Μια φωτογραφία του σπουδαίου ηθοποιού Ορέστη Μακρή δημοσίευσε στο προφίλ του στο Instagram ο δημοσιογράφος και συλλέκτης, Άρης Λουπάσης. Η ασπρόμαυρη φωτογραφία είναι από το 1961 όταν ο Ορέστης Μακρής είχε πάει στον θρυλικό κινηματογράφο της παλιάς Αθήνας, «Έσπερο», ο οποίος ήταν γνωστός και ως «Σπλέντιτ», υπήρξε το αντίπαλον δέος του «Αττικόν» διαθέτοντας και αυτός μια μεγαλοπρεπή αίθουσα.
Ο δημοσιογράφος Άρης Λουπάσης σημειώνεται σχετικά με τη σπάνια φωτογραφία του Ορέστη Μακρή:
«Ο Ορέστης Μακρής με την Σέρβα ηθοποιό Marica Popovic στον κινηματογράφο «Έσπερο» στην οδό Σταδίου στις 25 Απριλίου του 1961 στην δεξίωση που παραθέτει ο Υπουργός Βιομηχανίας προς τιμήν των μελών Γιουγκοσλαβικής κινηματογραφικής αντιπροσωπείας, οι οποίοι επισκέπτονται την Αθήνα στα πλαίσια μορφωτικών εκδηλώσεων των δύο χωρών.
Αρχικά γίνεται η επίσημη προβολή των Γιουγκοσλαβικών ταινιών “Η κυρία Υπουργού” και “Οι φυσικές καλλονές του Ντουμπρόβνικ” και στην συνέχεια ακολουθεί δεξίωση με την παρουσία γνωστών ονομάτων της καλλιτεχνικής ζωής του τόπου. Ανάμεσα τους οι Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, Ορέστης Μακρής, Μίμης Φωτόπουλος, Ντίνος Ηλιόπουλος, Νίκος Σταυρίδης, Χρήστος Τσαγανέας, Άννα Κυριακού, Μάριος Πλωρίτης και Φιλοποίμην Φίνος.
Οι ξένοι αντιπρόσωποι εντυπωσιάζονται από το υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο και την ευγένεια των Ελλήνων ηθοποιών με τους οποίους ανταλλάσσουν ενδιαφέρουσες απόψεις για το παγκόσμιο θέατρο και τον κινηματογράφο και εκφράζουν την χαρά τους που παρευρίσκονται στην χώρα που γέννησε το θέατρο και τον πολιτισμό. Η Marica Popovic γεννήθηκε το 1906 στο Βελιγράδι όπου άφησε και την τελευταία της πνοή το 1989 και υπήρξε από τις πιο γνωστές και αγαπητές ηθοποιούς της γενιάς της με μακρόχρονη και επιτυχημένη καριέρα τόσο στην σκηνή όσο και στην μεγάλη οθόνη.
Ο Έσπερος όπου διοργανώθηκε και η λαμπερή εκδήλωση, αποτέλεσε έναν από τους ωραιότερους κινηματογράφους της πρωτεύουσας ξεκινώντας την λειτουργία του στις 24 Φεβρουαρίου του 1940 με μια μεγαλοπρεπή αίθουσα χιλίων θέσεων και λευκά βελούδινα καθίσματα στην οποία για τρεις δεκαετίες διεξήχθησαν πολλές λαμπερές πρεμιέρες και προβλήθηκαν τα καλύτερα φιλμ της εποχής. Τα σινεμά των χρυσών δεκαετιών αποτέλεσαν έναν σημαντικό πόλο έλξης προσφέροντας στο κοινό την διασκέδαση και την ψυχαγωγία που είχε τόσο ανάγκη ιδιαίτερα στα μεταπολεμικά χρόνια όπου αναδείχθηκαν και μεγαλούργησαν τα σημαντικότερα ονόματα της τέχνης και του πολιτισμού του 20ου αιώνα».