Ο Χένρι Κίσινγκερ, μία από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής, έφυγε από τη ζωή στα 100 του χρόνια. Ο 56ος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και νομπελίστας ειρήνης (1973) άφησε την τελευταία του πνοή στις 30 Νοεμβρίου, κλείνοντας με τον θάνατό του ένα μεγάλο και σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο, με πολλές σκοτεινές περιόδους πίσω από σημαντικά ιστορικά γεγονότα.

Εβραϊκής καταγωγής, ο Χάιντς Αλφρεντ Κίσινγκερ είχε γεννηθεί στο Φιρτ της Βαυαρίας στις 27 Μαΐου 1923 από πατέρα δάσκαλο και μητέρα νοικοκυρά. Από μικρός έπαιζε ποδόσφαιρο στην τοπική ομάδα, και η μεγάλη του αγάπη για το άθλημα τον συντρόφευσε και στα χρόνια της πολιτικής του παντοδυναμίας, αφού θρυλείται πως ακόμη και σε σημαντικά συμβούλια, ο Χένρι Κίσινγκερ διέκοπτε για να ενημερώνεται για τα σκορ στους αγώνες πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Γερμανίας.

Αυτή είναι μία από τις “έξω-πολιτικές” δραστηριότητες του Κίσιγνκερ, ο οποίος στην προσωπική του ζωή και δη στην ερωτική, ήταν ανεξέλεγκτος. Ακόμα και όταν ήλεγχε όλο τον κόσμο ως πανίσχυρος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, η ιδιωτική του ζωή ήταν ανεξέλεγκτη με τον μύθο του playboy να ξεπερνά το μπόι του και κάθε φαντασία!

Πραγματιστής ή κυνικός για πολλούς πολιτικός, στον οποίο πιστώνεται η «αμερικανική Realpolitik», ο Χένρι Κίσινγκερ ήταν το «γεράκι» της Ουάσιγκτον ενώ υπήρξε μία περίπλοκη προσωπικότητα, προκαλώντας τόσο τον θαυμασμό όσο και το μίσος. Εξάλλου, έπαιξε σημαντικό ρόλο σε πολλά από τα παγκόσμια γεγονότα που άλλαξαν τη δεκαετία του ‘70, ως υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση του Ρίτσαρντ Νίξον. Οι υποστηρικτές του υποκλίνονταν στη διπλωματική του δεινότητα και οι αντίπαλοί του τον κατηγορούσαν ως “εγκληματία πολέμου” για την υποστήριξή του ή την εμπλοκή του σε ολοκληρωτικά καθεστώτα, όπως στη λατινική Αμερική. Κι εννοείται ο ρόλος του στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Το αμφιλεγόμενο Νόμπελ Ειρήνης

Μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες στιγμές στη μακρόχρονη ιστορία των Νόμπελ, ήταν η βράβευση του Χένρι Κίσινγκερ με το Βραβείο Ειρήνης το1973 – του απονεμήθηκε από κοινού με τον Λε Ντουκ Θο του Βορείου Βιετνάμ, ο οποίος θα το απέρριπτε. Δύο μέλη της επιτροπής Νόμπελ παραιτήθηκαν λόγω της επιλογής ενώ εγέρθηκαν ερωτήματα σχετικά με τον μυστικό βομβαρδισμό των ΗΠΑ στην Καμπότζη.

Ο Φορντ τον αποκάλεσε «υπερυπουργό Εξωτερικών», και σημείωσε ιδιαίτερα τον αιχμηρό χαρακτήρα του και την αυτοπεποίθησή του, στοιχεία που οι επικριτές του ερμήνευαν ως παράνοια και εγωισμό.

Το άδοξο φλερτ με τη Ζαζα Καμπόρ

Μεγάλο μυστήριο αποτελεί πώς ο άνδρας που δεν είχς καμία σχέση με σταρ, αντίθετα σε όλη τη διάρκεια της ζωής του τον συντρόφευε η βλοσυρή έκφρασή του, υπήρξε “Καζανόβας” και από την αγκαλιά του είχαν περάσει πολλές όμορφες και ανερχόμενες σταρ του Χόλιγουντ. Ο ίδιος είχε δηλώσει κάποτε πως “η εξουσία είναι μεγάλο αφροδισιακό”, θέλοντας μάλλον και ο ίδιος να εξηγήσει τον τίτλο του Playboy.

Ένα φλερτ που δεν καρποφόρησε, αντίθετα έληξε άδοξα προτού καν ξεκινήσει, ήταν με τη Ζαζα Γκαμπόρ. Ο πολιτικός και η διάσημη ηθοποιός συναντήθηκε σε ένα επίσημο δείπνο του Λευκού Οίκου, με τη σταρ να γοητεύεται με το μυαλό του Κίσινγκερ. Μετά το τέλος του δείπνου, τη συνόδευσε στο σπίτι της κι ενώ ήταν έτοιμος να τη φιλήσει, χτύπησε ο βομβητής του. Ήταν ο πρόεδρος Νίξον που τον καλούσε εκτάκτως στο οβάλ γραφείο. Και το ρομάντζο τους τελείωσε κάπου εκεί, με τον πιο άδοξο τρόπο.

Η φιλία του με τον Χιου Χέφνερ

»Όσον αφορά την προσωπική του ζωή, υπήρχε μια άλλη δυναμική που ίσως προκαλούσε τη μεγαλύτερη έκπληξη: Οι γυναίκες έλκονταν από τον άνδρα που ήταν γνωστός στους κοινωνικούς κύκλους ως ο «Playboy της Δυτικής Πτέρυγας» γράφει η Washington Post σε σημερινό άρθρο της για τον Χένρι Κίσινγκερ.

Την εποχή που διαμόρφωνε την εξωτερική πολιτική, έχοντας αποκτήσει τον τίτλο “Το Γεράκι των ΗΠΑ”, στην προσωπική του ζωή ήταν μάλλον… γύπας! Εκείνη την περίοδο της πολιτικής του παντοδυναμίας, έβγαινε με νεαρές στέρλετ της εποχής. Έγινε μάλιστα φίλος με τον εκδότη του Playboy, Χιου Χέφνερ, ο οποίος χάρισε στον Κίσινγκερ μια συνδρομή στο περιοδικό, αφού έμαθε ότι ο διπλωμάτης εμφανίστηκε σε ένα πάρτι κρατώντας έναν φάκελο με απόρρητες πληροφορίες και είπε σε όλους, αστειευόμενος, ότι ήταν το δικό του αντίτυπο του Playboy. Στην πραγματικότητα, ήταν η ομιλία του Νίξον για τη «σιωπηλή πλειοψηφία»*, του 1969.

Κι ενώ πολλοί αμφισβητούσαν ότι ο Κίσινγκερ ήταν ένα ανδρικό sex symbol, ο ίδιος απολάμβανε τον μύθο που είχε δημιουργηθεί γύρω από την ερωτική του ζωή. Η New York Post τον περιγράφει ως «τον swinging εργένη της κυβέρνησης Νίξον» μέχρι που γνώρισε τη δεύτερη σύζυγό του, τη Νάνσι Μάγκινς, την οποία παντρεύτηκε το 1974. Και όλα άλλαξαν.

Μέχρι τότε, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ παραδεχόταν δημοσίως πως του άρεσε να λένε ότι ήταν «ο μεγαλύτερος swinger της Ουάσινγκτον», και πως πράγματι στις αρχές της δεκαετίας του ’70, έβγαινε αναρίθμητα ερωτικά ραντεβού. Μάλιστα, σε συνέντευξή του το 1972 στο περιοδικό Time, είχε παραδεχτεί πως ένιωθε μία ακόρεστη επιθυμία να βγαίνει ερωτικά ραντεβού, κυρίως με όμορφες ηθοποιούς. «Βγαίνω με ηθοποιούς επειδή δεν είμαι πολύ ικανός να παντρευτώ κάποια», είχε δηλώσει.

«Πώς έγινε λοιπόν ο Κίσινγκερ playboy που ήταν όχι ιδιαίτερα ψηλός και παχουλός;» αναρωτιέται η Washington Post σε σημερινό της άρθρο. «Λοιπόν, η Washington Post είναι ίσως υπεύθυνη για την ανάδειξη της κοινωνικής ζωής του Κίσινγκερ, η οποία συνίστατο κυρίως σε δείπνα, σουαρέ και μπραντς. Σε ένα κοκτέιλ πάρτι, το 1969, στο σπίτι της Μπάρμπαρα Χάουαρ, στην Ουάσινγκτον, ο Κίσινγκερ, ο οποίος βρισκόταν στον πρώτο του χρόνο ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας υπό τον Νίξον, έπινε ένα ποτό όταν τον πλησίασε η Σάλι Κουίν της Washington Post.

“Είσαι στ’ αλήθεια γλεντζές, έτσι δεν είναι;» ρώτησε.

«Δεν μπορώ να παραδεχτώ ότι είμαι γλεντζές χωρίς να μπλέξω σε μπελάδες. Δεν μπορώ να παραδεχτώ ότι δεν είμαι swinger, οπότε γιατί δεν λέμε ότι είμαι μυστικός swinger;” απάντησε ο Κίσινγκερ».

Αφού η Σάλι Κουίν δημοσίευσε την ιστορία της, η αφήγηση γύρω από τον Κίσινγκερ άλλαξε, με τα άρθρα των εφημερίδων και των περιοδικών να ενδιαφέρονται περισσότερο για το με ποια έβγαινε και όχι για τις απόψεις του σχετικά με την εξωτερική πολιτική. Αν και αργότερα αστειεύτηκε σε ένα τηλεφώνημα προς την Κουίν λέγοντας ότι θεωρούσε «αυτοκτονικό να σου μιλάω», ξεκαθάρισε επίσης ότι εκείνη ήταν υπεύθυνη για τη νέα προσοχή που απολάμβανε. «Εσύ με έκανες αυτό που είμαι σήμερα» της είπε σύμφωνα με τη New York Post.

Η αμφιλεγόμενη δημοσκόπηση

Η αλήθεια είναι πως δεν ήταν μόνο η βράβευσή του με Νόμπελ αμφιλεγόμενη. Ο Χιου Χέφνερ είχε δημοσιεύσει κάποια στιγμή, μια δημοσκόπηση που ισχυριζόταν ότι ο Κίσινγκερ ήταν ο πιο επιθυμητός άνδρας για να βγει ραντεβού μεταξύ των playmates του Playboy.

Μάλιστα, την ίδια περίοδο ο πολιτικός είχε συνδεθεί ερωτικά με την Τζιλ Σεντ Τζον, μια ηθοποιό γνωστή ως το πρώτο κορίτσι Τζέιμς Μποντ. Το ζευγάρι έγινε πρωτοσέλιδο στα ταμπλόιντ όταν ενεργοποίησαν κατά λάθος τον συναγερμό στην έπαυλη της Σεντ Τζον στο Χόλιγουντ αργά ένα βράδυ καθώς έβγαιναν από την πισίνα της.

Άλλες γυναίκες, όπως η Κάντις Μπέργκεν, σημείωναν χρόνια αργότερα πώς ο Κίσινγκερ «ήταν εξαιρετικά έξυπνος και πολύ γοητευτικός». Αλλά υπήρχε μια έλλειψη ρομαντισμού στη συμπεριφορά του που είχε προέλθει, εν μέρει, λόγω της δουλειάς του.

Πάντως, με την εικόνα του playboy Κίσινγκερ, γελούσαν και οι φίλοι του, οι οποίοι αστειεύονταν με την όλη ιστορία. «Η ιδέα του Χένρι για το σεξ είναι να σκεφτεί να επιβραδύνει το αυτοκίνητο στα 30 χλμ/ώρα όταν σε αφήνει στην πόρτα», είχαν πει.

Και η σύζυγός του Νάνσι Μάγκινς σε συνέντευξή της είχε πει ότι γελούσε με την ιδέα ότι ο «Χένρι Κίσινγκερ ήταν γλεντζές».

Διαβάστε επίσης