αστερισμό των Ιχθύων και μην ξεχνάμε ότι η Αφροδίτη βρίσκεται στην καλύτερη θέση της, σε έξαρση δηλαδή, στους Ιχθύς-η εκλεπτυσμένη και τρυφερή φύση της στους Ιχθύς είναι δοτική και η άποψή της για τον έρωτα ρομαντική και εξιδανικευμένη. 

Οι Ιχθύες χρειάζονται μια αδελφή ψυχή  και αισθάνονται τεράστια ικανοποίηση όταν θυσιάζουν τα πάντα για τον Ένα, ή τη Μία. Οι Ιχθύες δεν είναι το ζώδιο της διαύγειας και της καθαρής λογικής. Οι Ιχθύες δεν ερωτεύονται, αλλά ουσιαστικά παθαίνουν από έρωτα. Πέφτουν σε μια θάλασσα έντονης σύγχυσης και παραμορφωμένου ρεαλισμού-όλα συμβαίνουν στη χώρα του ονείρου και της φαντασίας. Οι Ιχθύες μπορούν να είναι  γενναιόδωροι, τρυφεροί, ανοιχτοί/ες εραστές/ερωμένες αλλά υποφέρουν στις σχέσεις είτε γιατί κολλάνε σε απραγματοποίητες φαντασιώσεις που δεν διαθέτουν ρεαλισμό είτε γιατί δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα των σχέσεων και τις πρακτικές υποχρεώσεις τους μόλις περάσει το πρώτο κύμα του έρωτα. 

Υπάρχουν πολλοί Ιχθύες που προσπαθούν να γίνουν υπερ-λογικοί, που κάνουν προσπάθειες να διανοητικοποιήσουν τα πάντα. Όμως κάτι τέτοιο είναι μάταιο, αφού κάτω από την επιφάνεια υπάρχει πάντα ένας παράλογος κόσμος. Συχνά αυτοί οι Ιχθύες συνδέονται μέσα από μοιραίους τρόπους με ανθρώπους που εκφράζουν το χάος. Έτσι έρχονται αντιμέτωποι με ό,τι αποφεύγουν και γίνονται οι «νοσοκόμες» κάποιου/ας.  

Ο Ιχθύς Αϊνστάιν που συνείσφερε τα μέγιστα στον κόσμο των μαθηματικών και της επιστήμης ήταν ένας μυστικιστής και  δεν το έκρυβε. Ήξερε πολύ καλά που οφειλόταν η διαίσθηση, η ενόραση και η οξυδέρκειά του.  Ζώντας ωστόσο σε τέτοιο βάθος δεν έζησε μια εύκολη ζωή. Οι γυναίκες  Ιχθύες είναι ευαίσθητες και διαθέσιμες για όλων των ειδών τα «θύματα»:  τον δυσλειτουργικό σύντροφο, το σύζυγο που έχει ζοριστεί από τη ζωή, τον άρρωστο, τον καταθλιπτικό, αυτόν που έχει έντονες έξεις και εξαρτήσεις, όποιον/α έχει ανάγκη βοήθειας. Η τρομακτική πλευρά αυτού του σεναρίου είναι ότι αναλαμβάνοντας το ρόλο του «σωτήρα» μπορεί υποσυνείδητα να θέλει να κρατήσει τον Άλλο «άρρωστο». Στη μοντέρνα βιομηχανία του θεάματος το μυαλό μας πηγαίνει στην Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Ιχθύ, που στον 20ο αιώνα εξέφρασε σχεδόν αρχετυπικά τους Ιχθύς- παντρεύτηκε 8 συζύγους αναζητώντας κάθε φορά αυτόν που θα την «έσωζε». 

Το μήνυμα του μοντέρνου κόσμου είναι ότι μπορούμε να έχουμε οτιδήποτε αρκεί να το απαιτήσουμε έντονα και με δύναμη επιβάλλοντας αδίστακτα τη θέλησή μας πάνω στους άλλους. Σε αυτό το σκληρό και εχθρικό περιβάλλον ο ευγενικός και καθόλου επιθετικός Ιχθύς δεν αισθάνεται άνετα, δεν αισθάνεται καθόλου ασφαλής. ΌΜΩΣ. Αυτό το ζώδιο έχει ευλογηθεί με τεράστια διαίσθηση  και μια βαθιά πνευματικότητα  από την οποία αντλεί τις λύσεις. Το σχοινί που ενώνει τα δύο αντίθετα ψάρια  δείχνει ότι παρόλο που οι Ιχθύες αντλούν από μια τεράστια γκάμα αισθημάτων και ψυχικών εντυπώσεων εν τούτοις είναι δεμένοι ώστε να επικεντρώνονται στον εαυτό τους, αλλά και για να δημιουργούν ισορροπία στη ζωή τους και στις ζωές των άλλων.

Γιώργος Πανόπουλος

Photo cover:pixabay.com/coralineort/submerged

Διαβάστε επίσης: