Η χαρά δεν συνιστά ευτυχία, επειδή η ευτυχία είναι πάντα ανάμεικτη με τη δυστυχία. Δεν απαντάται ποτέ στην αγνότητα, είναι πάντοτε μολυσμένη. Όπως η μέρα ακολουθείται από τη νύχτα, έτσι και η ευτυχία ακολουθείται από τη δυστυχία.
Τι είναι η χαρά;
Τότε τι είναι η χαρά; Η χαρά είναι μια κατάσταση υπερβατικότητας. Δεν είμαστε ούτε χαρούμενοι ούτε στενοχωρημένοι, αλλά απόλυτα ήρεμοι, ήσυχοι, σε απόλυτη ισορροπία.
Τόσο σιωπηλοί και ζωντανοί, ώστε η σιωπή μας είναι ένα τραγούδι και το τραγούδι αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά σιωπή.
Η χαρά είναι παντοτινή, η ευτυχία είναι στιγμιαία.
Η ευτυχία προκαλείται από εξωτερικούς παράγοντες, επομένως μπορεί και να αφαιρεθεί από αυτούς. Πρέπει να εξαρτάστε από άλλους για την ευτυχία σας, και κάθε εξάρτηση είναι άσχημη, δεσμευτική.
Η χαρά πηγάζει από μέσα, δεν έχει καμία σχέση με το έξω. Δεν προκαλείται από άλλους. Δεν προκαλείται καν, είναι η αυθόρμητη ροή της δικής σας ενέργειας.
Εάν η ενέργειά σας είναι στάσιμη, δεν υπάρχει χαρά. Εάν η ενέργειά σας μετατρέπεται σε ροή, κίνηση, ποταμό, υπάρχει μεγάλη χαρά – για κανέναν άλλο λόγο, απλώς και μόνο επειδή γίνεστε πιο ρευστοί, πιο τρεχούμενοι, πιο ζωντανοί. ‘Ενα τραγούδι γεννιέται στην καρδιά σας, μια μεγάλη έκσταση αναβλύζει.
Είναι μια έκπληξη όταν συμβαίνει αυτό, επειδή δεν μπορείτε να βρείτε κάποια αιτία. Είναι η πιο μυστηριώδης εμπειρία της ζωής, κάτι απρόκλητο, κάτι πέραν του νόμου αιτίου και αιτιατού.
Δεν χρειάζεται να προκληθεί επειδή είναι η εσωτερική φύση σας, έχετε γεννηθεί με αυτήν. Είναι κάτι έμφυτο, βρίσκεται να ρέει στην ολότητά σας.
Όποτε ρέετε, ρέετε προς τον ωκεανό. Αυτή είναι η χαρά: ο χορός του ποταμού που κινείται προς τον ωκεανό για να συναντήσει τον απόλυτο αγαπημένο του. Όταν η ζωή σας είναι μια στάσιμη δεξαμενή, απλώς πεθαίνετε. Δεν κινείστε προς καμία κατεύθυνση – κανένα ωκεανός, καμία ελπίδα. Αλλά όταν ρέετε, ο ωκεανός έρχεται ολοένα και πιο κοντά σας κάθε στιγμή, ο ωκεανός έρχεται ολοένα και πιο κοντά σας κάθε στιγμή, και όσο τον πλησιάζει ο ποταμός, τόσο περισσότερος χορός υπάρχει, τόσο μεγαλύτερη έκσταση.
Ζήστε μέσα στη χαρά… Ζήστε στη δική σας προσωπική φύση, με απόλυτη αποδοχή του ποιοι είστε. Μην προσπαθήσετε να χειραγωγήσετε τον εαυτό σας σύμφωνα με τις ιδέες άλλων ατόμων. Απλώς να είστε ο εαυτός σας, η αυθεντική σας φύση, και η χαρά θα έρθει, αναβλύζει μέσα σας.
Ζήστε στη χαρά, στην αγάπη…
Ένας άνθρωπος που ζει στη χαρά ζει φυσικά και στην αγάπη. Η αγάπη είναι η μυρωδιά του άνθους της χαράς.
Το να γνωρίζει κάποιος τον εαυτό του είναι θεμελιώδες. Δεν είναι δύσκολο, δεν μπορεί να είναι δύσκολο, απλώς πρέπει να ξεμάθετε ορισμένα πράγματα. Δεν χρειάζεται να μάθετε κάτι για να γνωρίσετε τον εαυτό σας, απλώς πρέπει να ξεμάθετε ορισμένα πράγματα.
Πρώτον, πρέπει να ξεμάθετε την ανησυχία και την ενασχόληση με τις διάφορες καταστάσεις.
Δεύτερον, πρέπει να ξεμάθετε την ενασχόληση και την ανησυχία για τις σκέψεις.
Το τρίτο συμβαίνει μόνο του – η μαρτυρία.
Διαλογισμός Osho – Κάντε χώρο στη χαρά
Πρώτο στάδιο:
Πρώτον, αρχίστε να παρατηρείτε τα πράγματα. Καθίστε κάπου σιωπηλοί, κοιτάξτε ένα δέντρο και απλώς παρατηρήστε. Μην το σκεφτείτε. Μην πείτε: «Τι είδους δέντρο είναι αυτό;»
Μην πείτε αν είναι «όμορφο» ή «άσχημο».
Μην πείτε αν είναι «πράσινο» ή «ξερό».
Απλώς εξακολουθήστε να κοιτάζετε το δέντρο.
Μπορείτε να το κάνετε οπουδήποτε, να παρατηρήσετε οτιδήποτε. Απλώς θυμηθείτε ένα πράγμα: όταν έρθει η σκέψη, βάλτε τη στην άκρη. Παραμερίστε την, εξετάζοντας και πάλι το ίδιο αντικείμενο.
Στην αρχή θα είναι δύσκολο, αλλά έπειτα από λίγο θα αρχίσουν να εμφανίζονται μεσοδιαστήματα όπου δεν θα υπάρχει καμία σκέψη. Θα βρείτε μεγάλη χαρά να ανακύπτει από αυτή την απλή εμπειρία. Τίποτα δεν έχει συμβεί, απλώς οι σκέψεις δεν είναι εκεί. Το δέντρο είναι εκεί, εσείς είστε εκεί, και μεταξύ των δύο υπάρχει χώρος. Ο χώρος δεν είναι γεμάτος από σκέψεις. Ξαφνικά υπάρχει μεγάλη χαρά χωρίς κανέναν προφανή λόγο, χωρίς κανένα λόγο. Η χαρά είναι μια λειτουργία της σκεπτικότητας.
Η χαρά είναι πάντοτε εκεί, απλώς καταπιέζεται πίσω από τόσο πολλές σκέψεις. όταν οι σκέψεις δεν είναι εκεί, αναδύεται.
Δεύτερο στάδιο:
Τώρα κλείστε τα μάτια σας και κοιτάξτε όποια σκέψη έρθει – χωρίς να συλλογίζεστε τη σκέψη. Κάποιο πρόσωπο θα εμφανιστεί στην οθόνη του μυαλού σας ή ένα σύννεφο θα κινηθεί ή οτιδήποτε άλλο θα συμβεί. Εσείς απλώς κοιτάξτε τη σκέψη χωρίς να σκέφτεστε.
Αυτή η διαδικασία θα είναι λίγο πιο δύσκολη από την πρώτη, επειδή οι σκέψεις είναι ιδιαίτερα περίπλοκες. Αλλά αν συμβεί η πρώτη, θα συμβεί και η δεύτερη, το μόνο που απαιτείται είναι χρόνος. Συνεχίστε να κοιτάζετε τη σκέψη. Ύστερα από λίγο… Μπορεί να συμβεί μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων, μηνών ή και ετών -εξαρτάται από πόσο έντονα και ολόψυχα το κάνετε. Και τότε, μια μέρα, ξαφνικά, η σκέψη δεν θα είναι εκεί.
Είστε μόνοι σας. Μια μεγάλη χαρά θα γεννηθεί – χίλιες φορές μεγαλύτερη από την πρώτη χαρά που υπήρχε όταν το δέντρο ήταν εκεί και η σκέψη είχε εξαφανιστεί. Χιλιάδες φορές μεγαλύτερη! Θα είναι τόσο μεγάλη, που θα σας πλημμυρίσει.
Τρίτο στάδιο:
Μόλις αυτό αρχίσει να συμβαίνει, είναι καιρός να παρατηρήσετε τον παρατηρητή. Τώρα δεν υπάρχει αντικείμενο. Τα πράγματα έχουν εγκαταληφθεί, οι σκέψεις έχουν εγκαταλειφθεί, είστε μόνοι σας. Απλώς παρατηρήστε τώρα τον παρατηρητή, γίνετε μάρτυρας της μαρτυρίας του.
Στην αρχή και πάλι θα είναι δύσκολο, επειδή το μόνο που ξέρουμε είναι πώς να παρατηρούμε κάτι -ένα αντικείμενο ή μία σκέψη. Τώρα, όμως, το μόνο που απομένει είναι ο παρατηρητής. Θα πρέπει να στραφείτε προς τον εαυτό σας.
Εάν συμβούν τα δύο πρώτα στάδια, το τρίτο μέλλει να συμβεί, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για αυτό.
Όταν αυτό συμβεί, για πρώτη φορά, θα γνωρίσετε τη χαρά. Δεν είναι κάτι που θα σας τύχει, επομένως δεν μπορεί κανείς να σας το πάρει. Είστε εσείς στην αυθεντική σας ύπαρξη, στην ίδια σας την ύπαρξη. Τώρα κανείς δεν μπορεί να σας το πάρει. Δεν υπάρχει τρόπος να το χάσετε. Έχετε επιστρέψει στο σπίτι σας.
Το παρόν άρθρο αποτελεί αδειοδοτημένο απόσπασμα από το βιβλίο του Osho «Ένα μάθημα διαλογισμού» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα
Συγγραφή – Επιμέλεια Άρθρου
Χρύσα Πράντζαλου
Τμήμα Σύνταξης της Πύλης Ψυχολογίας Psychology.gr
Επιμέλεια και συγγραφή άρθρων, μετάφραση & απόδοση ξενόγλωσσων άρθρων.
Επικοινωνία: editorial @psychology.gr
Photo cover:pixabay.com/khaledaljaber500-sky
Πηγή: psychology.gr
Διαβάστε επίσης: