Πρόκειται για ένα από τα πιο διάσημα φιλιά του 20ού αιώνα, που απαθανάτιζε μια μεταπολεμική στιγμή. Το κλικ του Γάλλου φωτογράφου Robert Doisneau, έμελλε να γίνει φαινόμενο και το φιλί ενός ερωτευμένου ζευγαριού στο κέντρο του Παρισίου να σημαδέψει τις επόμενες δεκαετίες.

Η Françoise Bornet, η νεαρή γυναίκα που απαθανατίστηκε στη φωτογραφία «The Kiss by the Hôtel de Ville» του Robert Doisneau, πέθανε σε ηλικία 93 ετών. Αν και το όνομά της ήταν σχεδόν άγνωστο, η πόζα της στην αγκαλιά του τότε συντρόφου της στο κέντρο του Παρισιού, την άνοιξη του 1950, έγινε ένα από τα πιο διάσημα στιγμιότυπα.

Η άγνωστη ιστορία πίσω από το διάσημο φιλί

Η Bornet, η οποία εκείνη την εποχή χρησιμοποιούσε το πατρικό της όνομα Delbart, ήταν 20 χρόνων και φοιτήτρια στη δραματική σχολή, όταν την εντόπισε ο Doisneau μαζί με τον συμφοιτητή και φίλο της, Jacques Carteaud, σε μια καφετέρια. Του είχε ανατεθεί από το αμερικανικό περιοδικό «Life» να δημιουργήσει μια σειρά φωτογραφιών που απεικόνιζαν τον έρωτα στο Παρίσι.

Η γυναίκα της φωτογραφίας είχε μιλήσει στη γαλλική τηλεόραση για το πώς τους πλησίασε ο Doisneau: «Μας είπε “είμαι ο Robert Doisneau, σας βρίσκω και τους δύο γοητευτικούς και αναρωτιόμουν αν θα δεχόσασταν να φιληθείτε ξανά μπροστά στην κάμερά μου”». Έβγαλαν αρκετές φωτογραφίες μαζί του σε διάφορες τοποθεσίες του Παρισιού.

Πριν έναν χρόνο, η Bornet δήλωσε στο «La Dépêche d’Évreux», σύμφωνα με τη Guardian: «Ήμουν με τον φίλο μου. Δεν μπορούσαμε να σταματήσουμε να φιλιόμαστε. Φιλιόμασταν παντού, όλη την ώρα. Ο Robert Doisneau ήταν στο μπαρ. Μας ζήτησε να ποζάρουμε γι’ αυτόν».

Και μετά ήρθε η δικαστική διαμάχη

Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Life», όμως ξεχάστηκε γρήγορα. Τη δεκαετία του ’80, όμως, ήρθε ξανά στο προσκήνιο, όταν για αδιευκρίνιστο λόγο άρχισε να γίνεται από καρτ ποστάλ, μέχρι κούπες και ημερολόγιο. Τριάντα χρόνια μετά τη λήψη της φωτογραφίας, το διάσημο φιλί αποτύπωνε τη νοσταλγία για το μεταπολεμικό Παρίσι του ρομαντισμού και του έρωτα.

Όταν η φωτογραφία εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του γαλλικού περιοδικού «Télérama» το 1988, αρκετά ζευγάρια ισχυρίστηκαν ότι ήταν οι εραστές που φωτογραφήθηκαν στον δρόμο και προσέφυγαν στα δικαστήρια για τα δικαιώματα της εικόνας τους, αλλά οι υποθέσεις απορρίφθηκαν δικαστικά.

Όταν επιβεβαιώθηκε πως η Bornet ήταν η νεαρή κοπέλα της διάσημης φωτογραφίας, δεν της επιδικάστηκαν χρήματα για τα δικαιώματα της εικόνας, με τη δικαιολογία ότι δεν αναγνωριζόταν εύκολα, καθώς το πρόσωπό της ήταν καλυμμένο. Τότε, η ίδια δήλωσε στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ότι ήταν αναστατωμένη από το γεγονός πως άλλα ζευγάρια είχαν εμφανιστεί και ισχυρίζονταν ότι ήταν εκείνη και ο Carteaud. «Ήταν σαν να είχαν κλέψει τις αναμνήσεις μου – και ήταν οι αναμνήσεις της νιότης μου, ευχάριστες και τρυφερές», είχε πει.

Το 2005 πούλησε ένα αντίγραφο της πρωτότυπης φωτογραφίας, που της έδωσε ο Doisneau, το οποίο αγοράστηκε σε δημοπρασία και απέφερε το τότε πολύ υψηλό ποσό των 150.000 ευρώ.

Τα έργα του Doisneau στο Παρίσι και το Palm Springs, συμπεριλαμβανομένου του «The Kiss by the Hôtel de Ville», αποτελούν μέρος της έκθεσης Robert Doisneau στη Νίκαια «Le Merveilleux Quotidien», που θα διαρκέσει έως τις 28 Ιανουαρίου.

Τι απέγινε το ερωτευμένο ζευγάρι

Ο έρωτας του νεαρού ζευγαριού δεν κράτησε για πολύ καιρό και χώρισαν. Η Bornet, η οποία έφυγε πριν λίγες ημέρες από τη ζωή, δούλεψε ως ηθοποιός, παντρεύτηκε έναν άλλον άνδρα. Ο Carteaud έφυγε από τη ζωή πριν λίγα χρόνια. Είχε παντρευτεί και εκείνος, ενώ ασχολήθηκε με την οινοποιία. Όταν ήταν εν ζωή και διάβασε ένα άρθρο για την εμπορευματοποίηση της φωτογραφίας, επικοινώνησε με την εφημερίδα Le Monde, εκφράζοντας τη θλίψη του για το γεγονός ότι αυτό το κομμάτι της φωτογραφικής ιστορίας είχε γίνει αντικείμενο κέρδους.

Πηγή Guardian

Διαβάστε επίσης