Μάθετε ποια είναι τα 4 σημεία του σώματος σας που αποθηκεύουν το άγχος.

  1. Φόβος και πόνος στο στομάχι
    Σίγουρα το έχεις ήδη νιώσει, όταν φοβάσαι, έχεις την εντύπωση ότι η κοιλιά σου είναι δεμένη. Υπάρχει εξήγηση!

Οι επιστήμονες κατέστησαν δυνατή τη μέτρηση της δραστηριότητας των νευρώνων που βρίσκονται σε μια μάλλον απροσδόκητη περιοχή του σώματός μας: το πεπτικό μας σύστημα. Με συγκεκριμένο ρυθμό, αρκετές χιλιάδες κύτταρα είναι υπεύθυνα για τις κινήσεις του παχέος εντέρου, που τώρα ονομάζεται «δεύτερος εγκέφαλος».

Εάν έχετε πόνους στο στομάχι, είναι καλύτερο να μιλήσετε με έναν ειδικό. Σύμφωνα με τον ψυχοθεραπευτή Sean Grover, η έκφραση συναισθημάτων μειώνει τις επιπτώσεις του στρες στο σώμα.

2. Καρδιά και συναισθηματική δυσφορία
Μελέτες έχουν δείξει ότι το συναισθηματικό στρες επηρεάζει την υγεία της καρδιάς. Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς εξασθενεί σοβαρά την καρδιά μέχρι να προκαλέσει συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της καρδιακής προσβολής. Όταν δεν υπάρχει οργανική προέλευση, αναρωτηθείτε εάν η ενόχλησή σας δεν είναι ψυχοσωματική. Η απελευθέρωση της πίεσης μπορεί μερικές φορές να σας κάνει καλό.

3. Πονοκέφαλοι και άγχος
«Το άγχος πάει στο κεφάλι σου»; Αυτή η πολλοστή έκφραση δεν προκύπτει από το πουθενά. Υπάρχει όντως ψυχολογική προέλευση οι ημικρανίες και οι πονοκέφαλοι. Σύμφωνα με μελέτες του ANAES (National Agency for Evaluation and Accreditation in Health) για μη φαρμακευτικές θεραπείες, οι θεραπείες «θεραπευτικού στρες»: χαλάρωση, βιοανάδραση και γνωστική θεραπεία είναι αποτελεσματικές σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο.

4. Υπερκόπωση και πόνος στον αυχένα και τους ώμους
Το καταπονημένο και εξουθενωμένο άτομο τείνει να αισθάνεται στραγγισμένο. Δεν έχει πια καθόλου ενέργεια και δεν μπορεί πλέον να αναρρώσει ακόμα και μετά από ανάπαυση. Το σώμα, που έχει εξαντλήσει όλα τα αποθέματά του, εκδηλώνει τη δυσφορία του με πόνους στην πλάτη, τον αυχένα, τους ώμους, τα χέρια, το κεφάλι κ.λπ.

Οργανωθείτε και μάθετε να λέτε όχι όταν είστε καταπονημένοι. Μην φοβάστε να αναθέσετε και να ζητήσετε βοήθεια από άλλους ανθρώπους.

Photo cover:pixabay.com/karan_kss_/girl

Διαβάστε επίσης: