Search
Close this search box.

Πάτρικ Σουέιζι: Θύμα του αλκοολισμού ή της ίδιας της γυναίκας του;

“Κανείς δεν θα βάλει την Μπέιμπι στη γωνία”. Η ατάκα αυτή στο Dirty Dancing ήταν αρκετή για να σημαδέψει τον Πάτρικ Σουέιζι και τη μετέπειτα πορεία του στον κινηματογράφο. Όμως, στην πραγματική του ζωή, 14 χρόνια μετά τον θάνατό του από καρκίνο στο πάγκρεας, αρκετοί είναι εκείνοι που ακόμη αναρωτιούνται – σε μια παράφραση της ατάκας – “Ποιος έβαλε στη γωνία τον Σουέιζι;”.

Πώς ο “πιο σέξι άνδρας στον κόσμο” το 1991 και αντίπαλο δέος του Τζον Τραβόλτα, κατάφερε από τη μία στιγμή στην άλλη από το ζενίθ να φτάσει στο ναδίρ; Πώς ενώ είχε όλες τις ευνοϊκές προϋποθέσεις με το μέρος του, ο Πάτρικ Σουέιζι δεν έκανε τη μεγάλη καριέρα; Δεν έγινε ας πούμε ένας.. Τομ Κρουζ, αφού τη δεκαετία του ’80 στις καρδιές των κοριτσιών ο μελαχρινός Κρουζ και ο ξανθός Σουέιζι είχαν περίοπτη θέση. Ατάλαντος δεν ήταν. Αλλά οι μεγάλες επιτυχίες του συνδέθηκαν με ρομαντικές ταινίες, όπως το Dirty Dancing και τον “Αόρατο Εραστή”, ενώ όταν θέλησε να δείξει τη μάτσο πλευρά του εαυτού του περισσότερο έμοιαζε με τη… ντεμέκ έκδοση του Ζαν Κλοντ Βαν Νταμ.

Για χρόνια μετά τον θάνατό του τον Σεπτέμβριο του 2009, αρκετοί υποστήριζαν ότι ο εθισμός του στο αλκοόλ τον οδήγησε στην καταστροφή σε προσωπικό κι επαγγελματικό επίπεδο. Ενώ άλλοι, έδειχναν τη σύζυγό του, Λίζα Νιέμι ως εκείνη που κρυβόταν πίσω από αρκετά δεινά του Πάτρικ Σουέιζι, υποστηρίζοντας – ακόμη και άτομα του φιλικού του περιβάλλοντος – πως η γυναίκα της ζωής του, του συμπεριφερόταν φρικτά ενώ εκείνος έδινε μάχη με τον καρκίνο.

Γεννημένος χορευτής

Ο Πάτρικ Σουέιζι γεννήθηκε στις 18 Αυγούστου του 1952 στο Τέξας. Η μητέρα του ήταν χορογράφος και διεύθυνε μια σχολή χορού στο Χιούστον. Ασχολήθηκε από μικρός με το χορό, κάτι πολύ φυσιολογικό και αναμενόμενο. Εξάλλου, η μητέρα του ήταν εκείνη που του έμαθε να χορεύει. Οι συμμαθητές του στο σχολείο συχνά τον υποτιμούσαν και τον ταπείνωναν, επειδή εκείνος χόρευε μπαλέτο και άλλους χορούς. Αυτό, ωστόσο, δεν κατάφερε να επηρεάσει αρνητικά τον Πάτρικ και να τον κάνει να σταματήσει να χορεύει.

Το 1972, και αφού είχε ήδη τελειώσει τις σπουδές του στο Λύκειο, ο Πάτρικ Σουέιζι μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να ασχοληθεί επαγγελματικά με τον χορό. Εκεί, του δόθηκε η ευκαιρία να εμφανιστεί σε αρκετά μιούζικαλ. Μάλιστα, πολύ σύντομα βρέθηκε να πρωταγωνιστεί σε μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ. Ένα από αυτά ήταν το Grease, στο οποίο ενσάρκωσε το ρόλο του Ντάνι Ζούκο που κινηματογραφικά είχε υποδυθεί ο Τζον Τραβόλτα.

Το μεγάλο μπαμ με το Dirty Dancing

Το 1979, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο στην ταινία Skatetown USA ενσαρκώνοντας τον ρόλο του Ace Johnson. Στη συνέχεια, ο Πάτρικ Σουέιζι εμφανίστηκε στην τηλεοπτική σειρά MASH στην οποία υποδυόταν έναν άρρωστο στρατιώτη με λευχαιμία. Μετά από το MASH, ο Πάτρικ Σουέιζι συνέχισε τις εμφανίσεις του τόσο στην τηλεόραση όσο και στον κινηματογράφο.

Το 1986 συμμετείχε στην τηλεοπτική σειρά “Βόρειοι και Νότιοι”, όπου κι έγινε ακόμα περισσότερο γνωστός στο ευρύ κοινό. Όμως, το μεγάλο μπαμ ήρθε έναν χρόνο αργότερα, όταν ο Πάτρικ Σουέιζι πρωταγωνίστησε μαζί με την Τζένιφερ Γκρέι στην ταινία Dirty Dancing που τον έκανε γνωστό παγκοσμίως.

Η ταινία αποτέλεσε σταθμό στη ζωή και των δύο πρωταγωνιστών. Για τον ρόλο τους στη συγκεκριμένη ταινία είχαν προταθεί για τις Χρυσές σφαίρες και οι δύο. Το Όσκαρ πήγε στο τραγούδι The time of my life που ακούγεται στην ταινία. Επίσης, το τραγούδι She’s like the wind που έντυσε ο Πάτρικ Σουέιζι με τη φωνή του έγινε μια τεράστια διαχρονική επιτυχία, αναδεικνύοντας το ταλέντο του και στο τραγούδι. Μάλιστα, διατήρησε το 100% των δικαιωμάτων, αποφέροντάς του πολλά χρήματα

Και να φανταστεί κανείς ότι ο Σουέιζι έφτασε πάρα πολύ κοντά στο να χάσει αυτόν τον ρόλο. Και αυτό γιατί από την αρχή το κλίμα ανάμεσα στους δυο πρωταγωνιστές ήταν εχθρικό. Μάλιστα η Τζένιφερ Γκρέι είχε ζητήσει από την παραγωγή να τον βγάλουν από το κάστινγκ, καθώς – όπως υποστήριζε – στα γυρίσματα την έκανε να νιώθει άβολα με τα σχόλιά του και γενικότερα την ενοχλούσε η παρουσία του στα γυρίσματα της ταινίας. Όταν ο ηθοποιός το έμαθε, της ζήτησε συγνώμη με δάκρυα στα μάτια και η συνεργασία του προχώρησε κανονικά.

Ο ρόλος του ως φάντασμα

Η επόμενη ταινία στην οποία έπαιξε ο ηθοποιός ήταν η ταινία “Αόρατος εραστής” το 1990, με τη Ντέμι Μουρ, με την οποία έγιναν καλοί φίλοι. Στην ταινία, υποδύεται τον αγαπημένο της Μουρ, ο οποίος, αν και δολοφονείται, συνεχίζει και ως φάντασμα να συντροφεύει την αγαπημένη του στην καθημερινότητά της. Και αυτή η ταινία γνώρισε τεράστια επιτυχία. Μάλιστα, έναν χρόνο μετά από την κυκλοφορία της ταινίας, ο Πάτρικ Σουέιζι ψηφίστηκε από το περιοδικό People ως ο πιο σέξι άνδρας εν ζωή. Αργότερα, έπαιξε στην ταινία Point Break μαζί με τον Κιάνου Ρίβς. Επίσης, βρέθηκε υποψήφιος για ακόμα μια φορά για Χρυσή σφαίρα παίζοντας στην ταινία To Wong Foo Thanks for Everything! Julie Newmar.

Η αρχή του τέλους για την καριέρα του

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας Letters from a killer ο Πάτρικ Σουέιζι είχε ένα πολύ σοβαρό ατύχημα, όταν έπεσε από ένα άλογο και τραυματίστηκε σοβαρά. Από εκεί κι έπειτα, άργησε να ξαναπαίξει σε ταινία και, όπως είπε ο ίδιος αργότερα, δεν ήταν ιδιαίτερα επιλεκτικός όσον αφορά τις ταινίες, αλλά άρπαζε όποια ευκαιρία του δινόταν για να παίξει κάπου.

Όμως, πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ένας παράγοντας που έπαιξε σημαντικό ρόλο στον κατήφορο της καριέρας του ήταν ο εθισμός του ηθοποιού στο αλκοόλ. Μετά από τον ξαφνικό θάνατο του πατέρα του, αλλά ταυτόχρονα επηρεασμένος και από τη μεγάλη δόξα που γνώριζε, μη μπορώντας να διαχειριστεί την όλη κατάσταση, στράφηκε στο αλκοόλ. Η κατάσταση με τα χρόνια, όλο και χειροτέρευε και χρειάστηκε να μπει σε κέντρο απεξάρτησης για κάποιο χρονικό διάστημα.

Ο Πάτρικ Σουέιζι είχε μιλήσει για τον εθισμό του και πώς όλη αυτή η δόξα και η λατρεία από τον κοινό τον έφεραν σε… αδιέξοδο. Δεν μπορούσε να διαχειριστεί την εικόνα του “ειδώλου’ και πως η ζωή του ήταν μονίμως κάτω από το μικροσκόπιο του Τύπου και του κόσμου.

H γυναίκα της ζωής του

Ο Πάτρικ Σουέιζι όταν ήταν ακόμα έφηβος, γνώρισε στη σχολή της μητέρας του τη νεαρή μαθήτριά της, Λίζα Νιέμι. Τα δύο παιδιά ερωτεύτηκαν και παντρεύτηκαν όταν εκείνος ήταν 23 ετών και εκείνη 19. Η σχολική “καψούρα” του για τη σύζυγό του δεν έσβησε ακόμα και όταν εκείνος έγινε το απόλυτο sex symbol και οι γυναίκες έκαναν ουρά για να τον δουν από κοντά.

«Ήταν πολύ σεμνότυφος. Προσωπικά δεν τον θεωρούσα ποτέ σέξι. Θυμάμαι, πολύ σύντομα μετά τον γάμο μας, που τον κοίταξα κι ένιωσα μεγάλη έκπληξη από το πόσο όμορφος ήταν» είπε η Νιέμι για τον γάμο τους λίγους μήνες μετά το θάνατό του. Η ίδια ήταν δίπλα του μέχρι το τέλος, μαζί της ήθελε να είναι στις τελευταίες του στιγμές και το πρόσωπό της ήταν το τελευταίο που είδε στη ζωή του. Τη λάτρευε και ειδικά κατά τη διάρκεια της αρρώστιάς του «είδα τα καλύτερα κομμάτια του χαρακτήρα του» έχει πει η σύζυγός του στην αυτοβιογραφία του με τίτλο «The Time Of My Life».

Και μπορεί η Λίζα του να μην είχε να ανταγωνιστεί κάποια άλλη γυναίκα στην καρδιά του και να της ήταν αφοσιωμένος, όμως, είχε έναν άλλον σκληρό και αόρατο αντίπαλο… το αλκόολ.

«Δυστυχώς όταν έπινε άλλαζε εντελώς χαρακτήρα. Χρειαζόταν ένα μόλις ποτό για να μεταμορφωθεί σε κάτι άλλο εντελώς» θυμόταν η Νιέμι, η οποία έβλεπε τη φθίνουσα επιτυχία του να τον μετατρέπει σε πραγματικό «διάολο» κάθε φορά που έπιανε το ποτήρι. Μάλιστα, για να τον ταρακουνήσει, τον παράτησε κι έφυγε.

Και η αλήθεια είναι πως μόνο τότε κατάλαβε το μέγεθος του προβλήματος με τον αλκοολισμό, αποφασίζοντας να μπει σε κέντρο απεξάρτησης.

Μήπως όμως η σύζυγός του δεν ήταν τόσο… «Άγια»;

Οι Σουέιζι αποτελούσαν ένα από τα πιο αγαπημένα ζευγάρια του Χόλιγουντ. Ήταν πρότυπο θα έλεγε κανείς. Όμως, φαίνεται ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες του σπιτιού τους, τα πράγματα δεν ήταν και τόσο ονειρικά όσο έδειχναν. Γιατί δεν ήταν μόνο ο εθισμός του Σουέιζι που δημιουργούσε προβλήματα στον γάμο τους (έμειναν μαζί 34 χρόνια), αλλά και η συμπεριφορά της ίδιας της Λίζα, η οποία – να σημειώσουμε – 5 χρόνια μετά τον θάνατο του Πάτρικ Σουέιζι παντρεύτηκε ξανά.

Η αλήθεια είναι πως για πολλά χρόνια, είχε βγει προς τα έξω η εικόνα πως εκείνη έκανε τα πάντα για τον Σουέιζι και πως πολλές φορές υπέμενε δύσκολες καταστάσεις, πάντα λόγω του αλκοολισμού του. Όλα αυτά βέβαια μέχρι ένα «άγνωστος» φίλος του ηθοποιού να αποκαλύψει πως εκείνη τον κακομεταχειριζόταν διαρκώς, εκμεταλλευόταν το γεγονός ότι δεν θα τη χτυπούσε ποτέ και τον προκαλούσε με χαστούκια και άλλα χτυπήματα, με το πιο σοκαριστικό από όλα να είναι ότι του ασκούσε βία ακόμα και όταν εκείνος έδινε μάχη με τον καρκίνο.

Σύμφωνα με όσα είχε αποκαλύψει το «RadarOnline»: «Τον χαστούκιζε και τον γρατζουνούσε ακόμα και όταν είχε καρκίνο. Ήξερε ότι δεν θα άπλωνε ποτέ χέρι πάνω της και τον προκαλούσε με κάθε τρόπο. Εκείνος ξεσπούσε σε έπιπλα και αντικείμενα, γιατί την αγαπούσε».

Άλλη μια πηγή αναφέρει πως η Νιέμι «δεν άφηνε ούτε τους φίλους, ούτε την ίδια τη μητέρα του να τον επισκεφτούμε λίγο πριν πεθάνει» ρίχνοντας αρκετό λάδι στη φωτιά αναφορικά με τον πραγματικό εαυτό της. Η ίδια μέσω δικηγόρου αρνήθηκε κάθε κατηγορία, αλλά και μόνο οι δηλώσεις ήταν αρκετές για να εγείρουν ερωτήματα γύρω από την ιδιαίτερη σχέση του ζεύγους Σουέιζι.

Η γενναία μάχη με τον καρκίνο

Το 2007, ο Πάτρικ Σουέιζι προσπάθησε να επιστρέψει στα κινηματογραφικά δρώμενα με την ταινία “Beast’. Κι ενώ τα γυρίσματα ήταν σε εξέλιξη, διαγνώστηκε με καρκίνο στο πάγκρεας. Και παρόλα αυτά, συνέχισε κανονικά βγάζοντας ολόκληρη την ταινία, ενώ παράλληλα έκανε θεραπείες για την ασθένειά του.

Για δύο χρόνια πάλευε με την επάρατη νόσο μην θέλοντας να πιστέψει ότι η μάχη είναι άνιση, κάτι που αποτυπωνόταν στις δηλώσεις που έκανε με κάθε ευκαιρία. «Η θεραπεία μου λειτουργεί τέλεια και κερδίζω τη μάχη» θα έλεγε στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση παρακολουθώντας τους αγαπημένους του Lakers στο Staples Center του Los Angeles, ένα σχόλιο που ήρθε μαζί με ένα πλατύ χαμόγελο αισιοδοξίας το οποίο αποτυπώθηκε και σε όλους τους ανθρώπους που πίστευαν ότι θα τα καταφέρει.

Το ίδιο χαμόγελο θα έχει και σε μια εκπομπή του CBS το 2008 για τη μάχη κατά του καρκίνου, προκειμένου να μαζευτούν λεφτά και δωρεές για σχετικά ιδρύματα. «Ονειρεύομαι ένα κόσμο όπου η λέξη “θεραπεία” δεν θα συνοδεύεται από τις λέξεις “είναι απίθανη να συμβεί”. Μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο να καταλάβει ότι ο καρκίνος δεν μας φοβίζει και μπορούμε να ζούμε κανονικά» είχε δηλώσει.

Ωστόσο, παρά την αισιοδοξία του και τη γενναιόδωρη μάχη, δεν τα κατάφερε. Ο καρκίνος τον νίκησε και στις 14 Σεπτεμβρίου, ο Πάτρικ Σουέιζι έφυγε από τη ζωή, σκορπώντας παγκόσμια θλίψη. Κι ένα παράπονο στα εκατομμύρια θαυμαστές του που το είδωλό τους, ο “Τζόνι” τους δεν έκανε την καριέρα που του άξιζε.

Διαβάστε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα