Εξήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μέρα που πάγωσε ο πλανήτης. Ήταν η μέρα που ο Τζον Φίντζεραλντ Κένεντι έπεφτε νεκρός χτυπημένος από μία σφαίρα στο κεφάλι, στο Ντάλας του Τέξας.
Το ημερολόγιο έγραφε 22 Νοεμβρίου του 1963. Τα πλάνα από τη στιγμή της δολοφονίας μέχρι και σήμερα προκαλούν την ίδια ανατριχίλα. Η δολοφονία επηρέασε τη ζωή εκατομμυρίων πολιτών αλλά και την πολιτική ιστορία της χώρας. Από εκείνη τη στιγμή μέχρι και σήμερα αναρίθμητες ιστορίες έχουν λεχθεί, θεωρίες συνωμοσίας έχουν δει το φως της δημοσιότητες άλλες με κάποια βάση άλλες τελείως σουρεαλιστικές, βιβλία έχουν γραφτεί, αμέτρητα δημοσιεύματα έχουν γυριστεί, ταινίες έχουν γυριστεί και ακόμα και σήμερα 60 χρόνια μετά, το ενδιαφέρον παραμένει το ίδιο έντονο.
Ένας από τους λόγους που η δολοφονία του Κένεντι αποδείχθηκε τόσο «φιλική» και πρόσφορη για θεωρίες συνωμοσίας, είναι το γεγονός ότι είχε πολλά «κενά». Πώς ήταν δυνατόν ο Όσβαλντ, ένα άτομο μόνο του να φέρει εις πέρας μία τέτοια αποστολή; Γιατί σκότωσε ο Ρούμπι τον Οσβαλντ; Τι ρόλο έπαιξε η CIA; Ο Λίντον Τζόνσον;
Αυτές ήταν κάποιες μάλλον εύλογες απορίες που οι απαντήσεις τους δεν έμοιαζαν πειστικές, κυρίως στους συνωμοσιολόγους. Οπότε, οι θεωρίες πήραν τη μορφή… επιδημίας, έγιναν πιστευτές και μέχρι και σήμερα διατηρούνται.
Ας δούμε παρακάτω κάποιες από τις δημοφιλέστερες θεωρίες συνωμοσίας
Πίσω από τη δολοφονία κρύβεται η CIA
Αποτελεί μέχρι και σήμερα την επικρατέστερη θεωρία. Λέγεται ότι ο Τζον Κένεντι είχε εκνευριστεί με τη CIA, όταν πληροφορήθηκε ότι σχεδίαζε να δολοφονήσει τον Φιντέλ Κάστρο. Έτσι, το επιχείρημα των συνωμοσιολόγων είναι ότι η CIA φοβόταν πως ο Κένεντι θα διέλυε την υπηρεσία, γι’ αυτό και διέταξε τη δολοφονία του.
Το έκαναν οι Ρώσοι
Εννοείται πως στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, όπου έλαβε χώρα η δολοφονία, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει μια θεωρία που να έχει να κάνει με τον μεγάλο εχθρό της Αμερικής. Κάποιοι πιστεύουν πως ο Όσβαλντ έλαβε εντολές από σοβιετικούς ή Κουβανούς πράκτορες, όταν ταξίδεψε στο Μεξικό. Λέγεται, δε, ότι είχε επισκεφτεί και τη ρωσική πρεσβεία στο Μεξικό, αλλά ποτέ κανείς δεν έμαθε τον λόγο της επίσκεψης.
Το έκανε η βιομηχανία όπλων
Βασίζεται στον ισχυρισμό ότι ο Κένεντι θα απέσυρε τα στρατεύματα από το Βιετνάμ και ότι ο στρατός ήθελε να στείλει και άλλους ανθρώπους στο πεδίο των μαχών και η αμερικανική βιομηχανία όπλων είχε πολλά συμφέροντα. Τεχνικά αυτό είναι λάθος. Υπήρξε μεν συζήτηση για επίλυση του ζητήματος αλλά δεν είπε ποτέ ότι θα αποσύρει στρατεύματα.
Τον σκότωσε η μαφία
Υπάρχουν τουλάχιστον τρεις διαφορετικές μαφιόζικες οργανώσεις που κατά τους συνωμοσιολόγους κρύβονται πίσω από τη δολοφονία. Η μαφία του Σικάγο, η μαφία του Μαϊάμι και η μαφία της Νέας Ορλεάνης. Ο Ρόμπερτ Κένεντι φέρεται τις πρώτες ημέρες μετά τη δολοφονία να είχε τον φόβο πως για τη δολοφονία του αδελφού του ευθυνόταν έμμεσα και ο ίδιος, λόγω των προσπαθειών του εναντίον της Μαφίας. Ωστόσο δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία.
Ο άνθρωπος με την ομπρέλα
Η πιο δημοφιλής θεωρία περί υπάρξεως πολλαπλών σκοπευτών επικεντρώνεται στον «Umbrella Man»- μια φιγούρα που εθεάθη να κρατά μια μαύρη ομπρέλα εκείνη την ηλιόλουστη ημέρα της δολοφονίας του Κένεντι. Κάποιοι λένε πως έριξε βελάκι με δηλητήριο στον Κένεντι, αδρανοποιώντας τον και καθιστώντας τον εύκολο στόχο για τους σκοπευτές. Στην ταινία «JFK» του Όλιβερ Στόουν ο «Umbrella Man» εμφανίζεται να δίνει σήματα στους εκτελεστές. Παρόλα, αυτά, η θεωρία αυτή θεωρείται πως έχει ανατραπεί.