Search
Close this search box.

Η άποψη 11 ψυχοθεραπευτών για την ατμόσφαιρα της πρώτης συνεδρίας

Στην ψυχοθεραπεία, η 1η συνεδρία, έχει τους δικούς της “κανόνες”, τη δική της μεθοδολογία και εν τέλει, τη δική της ατμόσφαιρα. Είναι η αναγνωριστική συνεδρία, όπου μπαίνει το πλαίσιο και δημιουργείται το θεραπευτικό συμβόλαιο.

Στα πλαίσια της ενότητας Οι Θεραπευτές στο Ντιβάνι του Psychology.grεπικοινωνήσαμε με έντεκα (11) ψυχοθεραπευτές – συνεργάτες του Psychology.gr και τους ζητήσαμε να μας μυήσουν στην ατμόσφαιρα της 1ης συνεδρίας με ένα νέο θεραπευόμενο. Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα θέματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν, τι ισχύει με το θεραπευτικό συμβόλαιο, με τα όρια ή με την αμοιβή του ψυχοθεραπευτή.

Η Μαρία Μαγγανάρη, Προσωποκεντρική ψυχοθεραπεύτρια, μας είπε:

Στην ατομική συμβουλευτική παραχωρώ την συνεδρία γνωριμίας δωρεάν, ως μια ευκαιρία να γνωριστούμε με τον υποψήφιο θεραπευόμενο. Το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίας η οποία διαρκεί μία ώρα αφιερώνεται στη σύσταση του θεραπευόμενου και στο θεραπευτικό του αίτημα. Για εμένα συνήθως γνωρίζει αρκετά από τα social media ή από συστάσεις, ωστόσο του εξηγώ το απόρρητο, την φιλοσοφία της Προσωποκεντρικής Προσέγγισης και του ζητάω να δεσμευτεί για 15 συνεδρίες εφόσον αποφασίσει να ξεκινήσουμε έναν πρώτο κύκλο.

Του εξηγώ ότι οι συνεδρίες ενδεχομένως συχνά να έχουν και ύφος ψυχοεκπαίδευσης αν χρειαστεί να αναφερθώ σε δεξιότητες επικοινωνίας από την Εκπαίδευση Αποτελεσματικού Γονέα ή στην Θεωρία του Ασφαλούς Δεσμού από την συμβουλευτική ζεύγους την οποία επίσης ασκώ.

Μετά το τέλος της πρώτης συνεδρίας ζητώ από τον ενδιαφερόμενο να πάρει όσο χρόνο χρειάζεται ώστε να έρθει σε επαφή με την εμπειρία της πρώτης επαφής μας και του αποστέλλω το Θεραπευτικό Συμβόλαιο και το Ιστορικό Θεραπευόμενου, τα οποία οφείλει να συμπληρώσει και να υπογράψει αν αποφασίσει να ξεκινήσουμε παρέα έναν κύκλο συνεδριών.

Η Χριστίνα Βαϊζίδου, Ψυχίατρος και ψυχοθεραπεύτρια, ανέφερε:

Η πρώτη συνεδρία αποτελεί μία συνεδρία ψυχιατρικής διερεύνησης και εκτίμησης. Αυτό σημαίνει ότι στη συνεδρία εντάσσονται όλα τα απαραίτητα ερωτήματα που αφορούν στο ψυχιατρικό και σωματικό ιστορικό ενός ασθενή, μέσω των οποίων θα ολοκληρωθεί η διαγνωστική διερεύνηση και θα κριθεί η αναγκαιότητα π.χ. διενέργειας εξετάσεων ή έναρξης φαρμακευτικής αγωγής.

Σε ψυχοθεραπευτικό επίπεδο, είναι υψίστης σημασίας να προσπαθήσω να ανιχνεύσω το αίτημα του ασθενούς.

Παράλληλα είναι σημαντικό για εμένα να εξηγήσω στον προσερχόμενο ασθενή κάποια στοιχεία της “κλινικής” εικόνας του και να του παρουσιάσω ένα θεραπευτικό πλάνο.
Όταν πρόκειται να συνεχίσω να δουλεύω ψυχοθεραπευτικά με τον ασθενή, προσπαθώ να τον “εισάγω” συνοπτικά στην Ψυχολογία του Βάθους, στην οποία βασίζεται η θεραπευτική μου προσέγγιση. Η ψυχοθεραπευτική αυτή προσέγγιση εστιάζει σε μεγάλο βαθμό στο βιογραφικό κομμάτι του θεραπευόμενου και στην προσέγγιση του ασυνείδητου και των αναμνήσεων και – όσο το επιτρέπει ο χρόνος της συνεδρίας- ξεκινάμε ήδη στην πρώτη συνεδρία να προσεγγίζουμε κάποια θέματα που αφορούν π.χ. στην οικογένεια του ατόμου. Πέραν τούτου, προσπαθώ να εξηγήσω αναλυτικά στον ασθενή το πλαίσιο της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας και τις βασικές αρχές του θεραπευτικού συμβολαίου.

Γενικότερα πιστεύω ότι η πρώτη συνεδρία δύναται να θέσει τις βάσεις της θεραπευτικής σχέσης: είναι μια πρώτη ανθρώπινη προσέγγιση, μια πρώτη γνωριμία.

Η Μαρία Γκοτσούλια, Ψυχολόγος – Ειδικευμένη στην συστημική ψυχοθεραπεία ανέφερε:

Στο πλαίσιο της συστημικής ψυχοθεραπευτικής κατεύθυνσης η πρώτη συνεδρία είναι διερευνητική και για τα δυο μέρη, για το θεραπευόμενο αλλά και για τον θεραπευτή. Σε αυτή την πρώτη συνάντηση ο θεραπευόμενος επικοινωνεί τον λόγο που τον έφερε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή στο γραφείο του ψυχολόγου και εκφράζει έτσι ένα αρχικό αίτημα του.

Πολλές φορές ο θεραπευόμενος έρχεται με ένα ασαφές αίτημα, χωρίς να γνωρίζει τα πραγματικά αίτια που τον οδήγησαν στο να ζητήσει ψυχολογική βοήθεια. Η παρέμβαση του θεραπευτή έγκειται στο να κάνει ξεκάθαρο το ασαφές ώστε να αποφασίσει ο θεραπευόμενος αν επιθυμεί να δεσμευτεί στην θεραπευτική διαδικασία.

Η πρώτη συνεδρία είναι πολύ σημαντική και για τον ψυχολόγο επίσης για να διερευνήσει αν μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τον θεραπευόμενο και κατ’ επέκταση να τον αναλάβει. Επίσης σε αυτή την αρχική φάση τίθεται από τον ψυχολόγο το πλαίσιο συνεργασίας που αποτελεί και το πρώτο θεραπευτικό συμβόλαιο.

Διαβάστε ακόμη τα σχετικά άρθρα:
 Ψέματα και Ψυχοθεραπεία: Τί λένε οι Ειδικοί, αλλά και οι θεραπευόμενοι

Αμοιβή Ψυχολόγου και Ακύρωση Συνεδρίας από τον Θεραπευόμενο

Η Δήμητρα Μπαντζή, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας με εξειδίκευση στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία μας είπε: 

Η σχέση μεταξύ θεραπευτή – θεραπευόμενου αποτελεί τον κύριο στόχο των πρώτων συνεδριών. Η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και υποστήριξης. Ενσυναίσθηση και κατανόηση των προβλημάτων του συμβουλευόμενου.

Από την αρχή δρομολογείται η συνεργατική σχέση, η οποία βασίζεται σε σαφή προσδιορισμό του ρόλου του καθενός, διαμορφώνοντας έτσι το πλαίσιο της «θεραπευτικής συμμαχίας». Στόχος είναι να συνεργαστούν και ο θεραπευόμενος να ανακαλύψει νέους τρόπους αντιμετώπισης της πραγματικότητας.

«Εσύ και εγώ θα συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημά σου»

Ο θεραπευτής καλείται να αναγνωρίσει τον τρόπο με τον οποίο ο ενδιαφερόμενος δομεί τον κόσμο γύρω του και πώς αυτό τον επηρεάζει συναισθηματικά ή στην συμπεριφορά του. Όταν αναγνωριστούν κάποια διεργασιακά λάθη στη σκέψη του, μαζί θα διαλέξουν τους θεραπευτικούς στόχους και θα συναποφασίσουν τους τρόπους με τους οποίους αυτοί οι στόχοι θα επιτευχθούν Θα ξεκινήσει έτσι μια διαδικασία ψυχοεκπαίδευσης στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει και ενστάλαξη ελπίδας.

Η Αλίκη Μήτση, Ψυχολόγος, εξειδικευμένη στη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση Gestalt, μας είπε:

Η πρώτη συνεδρία στην ψυχοθεραπεία Gestalt είναι σχετικά δομημένη. Το πρώτο συστατικό της είναι το αίτημα του θεραπευόμενου, για ποιον λόγο δηλαδή επιθυμεί να ξεκινήσει θεραπεία. Αφού συζητηθεί το αίτημα, σειρά έχει το ιστορικό του θεραπευόμενου, το οποίο αφορά την προσωπική του ιστορία. Το ιστορικό αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για την μετέπειτα θεραπευτική δουλειά. Επιπλέον, ο τρόπος που ο θεραπευτής Gestalt ρωτάει για το ιστορικό αλλά και ο τρόπος που αποκρίνεται ή εστιάζει, είναι η πρώτη επαφή του θεραπευόμενου με την ψυχοθεραπευτική προσέγγιση Gestalt.

To ιστορικό μπορεί να καταλάβει και περισσότερες από μία συναντήσεις, συνήθως όμως ολοκληρώνεται στην πρώτη ή την δεύτερη συνεδρία. Έπειτα, δίνεται χώρος στον θεραπευόμενο να κάνει ερωτήσεις στον θεραπευτή σε ό, τι σχετικό θέμα μπορεί να τον απασχολεί. Στο τέλος της συνάντησης, συμφωνείται το θεραπευτικό συμβόλαιο, που περιλαμβάνει την συχνότητα, τον τόπο και τον χρόνο των συναντήσεων, την πρακτική σε περίπτωση ακύρωσης της συνεδρίας, τον υπολογιζόμενο χρόνο που απαιτεί η θεραπευτική διαδικασία και το κόστος των συνεδριών. Επιπλέον γίνεται σαφές το πώς λειτουργεί το απόρρητο. Εφόσον τα δύο μέρη συμφωνήσουν μπορεί να ξεκινήσει η θεραπευτική διαδικασία.

Η διαφορά της πρώτης συνεδρίας από τις επόμενες είναι ότι ο θεραπευόμενος είναι ακόμα υποψήφιος για θεραπεία, εφόσον δεν έχει γίνει θεραπευτικό συμβόλαιο. Κατά τα άλλα ισχύουν τα δεδομένα για το κόστος και τον χρόνο της θεραπευτικής ώρας.

Η Ακριβή Καρίμπα, Ψυχολόγος με ειδίκευση στη Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεία, ψυχοδυναμικής κατεύθυνσης ανέφερε:

Η πρώτη συνεδρία με θεραπευόμενο δεν είναι σαν τις συνεδρίες που ακολουθούν. Είναι αυτό που λέμε «αναγνωριστική». Και αυτό που έχω καταλάβει από την εμπειρία μου και ανεξάρτητα από την προσέγγιση που έχει κάθε θεραπευτής, είναι σημαντικό να υπάρξει αυτό που απλά λέμε «χημεία» γιατί μην ξεχνάμε ότι η θεραπευτική σχέση είναι σχέση εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας

Κάτι που τονίζω ιδιαίτερα κατά την πρώτη συνεδρία είναι να αναφέρω το απόρρητο και την απόλυτη εχεμύθεια που υπάρχει στην ψυχοθεραπεία. Ο όποιος χώρος, φυσικός ή μη που πραγματοποιείται, είναι χώρος ασφάλειας όπου δεν υπάρχει κριτική και η έννοια του σωστού ή λάθους.

Δομή αυστηρή από την άλλη στην πρώτη συνεδρία δεν υπάρχει. Ρωτάω τον θεραπευόμενο τί τον φέρνει σε εμένα, αν έχει εμπειρία από προηγούμενες ψυχοθεραπείες και παίρνω ένα ιστορικό σωματικής και ψυχικής υγείας ή φαρμακευτικής αγωγής, και ρωτώ για τους ανθρώπους που έχει γύρω του, οικογένεια, φίλους, συναδέλφους. Επειτα, τον ρωτώ τι τον φέρνει στην θεραπεία, τι τον δυσκολεύει. Αποφεύγω να ρωτώ το αίτημα του γιατί μπορεί να μην είναι ακόμα σαφές από τον θεραπευόμενο.

Στο τέλος της πρώτης συνεδρίας, που συνήθως δίνω παραπάνω χρόνο, τον ρωτάω πώς νοιώθει, αν είναι καλά και αν συμφωνεί να συνεργαστούμε. Αν συμφωνήσει, αναφέρω τις βασικές αρχές της σχέσης, την ημέρα και ώρα και κάποιες πληροφορίες για το θεραπευτικό πλάνο. Στις περαιτέρω λεπτομέρειες αναφέρομαι στις αμέσως επόμενες συνεδρίες.

Η Ξεκοτεα Αναστασία, Επιμελήτρια Ψυχίατρος και Ψυχοθεραπεύτρια στον Κρατικό Οργανισμό Ψυχικής Υγείας του Φράιμπουργκ της Ελβετίας, ανέφερε:

H θεραπευτική προσέγγιση που ακολουθώ είναι η ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία. Πρόκειται για μια προσέγγιση η οποία προσαρμόζεται στην προσωπικότητα, τις δυνατότητες και τις άμυνες του κάθε ασθενούς. Οι σταθερές θεωρητικές βάσεις και τα αιτήματα του ασθενούς καθορίζουν συνδιαστικά την πορεία των συνεδριών.

Το πιο συχνό αίτημα θεραπείας που φέρνουν οι θεραπευόμενοι είναι η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και οι αγχώδεις διαταραχές.

Η πρώτη συνεδρία ειναι μια γνωριμία σε ανθρώπινο επίπεδο με τον ασθενή. Δεν επικεντρώνεται μόνο στα συμπτώματα. Ειναι μια γνωριμία πρώτα και κύρια με έναν άνθρωπο που έρχεται με ένα συγκεκριμένο αίτημα. Η προσέγγιση ειναι ολιστική. Δεν ειναι μονο το σύμπτωμα, δεν είναι μόνο η διάγνωση, αλλά ο άνθρωπος στο σύνολο των στοιχείων που δομούν την προσωπικότητα του και την ιστορία του, έτσι αντιμετωπίζεται και στην πρώτη και στις επόμενες συνεδρίες.

Οι διαδικασίες της πρώτης συνεδρίας, αφορούν αρχικά τη δική μου προετοιμασία πριν την αρχή της συνεδρίας. Προσπαθώ να διαθέσω τουλάχιστον δέκα λεπτά για να συγκεντρωθώ, να ετοιμάσω το χώρο της συνεδρίας, να τακτοποιήσω και να αρωματίσω την αίθουσα, να ρυθμίσω το φωτισμό του δωματίου, να δημιουργήσω μια αίσθηση οικειότητας στην ατμόσφαιρα που να προδιαθέτει θετικά τον ασθενή.

Θεωρώ οτι αυτή η διαδικασία ειναι σημαντική, γιατί ο ασθενής έρχεται με άγχος και ανάμεικτα συναισθήματα στην πρώτη αυτή συνεδρία. Έρχεται επίσης συχνά φορτισμένος με προκαταλήψεις, φόβο απόρριψης και εικόνες «κλισέ» για τον χώρο της ψυχιατρικής και της ψυχοθεραπείας. Η ζεστή υποδοχή τον προδιαθέτει θετικά.

Η συζήτηση ξεκινάει με τη λήψη ιστορικού, ένα ιστορικό στο οποίο αποφεύγονται οι μηχανικές, στερεοτυπικές ερωτήσεις και δίνεται η έμφαση στο πως ο ασθενής βιώνει τα συμπτώματα και πως αυτά επηρεάζουν τη ζωή του στο εδώ και τώρα, στις διαπροσωπικές σχέσεις του.

Δίνω ιδιαίτερη σημασία στην ιστορία του ασθενούς, την παιδική και εφηβική ηλικία του, τη σχέση του με τους γονείς του, τις επαγγελματικές του επιλογές, το πως σχετίζεται με τους ανθρώπους. Η ιστορία αυτή στην πρώτη συνεδρία θα δοθεί από τον ασθενή σε μορφή βιωματικής περίληψης και στις επόμενες συνεδρίες θα δοθεί σημασία σε συγκεκριμένα βιώματα και τραύματα.

Δίνω επίσης χρόνο και έμφαση απο την πρώτη συνεδρία στις υγιείς άμυνες και τις επιτυχίες του ασθενούς, με ρεαλιστικό αλλά ιδιαίτερα υποστηρικτικό τρόπο. Αυτές θα ενθαρρύνονται και θα ενισχύονται πάντα στη διάρκεια της θεραπείας.

Η φαρμακευτική αγωγή που επιλέγω να χορηγήσω με την ιδιότητα του ψυχίατρου, θα συζητηθεί προς το τέλος της συνεδρίας, στην ελάχιστη απαιτούμενη δόση, με επαρκή ενημέρωση ως προς τα οφέλη και τις παρενέργειες, δίνοντας έμφαση στη μονοθεραπεία.

Το πλαίσιο της ψυχοθεραπείας καθορίζεται στη συνέχεια με ακρίβεια, πάντα σε συνεργασία με τον ασθενή. Στο τέλος της θεραπείας και μετα την αποχώρηση του ασθενούς, η δημιουργία φακέλου με την λήψη αναλυτικών σημειώσεων, τα δικά μου συναισθήματα σε σχέση με το προσωπικό βίωμα του ασθενούς, οι σκέψεις μου για τη δομή της συνέχειας και οι υποθέσεις διάγνωσης, ολοκληρώνει τη θεραπευτική συνάντηση.

Το πλάνο της θεραπείας θα συζητηθεί από την πρώτη συνεδρία. Το θεραπευτικό συμβόλαιο έχει περισσότερο συμβολική σημασία. Ο ασθενής ακόμα κι αν δεσμευτεί σε ένα τέτοιο συμβόλαιο, ανά πάσα στιγμή θα ακυρώσει τη συνεδρία. Η θεραπευτική σχέση θα καθορίσει την τήρηση πλάνων και συμβολαίων.

Τα “must” της 1ης συνεδρίας: Η ολιστική προσέγγιση του ασθενούς σαν άτομο και όχι σαν μια στείρα λήψη ιστορικού συμπτωμάτων, η ενθάρρυνση των υγιών στοιχείων και επιτυχιών και η ελάχιστη δόση στη φαρμακοθεραπεία, αν είναι αυτή απαραίτητη. 

Η Χρηστάκη Βασιλεία, σύμβουλος ψυχικής υγείας και συνθετική ψυχοθεραπεύτρια μας είπε:

Η πρώτη θεραπευτική συνεδρία είναι κυρίως διερευνητική και έχει ως στόχο την γνωριμία με τον θεραπευόμενο, μέσω μίας μικρής συνέντευξη που αφορά το ιστορικό του και το αρχικό αίτημα. Η προσέγγιση που χρησιμοποιώ είναι η συνθετική, η οποία εστιάζει στο αίτημα του ατόμου και προσαρμόζεται κάθε φορά στις ανάγκες του. Συχνά, τα αιτήματα αφορούν σχέσεις, φιλικές – ερωτικές – οικογενειακές, διαχείριση δύσκολων συναισθημάτων όπως θλίψη, θυμός, αλλά και το άγχος του ατόμου να διαχειριστεί τις δυσκολίες της καθημερινότητας του.

Η πρώτη συνεδρία είναι σημαντική, καθώς πραγματοποιείται η πρώτη επικοινωνία και η πρώτη σύνδεση ανάμεσα στον θεραπευτή και τον θεραπευόμενο. Η διάρκεια της είναι η ίδια με των υπολοίπων συνεδριών, δηλαδή 50 λεπτά, και εστιάζει στον θεραπευόμενο και το αρχικό του αίτημα. Ενημερώνεται ο ίδιος για όλες τις απαραίτητες συνθήκες, όπως το θεραπευτικό συμβόλαιο που έχει σχέση με την εχεμύθεια, την ασφάλεια, τον καθορισμό των συνεδριών σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες κλπ.

Το ταξίδι της ψυχοθεραπείας είναι πολλές φορές δύσκολο και για τους δύο συμμετέχοντες. Το άτομο καλείται να διανύσει εσωτερικές αποστάσεις μέσα του και να βρεθεί στην πηγή των συναισθημάτων του και των σκέψεων του. Κάποιες φορές θα οπισθοχωρήσει, θα σκεφτεί να αποσυρθεί, άλλοτε θα προχωρήσει με μαχητικότητα και πυγμή, αποφασισμένο να υπερβεί οποιοδήποτε εμπόδιο.
Ας αναλογιστούμε ότι… Κάθε εμπειρία μας διδάσκει και μας εξελίσσει. Είναι μέρος του εαυτού μας.

Στις Σκιές του Έρωτα, για τους αιρετικούς της αγάπης , του Πέτρου Θεοδώρου, από τις Εκδόσεις PSYCHOLOGY.GR:  Αποκτήστε το βιβλίο των Ερώτων, από το εξειδικευμένο βιβλιοπωλείο ψυχολογίας.

Η Καρατοσίδη Βάλια, Ψυχολόγος, Κλινική Νευροψυχολόγος και υποψήφια Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου μας είπε:

Η προσέγγιση η οποία ακολουθώ είναι η Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία (CBT). Το πιο συχνό αίτημα των θεραπευόμενων είναι συνήθως κάποιο σύμπτωμα που δυσχεραίνει την καθημερινότητα τους, όπως το άγχος, αλλαγή στη διάθεση, εκρήξεις θυμού ή κάποια δυσκολία στις σχέσεις τους.

Σκοπός της πρώτης συνεδρίας είναι η λήψη του αιτήματος και του ιστορικού καθώς και το θεραπευτικό συμβόλαιο. Η ενημέρωση δηλαδή της διαδικασίας της θεραπείας με σκοπό την δέσμευση και την αμοιβαία συνεργασία και των δύο πλευρών (θεραπευτή και θεραπευόμενου).

Επίσης, ο θεραπευόμενος μαθαίνει ότι πέρα από το κομμάτι των συνεδριών θα έχει και “δουλειά” για το σπίτι, ένα πολύ βασικό στοιχείο της CBT. Οτιδήποτε συμφωνείται μέσα στη θεραπεία εξασκείται στην καθημερινότητα του ατόμου, ώστε να υπάρχει δυνατότητα γενίκευσης της αλλαγής. Το όριο του χρόνου της πρώτης συνεδρίας ως επί το πλείστον τηρείται όπως και στις υπόλοιπες συνεδρίες καθώς επιτελεί δύο ρόλους. Πρώτον, ο θεραπευόμενος είναι ενήμερος εξαρχής και γνωρίζει τον χρόνο δέσμευσης του κάθε φορά χωρίς εκπλήξεις.
Δεύτερον, τα πενήντα λεπτά της συνεδρίας είναι ο επαρκής χρόνος κατά τον οποίο η προσοχή μας είναι στα καλύτερα δυνατά επίπεδα για την επεξεργασία των πληροφοριών που συζητούνται.

Η Ειρήνη Γελέκη, ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια ανέφερε:

Συνθετική αξιοποιώντας τις εξής ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις: Βιοθυμική Ψυχοθεραπεία-Υπνοθεραπεία, Συστημική προσέγγιση, Γνωσιακή- Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία. Στο παρόν είμαι εκπαιδευόμενη σε Εφραστικές- Δημιουργικές μορφές ψυχοθεραπείας (Δεκτική Μουσικοθεραπεία και Storyplay therapy method), οπότε ανάλογα με τα θέματα και τις ανάγκες που θα προκύψουν στις συνεδρίες μπορούν να αξιοποιηθούν και αυτές.

Τα πιο συχνά αιτήματα θεραπείας που φέρνουν οι θεραπευόμενοι είναι: Αυτοπεποίθηση & αυτοεκτίμηση, Αγχος και άλλα συναισθήματα που βιώνονται δυσφορικά, θέματα διαπροσωπικών σχέσεων, κρίσεις πανικού, κοινωνικό άγχος, διαχείριση μεταβατικών καταστάσεων στη ζωή τους (πχ. Σπουδές, εργασία, συντροφικές ή οικογενειακές σχέσεις,κλπ.), θέματα σχετικά με την αυτογνωσία & προσωπική ανάπτυξη.

Ο θεραπευόμενος εκφράζει το λόγο για τον οποίο επιλέγει στην παρούσα φάση να ξεκινήσει τις συνεδρίες. Κάνουμε συζήτηση και διερεύνηση για το τι συμβαίνει στη ζωή του στο παρόν, πώς επηρεάζεται από το θέμα που φέρει και γενικότερα ο θεραπευόμενος καλείται να εκφράσει οτιδήποτε επιθυμεί σχετικά με το πώς βιώνει το πρόβλημα στην καθημερινότητά του.

Επίσης γίνεται σχετική λήψη ιστορικού και διαμορφώνεται το αίτημα-τι είναι αυτό που επιθυμεί να επιτύχει μέσα από την ψυχοθεραπευτική διαδικασία και τι αλλαγές αναμένει. Τέλος τίθεται το θεραπευτικό συμβόλαιο, δηλαδή ενημερώνεται σχετικά με τις προσεγγίσεις που ακολουθώ, το κόστος και διάρκεια της συνεδρίας και ορίζουμε συνεργατικά τους στόχους, τη συχνότητα και τον προγραμματισμό των συνεδριών. 

Ο Άγγελος Λεβέντης, ψυχοθεραπευτής και επιστημονικός υπεύθυνος του Zen Therapy Center ανέφερε:

Η 1η συνεδρία, ξεκινάει πολύ καιρό πριν την 1η συνεδρία! Για κάποιους ανθρώπους, 2-4 εβδομάδες πριν και για άλλους ακόμη και 6-12 μήνες πριν. Είναι η 1η φορά που αντικρύζουν κάποιο Θεραπευτή και λένε: “Εγώ με αυτό τον άνθρωπο θέλω να δουλέψω”.

Αρκεί αυτό; Πολλές φορές όχι.

Χρειάζεται μια χρονική περίοδος επώασης της σκέψης, ώστε να γίνει απόφαση και, τελικά, υλοποίηση. Κάθε άνθρωπος, μαζεύει διαφορετικά αποδεικτικά στοιχεία για να πείσει τον εαυτό του, ότι είναι η κατάλληλη στιγμή, το κατάλληλο άτομο, για να δουλέψει. Ακόμα κι αν υπάρχουν φλέγοντα θέματα, το θέμα εμπιστοσύνης είναι πολύ κομβικό στη Θεραπευτική διαδικασία. Αν ο/η Ψυχοθεραπευτής έχει Social Media, θα αφιερώσουν ένα σεβαστό χρόνο για να συλλέξουν στοιχεία ότι ο συγκεκριμένος θεραπευτής δε θα τους βλάψει και δε θα τους πονέσει όπως τους έχουν πονέσει άλλα άτομα στη ζωή τους ως σήμερα.

Αρκετοί θεραπευόμενοι μου, αναφέρουν ότι με είδαν σε ένα συνέδριο ή σε ένα σεμινάριο μου στο youtube, μετέπειτα με ακολούθησαν στο Instagram και άρχισαν να παρακολουθούν το υλικό που ανεβάζω, μέχρι τη στιγμή που έγινε αυτό το κλικ και είπαν: “Είμαι έτοιμη,-ος να ξεκινήσω!”

Γι αυτό φροντίζω στο υλικό που διαμοιράζομαι, να θέτω το θεραπευτικό πλαίσιο και να παρέχω ψυχοεκπαίδευση. Φυσικά, είναι πάντα διαθέσιμο μαζί με τη φόρμα που συμπληρώνουν, το θεραπευτικό συμβόλαιο και το πλαίσιο θεραπείας σε pdf και στην ιστοσελίδα μου, ώστε να γνωρίζουν εκ των προτέρων κάποια βασικά πράγματα και να νιώσουν ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια.
Τελικά, όταν με το καλό βρισκόμαστε στην 1η συνεδρία, οι θεραπευόμενοι νιώθουν ήδη οικειότητα, άνεση και εμπιστοσύνη και μπορούμε να εργαστούμε έχοντας θέσει γερές βάσεις.

Αυτή για μένα είναι η νέα Θεραπευτική εποχή και η δύναμη της τεχνολογίας.

Συγγραφή – Επιμέλεια Άρθρου

Γκαλτέμης Αλέξανδρος

Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας.
Μετάφραση ξενόγλωσσου περιεχομένου, επιμέλεια άρθρων.

Photo cover:pixabay.com/olegsturm/psychology

Πηγή:psychology.gr

Διαβάστε επίσης:

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα