Η Νάντια Κομανέτσι στα μέσα της δεκαετίας του 1990 είχε έρθει στην Αθήνα με τον άντρα της και τότε είχε δώσει μια αποκλειστική συνέντευξη στην Κατερίνα Γιατζόγλου (η πρώτη που έδωσε ποτέ στην Ελλάδα) ζωντανά στο στούντιο του Mega. Από εκείνη την συζήτηση και τη συνάντηση η Κατερίνα Γιατζόγλου θυμάται, ότι παρόλο που ήταν σε μια πολύ ευτυχισμένη φάση της ζωής της, ο φόβος ήταν στα μάτια της. Ποτέ δεν ήταν σταρ αντίθετα πάντα μέσα της υπήρχε το φοβισμένο κορίτσι. Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που έχει αρνηθεί να γίνει η ζωή της ταινία ενώ της έχει προταθεί και σίγουρα τα χρήματα θα ήταν πάρα πολλά… Αυτός ο φόβος προέκυπτε και από την κρυφή της ζωής…Από τη μια η πρωταθλήτρια, το «απόλυτο 10» για όλο τον πλανήτη και από την άλλη η σκοτεινή ιστορία και οι φήμες για την σχέση με τον γιο του Ρουμάνου δικτάτορα Νικολάε Τσαουσέσκου, τον Νίκο… Έχουν γραφτεί πολλά, έχουν ακουστεί ακόμα περισσότερα, άλλα δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας.
Σε εκείνη την ιστορική τηλεοπτική συνάντηση με την Κατερίνα Γιατζόγλου, η Νάντια Κομανέτσι ξετύλιξε το κουβάρι της συναρπαστικής και δύσκολης ζωής της που μοιάζει με σενάριο ταινίας… Η πρώτη αθλήτρια της ενόργανης η οποία κατέκτησε το άριστο σκορ 10 στα 10 στους Ολυμπιακούς, – η Νάντια κέρδισε 5 χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια – αλλά η άνοδός της στην κορυφή υπήρξε τόσο συναρπαστική όσο οι αθλητικές της κατακτήσεις.
Ας θυμηθούμε παρακάτω όσα είχε εξομολογηθεί τότε, σε μια συγκλονιστική κατάθεση ψυχής!
Η συγκλονιστική ιστορία της
Το ξεκίνημα στη Ρουμανία
Η Νάντια γεννήθηκε στο Ονέστι της Ρουμανίας, μια πόλη των Καρπαθίων. Ως παιδί, μας διηγείται, ήταν υπερκινητική και γεμάτη ενέργεια, γι’ αυτό η μαμά της αποφάσισε να την γράψει σε μαθήματα ενόργανης. Πίστευε πως μόνο έτσι η μικρή Νάντια θα εκτόνωνε την ενέργειά της, της αλλά συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Η Νάντια ήταν τόσο ενθουσιασμένη με το άθλημα που έκανε εξάσκηση, χοροπηδώντας, τρέχοντας τριγύρω και κινούμενη με κάθε ευκαιρία που της δινόταν. Η μητέρα της δεν μπορούσε να εκτονώσει την ενέργειά της – αλλά την έκανε να ερωτευτεί το άθλημα.
Σκαρφαλώνοντας προς την κορυφή
Με το που ξεκίνησε τα μαθήματα, η Νάντια ήξερε ότι βρήκε τον προορισμό της ζωής της. Οι κωλοτούμπες, μια πολύ δύσκολη κίνηση και το εξαντλητικό πρόγραμμα προπόνησης, τα λάτρευε από το νηπιαγωγείο. Αυτό που ξεκίνησε ως παιδική αγάπη κατέληξε πραγματοποιημένο όνειρο, και η Νάντια ήξερε, ακόμα και σε αυτή τη μικρή ηλικία ότι θα ήταν αθλήτρια για όλη της τη ζωή. Είναι σπάνιο να βρει κάποιος το κάλεσμά του σε τόσο μικρή ηλικία, κι αυτοί που το βρίσκουν είναι εξαιρετικά τυχεροί για το προβάδισμα που έχουν στη ζωή.
Η συνάντηση με τον Μπέλα Κάρολι
Όταν η Νάντια ήταν μικρή, έκανε τροχούς και κάθε είδους κόλπα με τους φίλους της. Κατά μία απρόσμενη συγκυρία της μοίρας, έτυχε να περνάει από εκεί κοντά ο φημισμένος Ρουμάνος προπονητής της ενόργανης, ο Μπέλα Κάρολι. Αυτός και η γυναίκα του έψαχναν πάντα ευκαιρίες να προωθήσουν στο άθλημα και να βρουν νέα ταλέντα με προοπτικές. Η νεαρή Νάντια, που η φυσική κλίση της και οι σωματικές της δυνατότητες φαινόντουσαν ακόμα και στο απλό παιχνίδι με τους φίλους της, ταίριαξαν τέλεια. Ο Κάρολι την πρόσεξε αμέσως και μαζί ξεκίνησαν τη πορεία που θα έγραφε ιστορία στο άθλημα.
Ο Μπέλα και η Νάντια έκαναν προπόνηση 3 ώρες τη μέρα, κάθε μέρα. Ευτυχώς για εκείνη, το σχολείο του Μπέλα ήταν κοντά στο σπίτι της Νάντια και δε χρειαζόταν να χάνει χρόνο στο δρόμο. Πάντα την ενθάρρυνε, ακόμα κι όταν τα πράγματα δεν πήγαιναν τόσο καλά. Η Νάντια δεν έλαμψε στους πρώτους ερασιτεχνικούς αγώνες που διαγωνίστηκε καθώς έπεφτε πολύ, αλλά ο Μπέλα πίστευε σε εκείνη, και καθώς συνέχισε να την προπονεί, η τεχνική της βελτιώθηκε δραστικά και προσγειωνόταν με χάρη και ευκολία.
Οι πρώτοι αγώνες
Οι πρώτοι αγώνες που συμμετείχε η Νάντια ήταν στο Εθνικό Πρωτάθλημα Νέων της Ρουμανίας το 1969. Είναι απίστευτο, κι όμως ήταν μόνο επτά χρονών όταν διαγωνίστηκε, κι ας κατέλαβε μονάχα την 13η θέση. Παρά τη χαμηλή της βαθμολογία, η αποτυχία της έδωσε ακόμα μεγαλύτερη ώθηση να προπονηθεί πιο σκληρά από ποτέ, και τον επόμενο χρόνο, στην ηλικία των οχτώ ετών, κατέλαβε τη πρώτη θέση κατατροπώνοντας τον ανταγωνισμό και κερδίζοντας την πρώτη θέση με τον πιο απίστευτο τρόπο.
Το 1975, στην ηλικία των 14, κατέστη δυνατό για τη Νάντια να συμμετέχει σε πρωταθλήματα ενηλίκων. Με το που μπήκε στον κόσμο των αγώνων ενηλίκων κέρδισε πέντε μετάλλια σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και το Αμερικάνικο Κύπελλο διαδοχής, αλλά αυτό ήταν μόνο η αρχή. Η Νάντια είχε βάλει στόχο το μεγάλο έπαθλο: τους Ολυμπιακούς του 1976 στο Μόντρεαλ. Όλος ο κόσμος κρατούσε την αναπνοή του για να δει τι επιφύλασσε ένα εκρηκτικό ταλέντο σαν το δικό της στην ύψιστη αρένα αγώνων στον κόσμο.
Το φιλί με τον Μπάρτ
Τον Μάρτιο του 1976, η Κομανέτσι διαγωνίστηκε στους προκριματικούς του Αμερικάνικου Κυπέλλου στο Madison Square Garden του Μανχάταν. Ήταν 14 ετών όταν διέσχιζε το γήπεδο να της απονεμηθεί το αργυρό μετάλλιο όταν ένας φωτογράφος προέτρεψε έναν ξανθό αμερικάνο δίπλα της να την φιλήσει. Ο Μπάρτ Κόννερ, δεκατετράχρονος αμερικάνος αθλητής της ενόργανης, το έκανε με ευχαρίστηση. Κι ενώ αυτό θα μπορούσε να στραβώσει εύκολα, οι δύο αθλητές ένιωσαν μια αμοιβαία έλξη η οποία έμελλε να γίνει ακόμα πιο δυνατή στη συνέχεια.
Η πορεία προς το Μόντρεαλ
Μέχρι τον Ιούλιο του 1976, η Νάντια ήταν έτοιμη και πρόθυμη να κατακτήσει τους πρώτους της Ολυμπιακούς Αγώνες. Η διεθνής κοινότητα της ενόργανης είχε ήδη στρέψει τα μάτια της πάνω της, αλλά παρά την νεοαποκτηθείσα επιτυχία της κανείς δε μπορούσε να προβλέψει τι ακριβώς θα επιτύγχανε. Ούτε η ίδια η Νάντια δε μπορούσε να προβλέψει την εξέλιξη των αγώνων και παρά την αυτοπεποίθησή της είχε πολύ άγχος και φόβο για τα επικείμενα γεγονότα. Όμως, με το που ξεκίνησαν οι αγώνες ήταν εμφανές ότι κάτι καταπληκτικό θα συνέβαινε.
Το 1976 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ, η Νάντια Κομανέτσι έγραψε ιστορία.
Το απατηλό 10
Εκτελώντας τις ρουτίνες τους, οι αθλητές βαθμολογούνταν από το 1 έως το 10, αλλά ποτέ και κανένας αθλητής δεν έλαβε ως τότε το άριστο δέκα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δηλαδή κανένας αθλητής μέχρι την εμφάνιση της Νάντιας. Με το που εκτέλεσε την πρώτη της ρουτίνα, οι θεατές έμειναν αποσβολωμένοι, οι κριτές με ανοιχτό το στόμα και το κοινό ξέσπασε σε χειροκροτήματα. Η εκτέλεση της Νάντιας ήταν αψεγάδιαστη και οι κριτές δεν είχαν άλλη επιλογή από το να της απονείμουν το ιστορικό άριστο δέκα. Αλλά αυτό δεν αρκούσε στη Νάντια· θα επιτύγχανε άλλα έξι τέλεια δέκα.
Η Νάντια κατέκτησε σα σίφουνας τον κόσμο της ενόργανης γυμναστικής. Το ΒΒC της έδωσε τον τίτλο «Διεθνής Αθλητική Προσωπικότητα» και «Γυναίκα Αθλήτρια του Έτους» το 1976. Η φωτογραφία της μπήκε στο εξώφυλλο του περιοδικού «Time” – μια πολύ μεγάλη τιμή.
Πίσω στη χώρα της η Νάντια έγινε εθνική ηρωίδα, και η κυβέρνηση της Ρουμανίας την ευχαρίστησε με δώρα και τιμές. Όλα έμοιαζαν λες και ο κόσμος ήταν στα πόδια της, αλλά όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν. Σύντομα ερχόταν η αρχή του τέλους.
Όταν άρχισε ο κατήφορος
Από την οπτική του κόσμου η Νάντια ζούσε την τέλεια ζωή. Πίσω όμως από τα φώτα της δημοσιότητας όλα άρχισαν να καταρρέουν. Οι γονείς της μάλωναν και επρόκειτο να πάρουν διαζύγιο, ενώ η δημοσιότητα άρχισε να την καταβάλει. Κανένα παιδί δε θέλει να χωρίσουν οι γονείς του, ειδικά αν σε παρακολουθεί όλη η υφήλιος. Ακόμα αναγκάστηκε να σταματήσει τις προπονήσεις με τον αγαπημένο της Μπέλα και να βρει άλλον προπονητή. Ήταν δύσκολα.
Στα 15, η Νάντια αισθανόταν φυλακισμένη και όχι χειραγωγούνταν. Η πίεση της προπόνησης, τα διεθνή ΜΜΕ και η εμπλοκή της κυβέρνησης στην προσωπική της ζωή την έφθειραν. Ήταν ακόμα έφηβη και δε μπορούσε να αντέξει άλλο. Σε μια απελπισμένη κίνηση προσπάθησε να αφαιρέσει τη ζωή της αλλά ευτυχώς απέτυχε. Μετά το τραυματικό αυτό γεγονός οι Ρουμανικές αρχές ανέθεσαν πάλι τον Μπέλα ως προπονητή της και αποκαταστάθηκε μια κάποια κανονικότητα.
Με το που μπήκε στην εφηβεία η κυβέρνηση της Ρουμανίας προέτρεψε τη Νάντια να κάνει ένα διάλειμμα από το άθλημα, καθώς οι αθλητές της ενόργανης αποδίδουν καλύτερα ως παιδιά. Σταμάτησε τις προπονήσεις και άρχισε να τρώει ακατάπαυστα. Μέσα σε λίγα χρόνια ψήλωσε αρκετούς πόντους και έβαλε 6.5 κιλά, αλλά αργότερα το ίδιο έτος, παρά τις νέες τις διαστάσεις συνέχισε τους αγώνες και να κερδίζει μετάλλια για τη χώρα της. Η Νάντια ήταν ανίκητη, και καμιά εφηβεία δεν μπορούσε να το αλλάξει αυτό.
Φήμες μιας σχέσης
Ο τύπος που πάντα κυνηγάει τους αθλητές και την επιτυχία τους, και γι’ αυτό το λόγο αρέσκεται να διαδίδει ιστορίες. Μια τέτοια ήταν και του πιθανολογούμενου δεσμού της Νάντιας με τον Νίκου Τσαουσέσκου, τον γιό του δικτάτορα της Ρουμανίας Νικολάε Τσαουσέσκου. Η εικόνα της άρχισε να φθείρεται λόγω της φήμης, που την ήθελαν να εκμεταλλεύεται την επαγγελματική της επιτυχία για να βρεθεί κοντά στην εξουσία.
Ακόμα μια φορά ο κατήφορος
Με όλα τα εν εξελίξει δράματα δεν είναι περίεργο που οι Ολυμπιακοί του 1980 δεν πήγαν σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Κέρδισε μεν τρια μετάλλια –δυο χρυσά και ένα ασημένιο – αλλά υπήρχε σοβαρό πρόβλημα με τη βαθμολογία της. Ο Μπέλα Καρόλι, ο προπονητής της, ήταν έξαλλος με τους κριτές, έχοντας την αίσθηση ότι την αδίκησαν, και η αντιδικία του μαζί τους έπαιξε σε ζωντανή σύνδεση. Οι αρχές της Ρουμανίας αισθάνθηκαν ότι αυτό τους εξέθετε, και η ζωή του επιστρέφοντας στη Ρουμανία ήταν πολύ δύσκολη.
Η Νάντια ήταν ένα διεθνές φαινόμενο και εκείνη που άλλαξε τους Ολυμπιακούς για πάντα. Οι Ρώσοι επιθυμούσαν τόσο πολύ τη νίκη στην ενόργανη που χρημάτισαν στρατιώτες να αναμειχθούν με το κοινό για να ταράξουν και να αποσυντονίσουν τους αθλητές των αντίπαλων χωρών. Όταν διαγωνιζόταν η Νάντια φώναζαν διαρκώς «Πέσε, Νάντια, πέσε!»
Αλλά ο επαγγελματισμός της Νάντιας επικράτησε κι όχι μόνο δεν έπεσε αλλά κέρδισε μετάλλια παρά τις παράλογες αντιαθλητικές κραυγές των ανταγωνιστών.
Στημένα σκορ
Οι λογομαχίες του Μπέλα για τα σκορ των αντιπάλων έκαναν τον κόσμο να πιστεύει ότι οι Ολυμπιακοί γινόντουσαν σταδιακά πολιτική υπόθεση, σε πλήρη αντίθεση με αυτό που θα έπρεπε να είναι. Η ουδετερότητα των Ολυμπιακών είναι το επίκεντρο των αξιών και επιδιώξεων αυτού του διεθνούς διαγωνισμούς, και η κατηγορία για πολιτικές σκοπιμότητες ήταν πολύ σοβαρή.
Ο προπονητής είχε δει πολλές περιστάσεις όπου οι Ρώσοι κριτές έστηναν τα σκορ και τα αποτελέσματα για τους αθλητές, και οι Ρώσοι δεν έπαιρναν ελαφρά τη καρδία τέτοιες κατηγορίες… ούτε και το κομμουνιστικό καθεστώς της Ρουμανίας.
Η εκμετάλλευση της Νάντιας για τα χρήματα
Το 1981, η κομμουνιστική κυβέρνηση της Ρουμανίας, αντιμετωπίζοντας προβλήματα συνειδητοποίησε ότι η Νάντια μπορούσε να τους επιφέρει πολλά χρήματα. Γι’ αυτό διοργάνωσαν την περιοδεία της Νάντιας «Νάντια ‘81» όπου έκανε περιοδεία σαν ροκ σταρ. Η Νάντια ήταν γνωστή στην υφήλιο και ο κόσμος στηνόταν στην ουρά για να δει το κορίτσι θαύμα της ενόργανης. Η περιοδεία στέφθηκε με επιτυχία και η κυβέρνηση κέρδισε από αυτήν $250,000, ενώ έδωσε στη Νάντια μόλις $1,000 για τις προσπάθειές της. Ακόμα κι αν τα $1,000 ήταν πολλά χρήματα για τη Ρουμανία της εποχής, δεν έπαυε να είναι εκμετάλλευση.
Καθώς δημιούργησε προβλήματα τους Ολυμπιακούς της Μόσχας το 1980, η ζωή του Μπέλα κινδύνευε. Η Ρουμανική κυβέρνηση άρχισε να στέλνει κόσμο να τον παρακολουθεί και να καταγράφει κάθε του κίνηση. Γι’ αυτό, αυτός και άλλα δύο μέλη της περιοδείας «Νάντια ‘81» αποφάσισαν να αποστατήσουν στις ΗΠΑ παρά να γυρίσουν στη χώρα τους με το πέρας της περιοδείας.
Ο Μπέλα ρώτησε τη Νάντια αν ήθελε να τον ακολουθήσει, αλλά εκείνη αρνήθηκε: ήθελε να γυρίσει στο σπίτι της στη Ρουμανία. Κι ενώ η Νάντια επέλεξε να μην αποστατήσει όταν είχε την ευκαιρία ακολουθώντας τον Μπέλα, η Ρουμανική κυβέρνηση έπαψε να την εμπιστεύεται. Επιδιώκοντας να εμποδίσουν τυχόν αποστασία της, αποφάσισαν να της απαγορέψουν τα ταξίδια σε χώρες του Δυτικού κόσμου. Παρακολουθούσαν το τηλέφωνο, την αλληλογραφία της και έβαλαν πράκτορες να την ακολουθούν παντού. Το δύστυχο κορίτσι ήταν εγκλωβισμένο στη χώρα του, και η δύσκολη ζωή της γινόταν χειρότερη λόγω της αυξημένης ανάμειξης του κράτους.
Το σχέδιο απόδρασης
Καθώς η ζωή της Νάντιας δυσκόλευε, συνειδητοποίησε πως αν και αρχικά δεν ήθελε να φύγει από τη Ρουμανία, τώρα ήταν επικίνδυνο να μείνει. Ήρθε σε επαφή με έναν άντρα εν ονόματι Constantin Panait – έναν Ρουμάνο που είχε καταφέρει να δραπετεύσει από τη Ρουμανία, να κολυμπήσει στην άλλη πλευρά του Δούναβη και να φτάσει ως τη Φλόριντα. Ο Panait υποσχέθηκε να βοηθήσει τη Νάντια να φύγει από τη χώρα και να τη φέρει με ασφάλεια στην Αμερική. Η Νάντια, αφού τα ζύγισε, αποφάσισε να ακολουθήσει τον Constantin.
Η Νάντια ήξερε ότι δε μπορούσε να ενημερώσει τους γονείς της διότι θα την απέτρεπαν από το να αποστατήσει. Ενημέρωσε μονάχα τον μικρό της αδερφό και τη γυναίκα του. Εκείνη την προέτρεψαν να φύγει, να βρει μια καλύτερη ζωή και να πάρει τη ζωή της στα χέρια της. Η Νάντια αποφάσισε να ακολουθήσει το σχέδιό της.
Επικοινώνησε με τον Constantin και άρχισαν να καταστρώνουν σχέδια και να ενορχηστρώνουν την απόδρασή της. Κι αν η Νάντια είχε τις ενστάσεις της για τον Constantin, ο αδερφός της έκανε έρευνα και της είπε πως ήταν αληθινός, αυτός και η ιστορία του.
Επιτυχία
Η Νάντια έφτασε στα σύνορα της Ουγγαρίας στα μέσα του ανείπωτου κρύου του ευρωπαϊκού χειμώνα. Η ουγγρική αστυνομία στα σύνορα αμέσως αναγνώρισε την αθλήτρια και αντί να τη συλλάβει, της έφεραν μια κουβέρτα και κανόνισαν τη μεταφορά της στην Αυστριακή πρεσβεία. Από εκεί βρέθηκε πολύ σύντομα στη Βιέννη, όπου και μπόρεσε να συναντηθεί με τον Panait και στους δύο τους δόθηκαν αεροπορικά εισιτήρια για τη Νέα Υόρκη.
Φτάνοντας στην Αμερική, δεν ήταν όλοι εκστατικοί στο άκουσμα του ερχομού της. Είχαν περάσει προ πολλού οι μέρες που ήταν το γλυκό δεκαπεντάχρονο παιδί θαύμα της ενόργανης. Αυτή τη φορά ήταν ενήλικη γυναίκα με ψηλά τακούνια, και σκοτεινές φήμες στο παρελθόν της. Όλοι πίστευαν πως είχε συνάψει ερωτική σχέση με τον Constantin, ο οποίος ήταν ήδη παντρεμένος, και η απάντηση της Νάντιας όταν ρωτήθηκε για αυτό – λόγω της έλλειψης ευχέρειας στο χειρισμό της αγγλικής γλώσσας ήταν «Ε και?».
Δεν δέχτηκε θερμό καλωσόρισμα – αλλά τουλάχιστον δεν την απέρριψαν.
Διπλή προδοσία
Η Νάντια ευγνωμονούσε τον Constantin Panait για τη βοήθειά του, αλλά δεν είχε ιδέα ότι την είχε απομονώσει από τους ανθρώπους που προσπαθούσαν να έρθουν σε επικοινωνία μαζί της. Πολλοί Ρουμάνοι φίλοι της στις ΗΠΑ προσπαθούσαν να τη δουν, συμπεριλαμβανομένων του Μπέλα Καρόλι, του αγαπημένου της προπονητή, καθώς και του Μπάρτ Κόννερ – του νεαρού αμερικανού αθλητή της ενόργανης που είχε γνωρίσει τόσα χρόνια πριν.
Άκουσαν για τον ερχομό της από τα ΜΜΕ, αλλά όταν επικοινώνησαν με τον Panait προσπαθώντας να έρθουν σε επαφή μαζί της, αυτός απλά δεν απάντησε στα μηνύματά τους.
Ο Μπάρτ Κόννορ έκανε την έρευνά του και ανακάλυψε ότι η Νάντια από τη στιγμή του ερχομού της δεν είχε έρθει σε επαφή με κανέναν γνωστό της στις ΗΠΑ. Το βρήκε περίεργο, και όταν έμαθε για μια συνέντευξη που θα έδινε στην εκπομπή Pat Sajak, ήρθε σε επαφή με τον παραγωγό και πέταξε στο Λός Άντζελες τελευταία στιγμή, ερχόμενος με ελικόπτερο στο στούντιο, για να τη συναντήσει σε ζωντανή σύνδεση ως συμμετέχων-έκπληξη, καθώς φοβόταν ότι δε θα είχε αλλιώς την ευκαιρία να της μιλήσει.
Ο Panait ουσιαστικά κρατούσε τη Νάντια αιχμάλωτη και εξουσίαζε τη ζωή της. Οι δυο τους ζούσαν σε μοτέλ και ξενοδοχεία, με τη Νάντια να διστάζει να σχολιάσει τη σχέση της με τον παντρεμένο άνδρα. Αρχικά, αυτός συμπεριφερόταν ως φίλος της, αλλά στη πραγματικότητα την εκμεταλλεύονταν και κατέστρεφε τη ζωή της.
Η Νάντια από τη πλευρά της, πίστευε ότι ο Panait ήταν ο μάνατζερ της, και όπως το έθετε ήταν ένα λογικό κόστος που του αποπλήρωνε καθώς τη βοήθησε να δραπετεύσει από τη Ρουμανία.
Ο Alexandru Stefu, ένας προπονητής της ενόργανης και καλός φίλος της Νάντιας αποφάσισε να τη βοηθήσει. Κάλεσε τον Κονσταντίν και τη Νάντια σε μια συνάντηση, και κατόπιν παρότρυνσης και βοήθειας η Νάντια επιτέλους κατηγόρησε τον Κονσταντίν για την κακομεταχείριση που υπέστη. Ο Panait γρήγορα κατάλαβε το μπλέξιμο στο οποίο βρέθηκε και έκλεψε το αμάξι και τα χρήματά της φεύγοντας από τη χώρα. Επιτέλους, ήταν ελεύθερη. Χρόνια αργότερα, η Νάντια δήλωσε πως δεν κρατούσε κακία απέναντι στον άντρα αυτόν, καθώς στην τελική τη βοήθησε να αφήσει τη Ρουμανία για την Αμερική, και γι’ αυτό του ήταν ευγνώμων.
Η φιλοξενία του Paul Ziert
Καθώς η Νάντια δεν είχε χρήματα, χρειαζόταν ένα μέρος να μείνει. Μετά το θάνατο του φίλου της Alexandru Stefu σε ατύχημα στη θάλασσα, έπρεπε να βρει τρόπο να τα βγάλει πέρα. Ευτυχώς ο Paul Ziert, ο προπονητής ενόργανης του Μπάρτ Κόννερ, προσφέρθηκε να τη φιλοξενήσει. Θα έμενε στο Νόρμαν της Οκλαχόμα. Η Νάντια μετακόμισε στο σπίτι του Ziert και της οικογένειάς του, και εν τέλει τον προσέλαβε ως προσωπικό της μάνατζερ. Εκείνη την εποχή η Νάντια και ο Μπάρτ άρχισαν να έρχονται όλο και πιο κοντά.
Ο Ziert έδωσε στη Νάντια τον αριθμό του Μπάρτ Κόννερ και οι δυο τους άρχισαν να μιλάνε στο τηλέφωνο όλο και πιο συχνά τον επόμενο καιρό. Ως επισφράγισμα της φιλίας τους, προσκάλεσε τη Νάντια να τον βοηθήσει να ανοίξει και να διοικήσει μία σχολή ενόργανης γυμναστικής. Η Νάντια, κολακευμένη από την πρόταση του φίλους της, δέχτηκε. Η σχέση μεταξύ τους άνθισε και γιγαντώθηκε, και όλα έδειχναν πως η Νάντια είχε επιτέλους βρει τη θέση της στον κόσμο.
O Μπάρτ και η Νάντια μοιράστηκαν ένα φιλί στο μάγουλο πολλά χρόνια πριν. Όποτε συναντιόντουσαν έμοιαζαν αχώριστοι και μετά από τόσο καιρό άρχισαν να βγαίνουν ως επίσημο ζευγάρι. Η καταληκτική στιγμή ήταν το 1994 στο Άμστερνταμ, όταν ο Μπαρτ επιτέλους βρήκε το κουράγιο και έκανε πρόταση γάμου στον έρωτα της ζωής του.
Η Νάντια φυσικά είπε ναι. Αυτή και ο Μπάρτ θα παντρεύονταν, και μετά τη πτώση του δικτατορικού καθεστώτος στη Ρουμανία, αποφάσισαν να πάνε στη πόλη της στο Βουκουρέστι.
Αφού η Ρουμανία δεν είχε πια κομμουνισμό, ο κόσμος προσδοκούσε την επιστροφή της Νάντια. Η νέα κυβέρνηση ήταν φιλελεύθερη και την έβλεπε ως εθνική ηρωίδα. Της επέτρεψαν να χρησιμοποιήσει το κοινοβούλιο για το γάμο της με τον Μπάρτ! Κόσμος από όλη τη χώρα μαζεύτηκε να τιμήσει τη σπουδαιότερη Ρουμάνα αθλήτρια όλων των εποχών· 10.000 άνθρωποι παρακολούθησαν τον γάμο, ο οποίος μεταδόθηκε και στη τηλεόραση. Άνθρωποι έπαιρναν άδεια από τη δουλειά για να πάνε στο γάμο, και η Νάντια αισθανόταν, ακόμα μια φορά πως η Ρουμανία ήταν πραγματικά η πατρίδα της.
Η Νάντια αισθανόταν άσχημα να αφήσει πίσω της τη Ρουμανία. Κατά τη διάρκεια της ζωντανής αναμετάδοσης του γάμου της, είπε πως πάντα αγαπούσε τους κατοίκους της Ρουμανίας και το πρόβλημά της έγκειτο με τη κυβέρνηση και όχι τον κόσμο. Η αγάπη ήταν αμοιβαία, καθώς ποτέ δεν ξέχασε ο κόσμος τα κατορθώματα και τον πατριωτισμός της, και η Νάντια, μέχρι και σήμερα θεωρείται ως μια από τα πιο αγαπητές, τιμημένες και αξιέπαινες προσωπικότητες της χώρας. Κι αν η Ρουμανία δεν έχει βασιλική οικογένεια, η Νάντια είναι ότι πιο κοντινό έχουν σε βασίλισσα.
Οι επιχειρήσεις
Σήμερα η Νάντια και ο Μπάρτ έχουν επεκτείνει τα σχέδιά τους για την επιχείρησή τους. Εκτός από τη σχολή ενόργανης πουλάνε προϊόντα και εξοπλισμό ενόργανης γυμναστικής. Η εταιρία τους παράγει και πουλάει κάθε είδους εξοπλισμό ενόργανης, από στρώματα και κρίκους μέχρι δοκούς ισορροπίας. Τα προϊόντα δεν είναι φθηνά καθώς θεωρούνται ανωτέρας ποιότητας στον κόσμο της ενόργανης και είναι περιζήτητα από τους επαγγελματίες.
Η Νάντια και ο Μπάρτ δεν είναι μόνο καταπληκτικοί αθλητές αλλά και άριστοι επιχειρηματίες.
Η εταιρία παραγωγής
Η Νάντια αποφάσισε να βοηθήσει νέους αθλητές της ενόργανης να γίνουν γνωστοί σε όλο τον κόσμο, γι’ αυτό ίδρυσε την εταιρία παραγωγής Perfect 10 Productions. Έτσι μπορεί να αναδεικνύει τα σημαντικά γεγονότα του κόσμου της ενόργανης σε όλη την υφήλιο. Συνεργάζεται συχνά με το ESPN, το Fox και άλλα μεγάλα κανάλια σιγουρεύοντας πως οι εκδηλώσεις ενόργανης γυμναστικής μεταδίδονται επαγγελματικά και ότι οι αθλήτριες λαμβάνουν το χρόνο τους στο προσκήνιο για να λάμψουν και να τις δουν, όπως συνέβη και σε εκείνη, όλα αυτά τα χρόνια πριν.
Η περιουσία της Νάντιας εκτιμάται στα 10 εκατομμύρια δολάρια. Όχι, δεν έβγαλε αυτά τα χρήματα μέσα σε μια νύχτα. Δούλεψε σκληρά με τον Μπάρτ, τον άντρα της στο να εδραιώσουν την ακαδημία, την εταιρία πώλησης αθλητικών ειδών και την εταιρία παραγωγής. Λόγω όλης αυτής την σκληρής δουλειάς, η Νάντια μπορεί τώρα να απολαύσει την επιτυχία της και να ζήσει το υπόλοιπο της ζωής της εν ειρήνη και ευημερία. Εξάλλου, αναλογιζόμενοι όλα αυτά που πέρασε, πιστεύουμε πως σίγουρα το αξίζει.
Όταν ο κόσμος απαριθμεί τα κατορθώματα της Νάντιας, όλοι πιστεύουν πως τα οφείλει στο ταλέντο της. Η Νάντια αυτό το απορρίπτει κάθε φορά. Δηλώνει ότι η ψυχοσύνθεσή της ήταν εκείνη που της επέτρεψε να φτάσει εκεί που είναι σήμερα. Της φάνηκε φριχτό όταν έχασε τα πάντα, γι’ αυτό αποφάσισε να μην το αφήσει να ξανασυμβεί.
Κι ενώ μπορούμε να καταλάβουμε και να σεβαστούμε το γεγονός πως δεν της αρέσει να χάνει – παρά αυτά που λέει- πιστεύουμε ότι χρειάζεται έστω και λίγο ψήγμα ταλέντου για να κερδίσεις μια σειρά τέλειων 10 στους Ολυμπιακούς!
Παρότι ήταν το παιδί θαύμα που κατέκτησε το πρώτο τέλειο 10, ο κόσμος ακόμα περιμένει κάποιον να την ξεπεράσει. Ωστόσο, λόγω κάποιων αλλαγών στους κανονισμούς και στη βαθμολόγηση είναι ανέφικτο κάποιος να λάβει ένα τέλειο 10 στους Ολυμπιακούς των ημερών μας.
Έτσι το άριστο, ιστορικό σκορ της Νάντιας δε θα το ξεπεράσει ποτέ κανένας; Ίσως!
Αν ιστορία της Νάντιας αποδεικνύει κάτι, είναι ότι τα ρεκόρ φτιάχονται για να ξεπερνιούνται.
Δείτε επίσης