Search
Close this search box.

Έρευνα: Οι νεότερες γενιές στην Ελλάδα έχουν τις περισσότερες έμφυλες προκαταλήψεις

Θα περίμενε κανείς πως οι νεότερες γενιές, ειδικά η Gen Z (17-26 ετών) θα ήταν περισσότερο ανοιχτόμυαλη και αποφασισμένη να καταρριφθούν τα έμφυλα στερεότυπα. Ωστόσο, – σύμφωνα με σχετική έρευνα, προς απογοήτευση, κάτι τέτοιο μάλλον δεν ισχύει, αφού τα άτομα νεαρής ηλικίας παρουσιάζουν περισσότερες έμφυλες προκαταλήψεις σε σχέση με εκείνα άνω των 59 ετών. Ενώ στην Ελλάδα, το 44% έχει τουλάχιστον μία προκατάληψη για τη θέση των γυναικών.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με έρευνα της ActionAid για τις έμφυλες προκαταλήψεις, οι οποίες τροφοδοτούν μεταξύ άλλων φαινόμενα βίας στην Ελλάδα, oι νεότερες γενιές εμφανίζουν περισσότερες σε σχέση με τις μεγαλύτερες και παράλληλα τα ζητήματα έμφυλης ισότητας κατατάσσονται στην 5η από το τέλος θέση όσον αφορά τη σπουδαιότητα.

Η έρευνα που διεξήχθη με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, εστίασε στα στερεότυπα για τη θέση των γυναικών στην πολιτική, την εκπαίδευση, την οικονομική ζωή και τη σωματική τους ακεραιότητα.

1 στους 5 άνδρες έχει τουλάχιστον 3 έμφυλες προκαταλήψεις

Ειδικότερα, σχετικά με τα ευρήματα για τις έμφυλες προκαταλήψεις, το 54% των ανδρών έχουν τουλάχιστον μία προκατάληψη, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις γυναίκες ανέρχεται στο 34%. Σημειώνεται ότι 1 στους 5 άνδρες έχει τουλάχιστον 3 προκαταλήψεις.

Επιπλέον, για το εύρημα των γενεών και των ηλικιών, σημειώνεται ότι τα άτομα ηλικίας 17-26 ετών (Gen Z) έχουν περισσότερες έμφυλες προκαταλήψεις από τα άτομα άνω των 59 (Boomers). Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα ευρήματα αυτά ενισχύονται και από δεύτερη έρευνα που εστιάζει στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης: εκεί, ο στόχος που αναφέρεται στην ισότητα των φύλων βρίσκεται στην 5η από το τέλος θέση σπουδαιότητας, καθώς μόνο το 27% των ατόμων που απάντησαν θεωρεί πως η ισότητα πρέπει να είναι αναγκαία προτεραιότητα μιας κυβέρνησης.

Η έρευνα για τις προκαταλήψεις διενεργήθηκε διαδικτυακά από την εταιρεία qed τον Ιούνιο 2023, σε δείγμα 1.021 ενήλικων ατόμων. Η έρευνα για την κατάταξη σημαντικότητας των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (SDGs) πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από την εταιρεία qed σε δείγμα 500 ενήλικων ατόμων, τον Οκτώβριο 2023.

Δείτε εδώ αναλυτικά όλη την έρευνα της ActionAid

Διαβάστε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα