Search
Close this search box.
@unsplash/Robert Linder

Ο λόγος που οι άνθρωποι είναι αγέλαστοι στις παλιές φωτογραφίες

Θα έχετε παρατηρήσει κι εσείς, βλέποντας παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες πως οι άνθρωποι τότε, στις περισσότερες είναι αγέλαστοι. Είναι στημένοι, κοιτάζουν τον φακό με ένα σοβαρό ύφος και δεν χαμογελούν. Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί γιατί συνέβαινε αυτό;

Γιατί οι άνθρωποι πριν πολλές δεκαετίες δεν είχαν καθόλου αυθορμητισμό στις φωτογραφίες τους, αντίθετα έπαιρναν το σοβαρό ύφος τους χωρίς να χαμογελούν; Αν ναι, υπάρχει εξήγηση και ο λόγος δεν είναι μόνο ένας.

Σύμφωνα με την πρώτη θεωρία, την εποχή εκείνη, κυρίως μέχρι και τα μέσα του 20ου αιώνα, υπήρχε ένας άγραφος κανόνας που έλεγε ότι ήταν απρέπεια να φαίνονται τα δόντια. Άλλοι πάλι, υποστηρίζουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έκρυβαν τα δόντια τους, καθώς δεν ήταν καλά, ήταν χαλασμένα ή είχαν πέσει, οπότε φρόντιζαν να μην χαμογελούν στις φωτογραφίες για να μη φαίνονται.

Η δεύτερη θεωρία υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι δεν χαμογελούν, καθώς για εκείνους οι φωτογραφίες και ειδικά οι οικογενειακές, είχαν μεγάλη αξία, οπότε έπρεπε να τις αντιμετωπίζουν με την ανάλογη σοβαρότητα. Και μια χαμογελαστή πόζα, σίγουρα δεν ταίριαζε.

Μια τρίτη θεωρία υποστηρίζει ότι οι αγέλαστες πόζες ήταν καθαρά για πρακτικούς λόγους. Οι φωτογραφικές μηχανές της εποχής ήθελαν τον χρόνο τους να εστιάσουν, να απαθανατίσουν και τελικά να βγάλουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό, όχι απλώς χρειαζόταν χρόνο, αλλά και την απόλυτη ακινησία.

Το χαμόγελο μειώνει τις πιθανότητες του προσώπου να μείνει εντελώς σταθερό κατά τη λήψη, οπότε για να έχουν ένα καλό αποτέλεσμα, οι φωτογράφοι της εποχής ζητούσαν να μην χαμογελούν στον φακό και να παραμένουν ακούνητοι κι ανέκφραστοι.

Διαβάστε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα