Οι παγετώνες των Ιμαλαΐων μπορεί να επιβραδύνουν την κλιματική κρίση, λέει νέα έρευνα.
Νέα μελέτη αποκαλύπτει εκπληκτική επίδραση ψύξης των παγετώνων των Ιμαλαΐων εν μέσω ταχείας τήξης λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Οι παγετώνες στα Ιμαλάια λιώνουν γρήγορα, αλλά μια νέα μελέτη βρήκε κάτι ενδιαφέρον που μπορεί να επιβραδύνει τον αντίκτυπο της κλιματικής κρίσης.

Όταν ζεσταίνει σε ψηλά μέρη, συμβαίνει κάτι εκπληκτικό: ισχυροί, ψυχροί άνεμοι πνέουν στις πλαγιές των βουνών. Αυτή η ανακάλυψη δημοσιεύτηκε σε ένα επιστημονικό περιοδικό που ονομάζεται Nature Geoscience στις 4 Δεκεμβρίου.
Ο λόγος για αυτό είναι ότι καθώς το κλίμα θερμαίνεται, ο αέρας γύρω από τους παγετώνες των Ιμαλαΐων γίνεται πολύ θερμότερος από τον αέρα που αγγίζει την παγωμένη επιφάνεια. Αυτή η διαφορά θερμοκρασίας προκαλεί την ανταλλαγή περισσότερης θερμότητας στην επιφάνεια του παγετώνα, καθιστώντας τον αέρα από πάνω του πιο ψυχρό.
Αυτός ο ψυχρότερος, ξηρός αέρας γίνεται βαρύτερος και κινείται προς τα κάτω στις κοιλάδες, δροσίζοντας τα χαμηλότερα μέρη των παγετώνων και τις κοντινές περιοχές όπου ζουν άνθρωποι και φύση.
Οι παγετώνες των Ιμαλαΐων είναι σημαντικοί επειδή παρέχουν νερό σε περίπου 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε 16 χώρες. Οι επιστήμονες θέλουν να καταλάβουν εάν αυτό το φαινόμενο ψύξης θα συνεχιστεί καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται τα επόμενα χρόνια.

Μια αναφορά που καλύφθηκε προηγουμένως από το CNN τον Ιούνιο έδειξε ότι οι παγετώνες των Ιμαλαΐων έλιωσαν 65% πιο γρήγορα τη δεκαετία του 2010 σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία. Αυτή η γρήγορη τήξη οφείλεται στην αύξηση της θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα οι παγετώνες να λεπταίνουν και να συρρικνώνονται.

Ένα σημαντικό πράγμα που επηρεάζει αυτή την τήξη είναι το φαινόμενο albedo. Όταν ο πάγος και το χιόνι λιώνουν, οι εκτεθειμένες πιο σκούρες επιφάνειες απορροφούν περισσότερη θερμότητα από τον ήλιο, προκαλώντας περισσότερο λιώσιμο.

Οι επιστήμονες που μελετούσαν το Έβερεστ παρατήρησαν ότι ενώ οι ελάχιστες θερμοκρασίες αυξάνονταν, οι μέγιστες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στην πραγματικότητα έπεφταν. Αυτό μπορεί να φαίνεται καλό, αλλά δεν είναι αρκετό για να σταματήσει την τήξη των παγετώνων λόγω της συνολικής θέρμανσης που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή.

Παρόλο που αυτοί οι κρύοι άνεμοι βοηθούν στην ψύξη ορισμένων τμημάτων, δεν μπορούν να σταματήσουν εντελώς το λιώσιμο των παγετώνων. Ο Thomas Shaw, ένας ερευνητής, λέει ότι ο λόγος για την ταχεία τήξη είναι περίπλοκος και όχι μόνο εξαιτίας αυτών των ανέμων.
Η έλλειψη δεδομένων από ψηλά μέρη παγκοσμίως είναι ο λόγος που οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν σε έναν σταθμό των Ιμαλαΐων για τη μελέτη τους. Πιστεύουν ότι αυτή η διαδικασία ψύξης θα μπορούσε να συμβεί σε άλλους παγετώνες παγκοσμίως, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της συλλογής περισσότερων μακροπρόθεσμων δεδομένων από ψηλά μέρη για να κατανοήσουμε πώς επηρεάζονται οι παγετώνες από το μεταβαλλόμενο κλίμα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ενώ οι παγετώνες μπορεί να μην διαρκέσουν για πάντα, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προστασία του περιβάλλοντος γύρω τους για κάποιο χρονικό διάστημα. Αυτό δείχνει την ανάγκη για περισσότερη έρευνα για την κατανόηση των επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε αυτούς τους παγετώνες και τα περίχωρά τους.

Ακόμη και στο καλύτερο σενάριο, όπου η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι περιορισμένη, τα Ιμαλάια πιθανότατα θα χάσουν ένα σημαντικό μέρος των παγετώνων τους.

Δείτε επίσης