Η καλύτερη και συντομότερη προσευχή είναι το Ευχαριστώ!
Εύλογα κάποιος θα σκεφτεί, κατανοητά όλα αυτά μέχρι εδώ, αλλά πως θα βάλω την ευγνωμοσύνη στη ζωή μου; Πως θα καταφέρω να αισθάνομαι ευγνώμων καθημερινά, ειδικά την εποχή που διανύουμε;
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάθε αρχή είναι δύσκολή και κάθε καινούρια διαδικασία χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Ειδικά όταν πρόκειται να δουλέψεις με τον εαυτό σου και όταν θέλεις να εγκαταστήσεις μια νέα πρακτική συνήθεια. Το ίδιο ισχύει και με την Ευγνωμοσύνη. Ξεκινώντας όμως μαζί βήμα βήμα θα κάνουμε αυτή την διαδικασία πιο εύκολη.
Στη συνέχεια θα δούμε μερικά παραδείγματα του τι σημαίνει να βλέπω τα γεγονότα με τα φακό της ευγνωμοσύνης. Μια νέα μέρα ξημερώνει. Ανοίγω τα μάτια μου. Τεντώνω τα χέρια και τα πόδια μου και σηκώνομαι. Ανοίγω την κουρτίνα να μπει μέσα φως. Πιάνω το κινητό μου και βλέπω πως δεν έχω μπαταρία. Βρίσκω το φορτιστή και το βάζω να φορτίσει, όσο εγώ θα πλένομαι και θα τρώω πρωινό.
Η σκηνή που μόλις περιγράφηκε θα μπορούσε να είναι μια πρωινή ρουτίνα αρκετών ανθρώπων, την οποία θεωρούμε δεδομένη. Πολλές φορές μάλιστα είμαστε κακόκεφοι ή πολύ αγχωμένοι για την μέρα που έρχεται. Και όμως η σκηνή αυτή κρύβει πολλά πράγματα για τα οποία μπορούμε να αισθανόμαστε ευγνώμονες.
Πριν συνεχίσεις να διαβάζεις, δοκίμασε να βρεις μερικά από αυτά και να τα γράψεις σε ένα χαρτί. Πως το φίλτρο της ευγνωμοσύνης μπορεί να μεταφράσει όλα αυτά τα γεγονότα;
Ας δούμε τι θα μπορούσε να γράψει κάποιος στο δικό του τετράδιο ευγνωμοσύνης για την σκηνή που διαδραματίστηκε παραπάνω.
1. Είμαι ευγνώμων που και σήμερα ξύπνησα και είναι υγιής.
2. Είμαι ευγνώμων που είμαι αρτιμελής και έχω τα χέρια και τα πόδια μου.
3. Είμαι ευγνώμων που έχω ένα σπίτι να μένω.
4. Είμαι ευγνώμων που έχω ένα ζεστό κρεβάτι να κοιμηθώ.
5. Είμαι ευγνώμων που ζω σε μια χώρα που τις περισσότερες μέρες έχει ήλιο.
6. Είμαι ευγνώμων που έχω ένα κινητό τηλέφωνο.
7. Είμαι ευγνώμων που στο σπίτι μου έχω ρεύμα.
8. Είμαι ευγνώμων που έχω νερό.
9. Είμαι ευγνώμων που έχω φαγητό να φάω.
Σίγουρα η λίστα μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμα και ίσως κάποιος από εσάς εντόπισε και άλλα σημεία, για τα οποία αξίζει κανείς να αισθάνεται ευγνώμων. Αυτό ήταν ένα απλό παράδειγμα για να καταλάβουμε ότι σε πολλά σημεία μέσα στη μέρα μας κρύβεται η ευγνωμοσύνη, αλλά εμείς την παραβλέπουμε. Πάντα υπάρχουν στιγμές να νιώθουμε ευγνώμονες και να λέμε ευχαριστώ. Ας ψάξουμε να τις βρούμε!
Αυτό που ίσως σκεφτήκατε πολλοί από εσάς είναι πως όλα αυτά είναι δεδομένα και δεν σας κάνουν να αισθάνεστε ευγνωμοσύνη. Αυτό όμως είναι και η παγίδα. Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι δεδομένα. Η κάθε ανάσα που παίρνουμε είναι ένα δώρο από την ζωή!
Αν επιλέξουμε να εστιάσουμε σε όλα αυτά τα δώρα θα ζήσουμε μια ζωή γεμάτη ικανοποίηση.
Αν επιλέξουμε όμως να εστιάσουμε σε όλα αυτά που δεν έχουμε, πάντα θα κυνηγάμε κάτι, χωρίς να αισθανθούμε ικανοποιημένοι ποτέ. Στο τετράδιο ασκήσεων θα έχετε την ευκαιρία να βρείτε και να δοκιμάσετε πολλές ασκήσεις που μπορούν να εξασκήσουν την ικανότητα σας να βρίσκετε την ευγνωμοσύνη καθημερινά.
Επιγραμματικά θα αναφερθεί εδώ μια από τις σημαντικότερες ασκήσεις. Το τετράδιο ή ημερολόγιο ευγνωμοσύνης. Στο τετράδιο αυτό γράφετε καθημερινά τους λόγους για τους οποίους αισθάνεστε ευγνώμονες. Καλό είναι να γράφετε καθημερινά τουλάχιστον τρεις έως πέντε λόγους.
Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν τα ευρήματα της παρακάτω έρευνας. Οι Emmons και ο McCullough σε έρευνά τους ανέθεσαν σε μια ομάδα περίπου 200 φοιτητών να κρατούν ημερολόγιο με τα πράγματα για τα οποία ήταν ευγνώμονες.
Σε άλλες ομάδες ανέθεσαν να κρατούν ημερολόγιο για όσα τους ενόχλησαν ή τους λόγους για τους οποίους υπερείχαν από τους άλλους. Όσοι κρατούσαν το ημερολόγιο ευγνωμοσύνης παρουσίασαν αύξηση της αποφασιστικότητάς τους, της προσοχής, του ενθουσιασμού και της ενέργειας σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες.
Photo cover:pixabay.com/lohannaps-sun
Διαβάστε επίσης: