Η Ιρανή Ναργκίς Μοχαμαντί, η οποία βρίσκεται φυλακισμένη στην Τεχεράνη, τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης, για τον αγώνα της κατά της καταπίεσης των γυναικών στο Ιράν αλλά και τη μάχη της για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας για όλους.

Η 51χρονη βρίσκεται στη φυλακή από το 2012, καθώς συνελήφθη 13 φορές από το ιρανικό καθεστώς και καταδικάστηκε πέντε φορές σε συνολικά 31 χρόνια κάθειρξη και 154 μαστιγώματα. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη φυλακή με την κατηγορία της «διάδοσης προπαγάνδας».

Η τελετή πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Όσλο και το βραβείο της Ναργκίς Μοχαμαντί παρέλαβαν τα παιδιά της. Υπήρχε μια άδεια καρέκλα στο βήμα ανάμεσα στα παιδιά της, για να σηματοδοτήσει την απουσία της.

Μέσω ομιλίας που βγήκε λαθραία από τη φυλακή, γράφηκε από την ίδια και διαβάστηκε από τα παιδιά της, η Ναργκίς Μοχαμαντ κατήγγειλε την «τυραννική» κυβέρνηση του Ιράν.

«Ο ιρανικός λαός, με επιμονή, θα ξεπεράσει την καταπίεση και τον αυταρχισμό. Μην έχετε καμία αμφιβολία, αυτό είναι βέβαιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Γράφω αυτό το μήνυμα πίσω από τους ψηλούς, ψυχρούς τοίχους μιας φυλακής», συμπλήρωσε, επαινώντας παράλληλα τους νεαρούς Ιρανούς που «μετέτρεψαν τους δρόμους και τους δημόσιους χώρους σε τόπο ευρείας πολιτικής αντίστασης», αναφερόμενη στις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν πέρυσι μετά τον θάνατο της Μάσα Αμίνι.

«Η αντίσταση είναι ζωντανή και ο αγώνας δεν αποδυναμώνεται. Η αντίσταση και η μη βία είναι οι καλύτερες στρατηγικές μας – είναι ο ίδιος δύσκολος δρόμος που οι Ιρανοί έχουν περπατήσει μέχρι σήμερα, χάρη στην ιστορική τους συνείδηση και τη συλλογική τους βούληση», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι ο σύζυγός της, ο πολιτικός ακτιβιστής και δημοσιογράφος Ταγκί Ραχμάνι, ζει εξόριστος στο Παρίσι με τα δύο τους παιδιά και δεν έχουν δει ο ένας τον άλλον εδώ και χρόνια.

Πριν από ένα περίπου μήνα, η Ναργκίς Μοχαμαντί ξεκίνησε απεργία πείνας στη φυλακή, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι η απονομή του βραβείου Νόμπελ ήταν «προκατειλημμένη» και σύμφωνη με «τις παρεμβατικές και αντι-ιρανικές πολιτικές ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών».

Με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε επίσης