Ήταν σαν σήμερα 21 Νοεμβρίου του 1955, όταν έκανε πρεμιέρα η θρυλική ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη, ο οποίος τότε ήταν μόλις 33 ετών. Πρωταγωνίστρια, η Μελίνα Μερκούρη, η οποία μετά την “Στέλλα” είδε το άστρο της να λάμπει και να καθιερώνεται ως η ηθοποιός που “γκρέμισε” τα στεγανά. Όμως και η ίδια η ταινία ήταν πρωτοποριακή, σχεδόν αιρετική για την εποχή εκείνη.

Και στην ταινία αυτή, ο Κακογιάννης δε διστάζει να τοποθετήσει την ηρωίδα του σε ένα πλαίσιο που σόκαρε τη συντηρητική ελληνική κοινωνία. Και ήταν τέτοιο το σοκ για την ελεύθερη, προκλητική, χαλαρών ηθών, ανεξάρτητη και δυναμική “Στέλλα” που ακόμη και έντυπα της Αριστεράς – που υποτίθεται ότι είναι υπέρ της προοδευτικότητας – επέκριναν σκληρά το έργο του Μιχάλη Κακογιάννη.

Η ταινία

Η Στέλλα (Μελίνα Μερκούρη) είναι τραγουδίστρια στο κέντρο Παράδεισος, που διευθύνει η Μαρία (Σοφία Βέμπο) και έχει δεσμό με τον Αλέκο (Αλέκο Αλεξανδράκη), γόνο πλούσιας οικογένειας. Για μια ακόμη φορά, αυτή θα είναι που θα θέσει τέρμα στο δεσμό τους, πριν έρθει η φθορά. Ο Αλέκος θα σκοτωθεί σε ένα ατύχημα. Η Στέλλα αρχικά θα αποφύγει την στενή πολιορκία του ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, Μίλτου (Γιώργος Φούντας). Αργότερα θα υποκύψει στη γοητεία του. Όμως θα θέσει τους δικούς της όρους προκειμένου να συνεχιστεί η σχέση τους.

Άγνωστες πτυχές της θρυλικής ταινίας

  • Η “Στέλλα” αποτελεί το κινηματογραφικό ντεμπούτο της Μελίνας Μερκούρη. Και να φανταστεί κανείς ότι δεν ήταν η αρχική επιλογή για τον ρόλο. Αυτός προοριζόταν για τη νεαρή ηθοποιός Νίνα Σγουρίδου, αλλά για λόγους που κανείς δεν έμαθε, πήγε στη Μελίνα.
  • Η Μερκούρη, λέγεται πως έλαβε για την ταινία 2.000 δολάρια – το μεγαλύτερο ποσό που είχε πάρει ως τότε ηθοποιός σε ελληνική ταινία.
  • Υποτίθεται πως το σενάριο της ταινίας εξελίσσεται στις φτωχογειτονιές του Πειραιά. Ωστόσο πολλά γυρίσματα έγιναν στην Αθήνα. Μάλιστα, το σημείο που γυρίστηκε η σκηνή του φόνου της Στέλλας βρίσκεται στη συμβολή των οδών Καλλιδρομίου, Πλαπούτα και Τσαμαδού στα Εξάρχεια.
  • Στα Εξάρχεια – και όχι στον Πειραιά – βρισκόταν στην πραγματικότητα το κέντρο Παράδεισος όπου τραγουδούσε η Στέλλα. Συγκεκριμένα, όπως είχε αποκαλύψει ο Αλέκος Αλεξανδράκης, ήταν η Ταβέρνα του Κουλού στην οδό Καλλιδρομίου, στα Εξάρχεια.
  • Η «Στέλλα» σημείωσε εμπορική επιτυχία, κόβοντας 134.142 εισιτήρια.
  • Η ταινία αποτελεί κινηματογραφική διασκευή του θεατρικού έργου «Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια» του Ιάκωβου Καμπανέλλη ο οποίος συμμετείχε στη συγγραφή του Σεναρίου.
  • Ήταν η τελευταία ταινία της «Μήλλας Φιλμ».
  • Στην ταινία έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο και ο Κώστας Κακκαβάς, μόλις στα 19 του χρόνια. Μάλιστα, συμμετείχε με το ψευδώνυμο Κώστας Καράλης, το οποίο βρήκε η Μελίνα. Όπως είχε αποκαλύψει ο ίδιος, δεν ήθελε να παίξει με το πραγματικό του όνομα για να μην το καταλάβουν οι γονείς του.
  • Οι στίχοι του θρυλικού τραγουδιού «Αγάπη που ‘γινες δίκοπο μαχαίρι», ανήκουν στον Μιχάλη Κακογιάννη.
  • Η ταινία ήταν φαβορί για τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών το 1955 και η Μελίνα Μερκούρη για το βραβείο καλύτερης ηθοποιού. Δεν κέρδισε κανένα από τα δύο. Ωστόοσ, διακρίθηκε με τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξένης ταινίας το 1956 και με το βραβείο καλύτερης ταινίας ρετροσπεκτίβας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1960. Ήταν επιπλέον η ελληνική υποβολή για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας του 1956.
  • Στις Κάννες η Μελίνα γνώρισε τον Ζιλ Ντασέν.

Διαβάστε επίσης