Search
Close this search box.

Πόλη – φάντασμα η Βηθλεέμ φέτος τα Χριστούγεννα λόγω του πολέμου

Η Βηθλεέμ, εκεί όπου γεννήθηκε ο Χριστός κάθε χρόνο γίνεται ο τόπος προσέλκυσης χιλιάδων επισκεπτών. Τα Χριστούγεννα, πάντα σφύζει από ζωή και το ελπιδοφόρο μήνυμα της γέννησης του Χριστού πλανάται από άκρη σε άκρη.

Φέτος, όμως, όλα είναι διαφορετικά. Τα φετινά Χριστούγεννα η Βηθλεέμ καλύπτεται από ένα τεράστιο πέπλο θλίψης, λόγω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. Οι χριστουγεννιάτικες γιορτές έχουν ακυρωθεί και οι χιλιάδες τουρίστες και προσκυνητές που κανονικά θα γέμιζαν την πλατεία Manger δεν υπάρχουν.

Το διάσημο χριστουγεννιάτικο δέντρο, που συνήθως βρίσκεται στη μέση της πλατείας, δεν υπάρχει. Δεν ακούγονται κάλαντα και χριστουγεννιάτικες μουσικές, δεν υπάρχει η διάσημη χριστουγεννιάτικη αγορά. Αντ’ αυτού, έχει τοποθετηθεί μια σκηνή φάτνης, η οποία δείχνει έναν νεογέννητο Ιησού περιτριγυρισμένο από μεγάλες πέτρες και συρματοπλέγματα, ως φόρος τιμής στα παιδιά της Γάζας. Τα ξενοδοχεία, τα καταστήματα και τα εστιατόρια είναι κλειστά.

«Ο γιος μου με ρώτησε γιατί δεν υπάρχει χριστουγεννιάτικο δέντρο φέτος, δεν ξέρω πώς να το εξηγήσω», δήλωσε στο CNN ο Αλί Ταμπέτ, ο οποίος ζει μαζί με την οικογένειά του σε παλαιστινιακό χωριό κοντά στη Βηθλεέμ. «Η σχέση μας με τους χριστιανούς αδελφούς μας είναι μια δυνατή σχέση» ανέφερε και πρόσθεσε: «Συμμετέχουμε στις γιορτές τους και αυτοί στις γιορτές μας. Αλλά η φετινή περίοδος των εορτών είναι πολύ κακή».

Η οικονομία της Βηθλεέμ εξαρτάται από τους προσκυνητές και τον τουρισμό, εξήγησε ο ιδιοκτήτης καταστήματος Ρόνι Ταμπάς. Το κατάστημά του είναι ένα από τα λίγα που παραμένουν ανοιχτά, κυρίως λόγω της επιθυμίας του να στηρίξει τους ειδικευμένους τεχνίτες που φτιάχνουν τα εμπορεύματά του. «Δεν έχουμε ξαναδεί Χριστούγεννα όπως αυτά», σημείωσε. «Εδώ και τρεις μήνες, ειλικρινά, δεν έχουμε ούτε μία πώληση» τόνισε, προσθέτοντας ότι δεν θέλει να εγκαταλείψει την ελπίδα.

Ακόμη και η Εκκλησία της Γεννήσεως -η οποία έγινε το πρώτο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς στα παλαιστινιακά εδάφη το 2012- είναι άδεια. Υπό κανονικές συνθήκες, αυτήν την εποχή σχηματίζονταν ουρές. «Δεν την έχω ξαναδεί έτσι» υπογράμμισε στο CNN ο πατέρας Σπυρίδων Σαμούρ, Ελληνορθόδοξος ιερέας στον Ναό της Γεννήσεως.

«Τα Χριστούγεννα είναι χαρά, αγάπη και ειρήνη» σημείωσε και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε ειρήνη. Δεν έχουμε χαρά».

Διαβάστε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα